BRUSSELS (Reuters) – Sentimentul de încredere şi apartenenţă la zona euro a suferit cea mai puternică scădere lunară din luna martie, după ce pandemia de nou coronavirus a dus la scăderea încrederii în rândul consumatorilor și pentru toate sectoarele economiei, în multe cazuri chiar înainte de impunerea blocajelor.
Sentimentul de încredere în economie în cele 19 țări care fac parte din zona euro a scăzut la 94,5 puncte în martie 2020 de la 103,4 în februarie, după ce cifrele au arătat brusc o tendință ascendentă din noiembrie, au arătat luni datele sondajelor Comisiei Europene.
Declinul arată că este cea mai puternică şi rapidă scădere lunară de la începerea sondajelor în 1985.
Cifra generală, cea mai mică din septembrie 2013, a fost ușor peste media progrnozei medii de 93,0 din într-un sondaj al economiștilor Reuters.
Cu toate acestea, Comisia a spus că datele sale ar putea fi mai puțin exacte și comparabile decât de obicei, deoarece munca sa pe teren a fost oprită efectiv din cauza măsurilor de izolare concepute pentru a stopa răspândirea virusului.
Răspunsurile la sondaj au fost colectate între 26 februarie și 23 martie, dar, în practică, marea majoritate au fost înainte de adoptarea măsurilor naționale, cum ar fi închiderea școlilor, magazinelor nealimentare, restaurantelor, cafenelelor și facilităţilor sportive.
Pentru Germania și Italia, între 71 și 85% din răspunsuri au fost colectate înainte de măsurile de izolare. În Franța, au fost adunate înainte mai mult de 95% de răspunsuri.
Scăderea dramatică a așteptărilor cu privire la producțiile și cererile viitoare, precum și situația economică generală au fost în peste aşteptările creșterii record. Așteptările viitoare privind angajarea forţei de muncă s-au agravat și ele.
Așteptările privind prețurile de vânzare au scăzut semnificativ în toate sectoarele de afaceri, şi sunt conduse zona de furnizare de servicii și retail, deși așteptările la prețurile de consum au crescut.
Printre marile economii din zona euro, sentimentul a scăzut cel mai puternic în Italia, țara europeană cea mai grav afectată de criza de sănătate şi în Germania, cea mai mare economie a zonei euro.
În Marea Britanie, care a părăsit deja UE, declinul a fost mai puțin marcat, cu doar 3,5 puncte până la 92,0.
Nivelurile medii pentru toate cifrele din anii 2000 sunt 100. Acum UE este la 94,5 de puncte.