Uciderea lui George Floyd de către Poliţia americană ridică tensiunile rasiste în SUA la cote uriaşe. UPDATEuri

0
80

UPDATE. Şi în această seară, Minnesota a fost sub puterea incendiilor şi protestelor, oamenii revoltaţi dând foc altor clădiri în jurul sediilor de poliţie. Protestatarii devastează în continuare orice prind în cale iar protestele se extind la nivelul ţării.

Aseară, Guvernatorul din Minnesota a declarat stare de urgenţă şi a chemat în ajutor Garda Naţională a SUA din cauza protestelor şi tensiunilor foarte puternice generate de uciderea de către poliţia americană a cetăţeanului George Floyd.

FBI caută mai multe dovezi în privinţa incidentului, după ce aseară preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut ca FBI să ancheteze Poliţia din Minnesota, declarându-se foarte întristat de moartea lui Floyd.

Ieri în mai multe state americane au fost atacate sediile Poliţiilor şi maşinile de poliţie de către cetăţeni de toate rasele şi etniile- negri, albi, asiatici, hispanici- după ce un cetăţean de culoare- George Floyd- a fost omorât în mod cinic de către 4 poliţişti din Minnesotta în timpul unei arestări care a avut loc în urmă cu 4 zile, pe 25 mai 2020.

George Floyd, un cetăţean fără antecedente penale, a fost arestat de poliţiştii chemaţi la o posibilă tentativă de jaf. George Floyd nu s-a opus arestării aşa cum au arătat imaginile descoperite ulterior, poliţia raportând contrariul, poliţiştii- de altă etnie- l-au pus pe George Floyd la pâmânt iar un poliţist timp de 8 minute a stat cu piciorul pe gâtul lui Floyd care implora şi spunea că nu mai poate respira. „Te rog, nu mai pot să respir! Te rog, nu mai pot să respir! Te rog, nu mai pot să respir”, au fost printre ultimele cuvinte rostite de Floyd care se ruga şi pentru mama sa.

Aşa a murit George Floyd.

George Floyd era din Houston, lucra în Minneapolis, iar decesul său a fost constatat la spital, el murind sub genunchiul poliţistului.

Ceilalţi 3 poliţişti care au participat toţi la incident nu au avut nicio reacţie, oamenii de pe stradă fiind însă ultragiaţi cum George Floyd a murit sub privirile lor şi sub genunchiul poliţistului.

Moartea, în fapt, uciderea cinică şi îngrozitoare a lui George Floyd de către Poliţie, a declanşat reacţii uriaşe în SUA, în urmă cu 2 seri fiind incendiate chiar clădirile de lângă sediul Poliţiei din Minnesota, fiind chemaţi şi pompierii pentru că de 4 zile oamenii de toate etniile au luat cu asalt poliţia.

Oamenii de toate etniile şi vârstele au atacat poliţia- cerând arestarea poliţiştilor şi ca poliţia să oprească ura pe motiv de rasă, iar Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Oamenii de toate au folosit lapte pentru a scăpa de reacţiile provocate de gazele lacrimogene.

Rosteşte-i numele! George Floyd! Nu pot să respir!”, scandează continuu oamenii cerând insistent arestarea celor 4 poliţişti. Oamenii au devastat tot ce au prins în cale, inclusiv magazine.

Proteste, oprirea circulaţiei şi atacarea maşinilor de poliţie – au avut loc şi în Los Angeles.

Cei 4 poliţişti – Derek Chauvin, Thomas Lane, Alexander Kueng şi Tou Thao- doar au fost daţi afară din Poliţie.

Primarul s-a declarat revoltat, avocaţi, reprezentaţi politici, din sistemul judiciar, presă- toţi s-au declarat ultragiaţi de acţiunea Poliţiei de a omorî un om iar oamenii ieri s-au dus peste procurorul general acasă cerând insistent arestarea poliţiştilor.

Durerea uriaşă a generat furie şi apoi revoltă crescândă, celebrităţi, actori, artişti, jucători de baschet fiind ultragiaţi şi ei de moartea lui Floyd şi de atitudinile rasiste ale Poliţiei.

Baschetbaliştii şi-au făcut tricouri cu mesajul „te rog, nu pot să respir/please, I can’t breathe”, totul devenind viral la nivel mondial şi transformându-se într-o adevărată mişcare contra atitudinilor instituţionale rasiste din SUA.

În SUA ura rasială şi rasismul sunt probleme reale şi nerezolvate de sute de ani iar atitudinile rasiste ale poliţiei sunt de asemenea binecunoscute.

Petiţia pentru aducerea în faţa Justiţiei a celor 4 poliţişti care l-au omorât pe George Floyd a strâns în doar 24 de ore 2,8 milioane de semnături.

Uciderea lui George Floyd de către Poliţia SUA a generat o mişcare globală împotriva urei pe motiv de rasă, George Floyd devenind un simbol al atitudinilor rasiste ale Poliţiei SUA.

https://twitter.com/PndmcSrvvrsUSA/status/1266152591228055552
https://twitter.com/llilburton/status/1266063433369190401
https://twitter.com/MarvinBaron6/status/1265702680925782016
https://twitter.com/Breaking911/status/1265763887678398464
https://twitter.com/ESpectadorSV/status/1266159169071087616

Lasă un răspuns