Paris – De la confiscări de stocuri guvernamentale până la vânzări către cel mai bun ofertant chiar pe asfaltul aeroportului, vânătoarea măștilor pe fondul focarelor de coronavirus a devenit un sistem global în care nicio regulă de fair play nu se mai aplică, arată EU News Data Hub şi birourile AFP, într-un material numit “Solidaritate? Când vine vorba de măşti, fiecare naţiune se gândeşte la ea“.
Oficialii din întreaga lume au fost surprinși de criză, cu majoritatea țărilor incapabile să fabrice milioane de măști necesare zilnic numai pentru lucrătorii lor din domeniul sănătății.
Așadar, aproape toată lumea se îndreaptă către China și alți producători asiatici, iar unii „jucători” fac tot ce pot ca să pună mâna pe râvnitele stocuri.
China în doar 1 lună a exportat către 54 de state şi 3 organizaţii internaţionale aproape 4 miliarde de măşti, aproape 38 de milioane de echipamente de protecţie, aproape 3 milioane de termometre cu infraroşu şi 16.000 de ventilatoare, toate în valoare de 1,45 miliarde de dolari. Toţi fabricanţii Chinei şi asiatici şi-au mărit de 4-5 ori capacitatea de producţie să facă faţă cererilor mondiale.
„Piețele de achiziții pentru aprovizionarea COVID-19 se prăbușesc, iar mijloacele tradiționale de concurență și transparență nu sunt într-adevăr utilizate”, a declarat Christopher Yukins, profesor de drept la Universitatea George Washington, în cadrul unei videoconferințe joi.
Chiar și în rândul țărilor occidentale care sunt nominal aliați, acuzațiile de comportament lipsit de scrupule au subliniat anxietatea crescândă din cauza lipsei de măşti.
Tipurile de măști de protecție utilizate cel mai frecvent în timpul pandemiei coronavirusului
FRANŢA ACUZĂ SUA CĂ I-A FURAT MĂŞTILE. ŞI GERMANIA A ACUZAT SUA, APOI A RETRACTAT
Președintele regiunii Ile-de-France care cuprinde Parisul, Valerie Pecresse, a declarat săptămâna aceea că o expediere de măști comandate pentru departamentul ei, profund afectat, a fost sustrasă în ultima clipă de „americanii care au făcut o ofertă mai mare”.
“Americanii plătesc în cash, nevăzut, ceea ce poate fi mai tentant pentru oamenii care doar caută să câștige bani din întreaga lume”, a spus ea.
Pecresse nu a oferit niciun detaliu asupra presupusului cumpărător american, însă oficialii din cel puțin alte 2 regiuni franceze au pretins de asemenea că cumpărătorii din SUA au încercat să-și achiziționeze comenzile din China – într-un caz chiar pe pista aeroportului, tocmai când avionul urma să decoleze.
La Washington, un oficial al administrației a declarat pentru AFP „guvernul Statelor Unite nu a achiziționat nicio mască destinată livrării din China către Franța.
În acelaşi timp şi ministrul de interne al Germaniei a acuzat SUA că prin firma americană 3M a furat, pe aeroportul din Thailanda, 200.000 de măşti pe care Germania le luase din China pentru lucrătorii din Poliţie. A doua zi, Germania şi-a cerut scuze. Firma germană încurcase de fapt borcanele.
Spre deosebire de premierul Ludovic Orban al României, Guvernul şi preşedintele SUA, Donald Trump au cerut tuturor americanilor să poate măşti sau să-şi acopere faţa şi căile respiratorii cu materiale, bandane, eşarfe.
„Înfricoşător”. Este ANARHIE! ŞI CANADA A ACUZAT SUA CĂ I-A FURAT MĂŞTILE
Cumpărătorii ar fi putut fi firme private sau intermediari care lucrează în numele unor state americane individuale.
Primul ministru canadian, Justin Trudeau, a declarat joi că este „îngrijorat” de un raport potrivit căruia o comandă de măşti a fost mai mică decât cea preconizată, după ce o parte din ea a fost vândută „unui ofertant mai mare” – o referire nu atât de subtilă tot la SUA.
“Înțelegem că nevoile din SUA sunt foarte extinse, dar este la fel în Canada, așa că trebuie să lucrăm împreună“, a spus Trudeau.
Cu toate acestea, este puțin probabil să existe cooperare.
Jean-Sylvestre Mongrenier de la Thomas More Institute, un think-tank franco-belgian, a avertizat asupra „insecurității endemice între națiuni sau chiar a unei stări de anarhie dacă ordinea publică internațională se dezintegrează”.
