De Paşte, se poartă Iepuraşul Solidar, Iepuraşul Grijuliu şi Iepuraşul Carantinat. Industria de 5 miliarde de euro, reportaj AP

0
44

SINT-PIETERS BRUGGE, Belgia (AP) – Maestrul ciocolatier Dominique Persoone stătea în picioare pe uriașul său etaj unde lucrează, cu o adiere uşoară de cacao rămasă în mijlocul maşinăriei pe care nu o foloseşte – o simplă amintire a vremurilor mai bune.

Duminica de Paște este în mod normal cea mai importantă dată din calendarul producătorilor de ciocolată. Însă pandemia coronavirusului, cu blocarea oraşelor și distanțarea socială, a dat o lovitură grea pentru industria de 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari), care este una dintre cele mai renumite din Belgia.

Va fi un dezastru“, a declarat Persoone pentru The Associated Press printr-o mască medicală.

AP

Și-a închis magazinele ca măsură de precauție în urmă cu câteva săptămâni și spune că „o mulțime” din sutele de producători de ciocolată din Belgia, de la multinaționale până la magazinele din sat, se vor confrunta efectiv cu o ruină financiară.

Una este să lovească noul coronavirus, dar să se întâmple de Paște – când iepurașii și ouăle de ciocolată trebuie să fie peste tot – dublează pagubele.

Cu toate acestea, în general belgienii își permit să stea acasă pentru un lung weekend de Paști, chiar prelungit.

AP

Unii producători, precum celebra linie de ciocolată a lui Persoone, oferă ouă de Paște sau iepurași în măști medicale, în timp ce virologul de top al țării a acordat în glumă un permis ca poată să meargă pe stradă iepuraşii îmbrăcaţi în blană, „esențiali”, şi care în mod tradițional se presupune că le aduc copiilor lor ouă de Paște.

AP

Pentru tinerii și bătrânii de aici, duminica de Paște înseamnă, de obicei, vânătoare de ouă în grădini și parcuri, degete lipicioase de ciocolată, crăparea cu satisfaţie a urechii de iepure de ciocolată, amputată înainte de a dispărea în gura pofticioasă a unui copil.

Oamenii adoră ciocolatăţelele lor, ouăle de Paște, ouăle umplute, micile figurine pe care le facem”, a declarat ciocolata Marleen Van Volsem în magazinul său Praleen din Halle, la sud de Bruxelles. „Este ceva foarte important pentru noi.”

AP

Țara are un consum anual de ciocolată pe cap de locuitor de 6 kilograme, o mare parte din aceasta a fost păstrată, rezervată pentru a fi consumată în perioada maximă de Paște.

Oamenii se “păstrau” pentru Sărbători.

Este un sezon cu adevărat mare pentru că, dacă nu avem acest lucru, atunci nu vom fi … bine pentru anul“, a spus Van Volsem.

Persoone preconizează că aproximativ 20% din cifra de afaceri anuală vine numai în săptămâna unică de Paști. În acest an, redus la vânzări web și pick-up-uri din instalația sa din vestul Belgiei, în timp ce magazinele sale de lux din orașele turistice Bruges și Anvers sunt închise? „Poate 2%, dacă avem noroc – nici măcar”.

AP

Guy Gallet, șeful federației de ciocolată din Belgia, se așteaptă ca anul acesta să se reducă mult veniturile.

El a spus că companiile care vând în principal prin supermarketuri se descurcă relativ bine, dar firmele care depind de vânzările din locații turistice, restaurante sau magazine aeroportului „sunt afectate”.

Persoone are o bază locală fermă de clienți, dar știe cum afectează turiștii care nu mai vin şi pentru care au fost rezervate atâtea bomboane de ciocolată.

AP

Desigur, nu vom vedea japonezi sau americani care vin în Belgia pentru o vacanță”, a spus el. „Îmi este teamă dacă nu vom mai primi turiști, va fi un dezastru, chiar și în viitor.”

Pentru majoritatea oamenilor, coronavirusul provoacă simptome ușoare până la moderate precum febră și tuse. Dar pentru unii, în special pentru adulții mai în vârstă și pentru cei bolnavi, poate provoca pneumonie și, în unele cazuri, moartea.

AP

Provocarea imediată este de a menține spiritul de Paște – și meșteșugul ciocolatierilor – în aceste vremuri care ne pun pe toţi la încercare.

În mare parte ne ajută umorul, iar utilizarea măștilor medicale din ciocolată albă este de domeniul evidenţei. Persoone le pune pe ouă.

AP

„Este un râs cu ceva greu. Dar pe de altă parte, mai trebuie să ne distrăm, nu? Este important să râzi în viață. ”

Genevieve Trepant din magazinul de ciocolată Cocoatree din Lonzee, sud-estul Bruxellesului, este şi el de acord cu asta. La fel ca Persoone, care a donat gel sanitar de care nu mai avea nevoie unui spital local, Trepant s-a gândit și el la cei nevoiași.

AP

Așa s-au născut Lapinou Solidaire/ Iepuraşul Solidar și partenerul său, Lapinou Confine/Iepuraşul Grijuliu și Iepurasul Carantinat, împodobiți cu o mască albă.

Clienții sunt încurajați să ofere iepurașiii lui Trepant care costă 12 euro (13 dolari) personalului medical local ca să le arate sprijinul. O parte din încasări sunt destinate carității.

Unul dintre cei mai buni experți în coronavirus din țară cunoaște și virtuțile medicale ale râsului.

Profesorul Marc Van Ranst le-a spus copiilor belgieni că Surprizele lor de Paște nu sunt în pericol.

AP
AP
AP

Citeşte şi….

Lasă un răspuns