Malaezia, cel mai important producător al lumii, se chinuie să menţină producţia mănuşi, dar lumea s-a supărat că reduce producţia de prezervative
Malaezia este statul care, la nivel global, asigură 67% din producţia de mănuşi, şi 1 din 5 prezervative la nivel mondial.
În acelaşi timp, şi Malaezia se luptă cu coronavirusul. Regele şi Regina sunt în carantină în Kuala Lumpur, după ce un membru al staffului prezidenţial a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.
Însă ţara are o dilemă. Malaezia, statul Asiei de Sud Est, a fost afectat de pandemia de coronavirus. Are 2161 de infecţii şi 26 de morţi. Este în lockdown până pe 14 aprilie şi a fost nevoită să-şi reducă producţia.
Asociația din domeniu a Malaeziei – ai cărei membri fac 3 din 5 mănuși la nivel mondial – avertizează asupra unei „insuficiențe cronice” a echipamentelor medicale critice, pentru că fabricile sale au fost nevoite să reducă personale din cauza blocajului în expansiune din Malaezia.
Top Glove Corp. Bhd , cel mai mare producător din lume de mănuşi, a declarat că cererea din SUA, Europa și a altor țări îi depășește capacitatea, în timp ce comenzile rămân şi cu 4 luni în urmă.
Malaezia a restricționat circulația în toată țara și a ordonat închiderea multor întreprinderi, în timp ce a solicitat altora să țină cât mai mulți lucrători acasă pentru a reduce răspândirea agentului patogen.
Cei mai mulți producători de mănuși au primit o scutire pentru personalul fabricilor lor la doar 50%, unele dintre companii urmând să se întâlnească cu un oficial superior al Ministerului Comerțului pentru a solicita aprobarea pentru a opera cu o forță de muncă completă, potrivit Asociației Producătorilor de Mănuși de Cauciuc din Malaezia.Guvernele din întreaga lume încearcă cu disperare să achiziționeze și să depoziteze materiale medicale critice, cum ar fi măști, ventilatoare și echipament de protecţie, pentru că medicii și asistentele din prima linie se confruntă cu deficiențe.
Asta forțează pe mulți dintre cei mai mari producători să fabrice non-stop pentru a răspunde cererii. Producătorii de mănuși din Malaezia trebuie totuși să reducă producția, deoarece țara vrea să combată un al doilea val de infecții cu coronavirus.
„Cererea de astăzi este anormală. Spitalele rămân fără mănuși ”, a declarat Denis Low, președintele asociației producătorilor de mănuși, într-un interviu telefonic joi. „Nu suntem capabili să furnizăm cantitatea dorită. Nu este alegerea noastră. ”
Low a declarat că membrii asociației se vor întâlni cu Azmin Ali, ministrul principal pentru comerț și industrie, pentru a solicita scutirea suplimentară.
Industria din Malaysia oferă aproximativ 67% din cererea globală pentru 345 miliarde de unități anual, a spus el.
De asemenea, i se cere să răspundă nevoilor locale de mănuși mai întâi, înainte de restul lumii.
Chiar și la capacitate maximă, producătorii din Malaezia nu vor putea satisface nevoia actuală.
Top Glove a spus că şi pentru comenzile de până la 2,6 miliarde de mănuși pe săptămână – își dublează capacitatea completă. Compania, care furnizează puțin mai mult de un sfert din mănușile lumii, a primit recent o scutire de a angaja pe deplin liniile sale de producție.
„Fabricăm 24 de ore, avem 2 schimburi pe linia de producție”, a spus Lim Wee Chai, președintele executiv al Top Glove.
„Deja există o deficiență certă.”
În acelaşi timp, Malaezia mai are o problemă. Cu prezervativele.
Karex Bhd, care face 1 din 5 prezervative la nivel global, nu a produs un singur prezervativ în fabricile sale din Malaezia de mai mult de 1 săptămână din cauza lockdowunului. Directorul general al firmei a avertizat că deficitul poate să dureze luni întregi.
Karex Bhd are 3 fabrici în Malaezia dar toate sunt supuse lockdownului. Deja există un deficit de 100 de milioane de prezervative comercializate la nivel internaţional de mărci precum Durex, furnizate sistemelor de îngrijire ale statelor, NHS britanic precum şi ONU.
Compania a primit totuşi permisiune să repornească producţia de prezervative vineri, dar cu doar 50% din forţa de muncă, Malaezia dând posibilitatea să se întâmple asta, doar printr-o scutire specială, pentru industriile critice care furnizează şi produc produse la nivel mondial.
„Va dura timp să repornim fabricile şi să ţinem pasul cu cererea, pentru că avem jumătate de capacitate de producţie. Vom avea o penurie la nivel mondial de prezervative. Preocuparea mea este pentru programele umanitare din Africa, deficitul nu va dura doar 2 săptămânu sau 1 lună. Va fi câteva luni”, a declarat directorul executiv, Goh Miah Kiat.
Celelalte ţări producătoare de prezervative sunt China, unde la fel- s-au impus întreruperi în linia de producţie, India şi Thailanda, care se confruntă şi ele cu pandemia şi lockdownurile.
Deocamdată, Durex a spus că nu are lipsuri în aprovizionare. Goh spune însă că cererea de prezervative este foarte puternică la nivel mondial pentru că, ne place sau nu, ele reprezintă un lucru esenţial pentru sistemele de sănătate, chiar dacă acum poate oamenii nu se gândesc să aibă copii.