„Insă ofertarea unei livrări de măşti este mai mult un caz în competiție pentru accesul la resurse. Este o situaţie nefericită, dar nu va provoca un focar de ostilități. ”
Cu toate acestea, concurența poate fi „înfricoșătoare”, după cum a declarat legiuitorul ucrainean Andriy Motovylovets, după o călătorie în China, luna trecută, pentru a asigura tot livrări de măşti.
“Consulii noștri care merg la fabrici își găsesc colegii din alte țări (Rusia, SUA, Franța) care încearcă să obțină comenzile noastre”, a scris el pe Facebook.
„Am plătit în avans prin transfer bancar și am semnat contracte. Dar ei au mai mulți bani, în numerar. Trebuie să luptăm pentru fiecare expediere de măşti.”
Lipsa de personal cheie și echipamentele necesare pentru combaterea coronavirusului
MĂŞTILE SLOVACIEI AU FOST FURATE DE GERMANIA. CEHIA A LUAT MĂŞTILE CARE FUSESERĂ DONATE ITALIEI DE CĂTRE CHINA
Având în vedere că numai o mână de producători de măști chineze au licențe de export, cei mai mulți trebuie să folosească intermediari pentru a vinde cumpărătorilor străini, crescând considerabil numărul intermediarilor de pe pieţele de vânzare.
„Avem de-a face cu negocieri directe, tranzacții de vânzare fără vânzare, care sunt pragmatice în timpul urgențelor de sănătate, dar care adesea merg mână în mână cu favoritism, deturnări și scădere de prețuri”, spune Laurence Folliot Lalliot, profesor de drept public la Paris , în cotidianul francez Le Monde.
În Slovacia, Peter Pellegrini, prim-ministru până în urmă cu doar câteva zile, a declarat că luna trecută guvernul său a învăţat drumul greu: atunci când vine vorba de măști, banii sunt regele.
„Pregătisem deja bani în valoare de 1,2 milioane de euro (1,3 milioane de dolari) într-o valiză. Ne-am propus să folosim un zbor special guvernamental și să mergem să obținem măștile ”de la un furnizor chinez, a declarat Pellegrini pentru un canal TV slovac.
„Un dealer din Germania a venit primul”
„Cu toate acestea, un dealer din Germania a venit acolo mai întâi, a plătit mai mult pentru transport și a cumpărat toată marfa”, a spus el.
Chiar și în cadrul Uniunii Europene, tensiunile au determinat unele guverne să acapareze echipamente destinate altor țări.
Autoritățile din Cehia au luat luna trecută mii de măști destinate spitalelor din Italia de la „traficanți”, ca să afle mai târziu că măștile fuseseră de fapt donate de China.
FRANŢA A LUAT MĂŞTILE SUEDIEI CARE ERAU ALE SPANIEI ŞI ITALIEI. MOSSADUL SUSTRAGE KITURI PENTRU ISRAEL
Și săptămânalul francez L’Express a raportat că Parisul, care a rechiziționat toate măștile pe fondul deficitului, a preluat stocul producătorului suedez Molnlycke care se îndrepta spre Spania și Italia.
“Ne așteptăm ca Franța să înceteze prompt rechiziția de echipamente medicale și să facă tot ce poate pentru a asigura securizarea lanțurilor de aprovizionare și transportul de mărfuri”, a declarat ministrul suedez de externe într-o declarație pentru AFP, vineri.
„Piața comună trebuie să funcționeze, în special în perioadele de criză”, a spus aceasta.
Dar, pe măsură ce focarul COVID-19 se răspândește, guvernelor le este greu să reziste tacticii „cine are pistolul mai puternic”, posibil chiar și să folosească mijloace clandestine.
Cotidianul francez Le Figaro a raportat zilele trecute că agenția de spionaj Mossad din Israel a fost înscrisă pentru a asigura kituri de testare a coronavirusului dintr-o țară străină neidentificată. Mossad a livrat până acum 400.000 de kituri de testare către Israel fără a spune de unde le-a luat şi alte 100.000 de materiale necesare opririi pandemiei pe teritoriul statului său.
Vezi măști împotriva coronavirusului
ÎN ROMÂNIA, SPECULANŢII ÎŞI FAC DE CAP, SECÂND BUZUNARUL ROMÂNILOR TOT MAI SĂRACI ŞI ÎN VĂZUL AUTORITĂŢILOR
În România, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că „primim încă în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine – jandarmi, polițiști -, aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical. Iată că sunt lucruri care se mișcă.”
În acelaşi timp, în condiţiile în care nici pe piaţă nu există măşti, nici în spitale sau la forţe de ordine, speculaţii în fac de cap şi publicitate pe internet şi reţelele de socializare.
O reclamă plătită vinde pe Facebook în România 20 de măşti la 145,90 de ron, iar autorităţile, Guvernul şi Consiliul Concurenţei nici nu plafonează preţurile, nici nu opresc speculanţii de produse necesare opririi pandemiei şi protejării vieţii românilor.