
Doctorul Chu Hin de la HKU susţine că Sars-CoV-2 se poate reproduce de 100 de ori în 48 de ore, în timp ce virusul Sars s-a replicat de aproximativ 10 până la 20 de ori la apogeul său.
Nu există aproape nici o posibilitate de a controla virusul înainte de luna iulie, pentru că nu multe persoane au dezvoltat imunitatea încă, spune microbiologul Yuen Kwok-yung.
Presa Curată redă pentru publicul din România studii relevante şi de ultimă oră din cercetările făcute pe noul coronavirus.

Coronavirusul care provoacă Covid-19 poate produce de peste 3 ori cantitatea de agenți patogeni decât tulpina care a provocat focarul sever al sindromului respirator acut (Sars) în 2003, deși pacienții pot afișa răspunsuri mai puțin inflamatorii și imune, a descoperit un studiul Hong Kongului.
Constatarea din cercetare, condusă de celebrul microbiolog din Hong Kong, Yuen Kwok-yung, este prima de acest gen bazată pe testele efectuate pe țesutul pulmonar îndepărtat de la pacienții cu Covid-19. (consultă aici cercetarea)
Rezultatele au subliniat viralitatea bolii, precum și dificultățile pentru autoritățile medicale din întreaga lume pentru a o detecta în comparație cu Sars.
A fost nevoie de aproximativ 6 luni pentru a controla epidemia de Sars.
Dar este o provocare mult mai mare pentru pandemia Covid-19, care a infectat peste 1,6 milioane de oameni din întreaga lume și a provocat peste 100.000 de decese în doar 4 luni.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 8.098 de persoane au fost infectate de Sars și 774 au murit din cauza acesteia.
„Nu există aproape nici o posibilitate de a controla virusul înainte de iulie”, a spus Yuen, de la Universitatea din Hong Kong (HKU), care a condus studiul publicat în revista științifică Clinical Infectious Diseases.
Prin infectarea țesuturilor pulmonare cu ambii viruşi, donate de 6 pacienți, Yuen și echipa sa au descoperit că noul coronavirus, cunoscut oficial sub numele de Sars-CoV-2, a generat particule virale infecțioase de 3, 2 ori mai mari decât Sars în 48 de ore.
„Virusul este ca un ninja, replicându-se în interiorul corpului cu interferoni inferiori și răspuns inflamator”, a spus Jasper Chan, profesor asistent clinic, Şcoala Medicală- Universitatea din Hong Kong.
„În unele cazuri, Sars-CoV-2 s-ar putea reproduce de aproape 100 de ori în 48 de ore, în timp ce virusul Sars ar fi putut atinge la aproximativ 10 până la 20 de ori. Este vorba de replicări, contagiune”, a spus dr. Chu Hin, profesor asistent de cercetare de la școala medicală HKU.

În ciuda reproducerii mai eficiente, noul virus a indus răspunsuri imune și inflamatorii mai lente, potrivit studiului.
Spre deosebire de virusul Sars, Sars-CoV-2 aproape că nu a indus niciun interferon proteic de semnalizare în 48 de ore, ceea ce este esențial în declanșarea sistemului imunitar pentru a contracara virusul.
SARS-CoV-2 poate de asemenea infecta sistemul imunitar, astfel încât anumite persoane infectate să nu prezinte simptome. Din 13 tipuri de ceea ce oamenii de știință au numit markeri pro-inflamatori ai genelor care duc la inflamații în plămâni, noul coronavirus a declanșat doar 5, în timp ce Sars a fost capabil să declanșeze 11.
„Virusul este ca un ninja, replicându-se în interiorul corpului cu interferoni mai reduşi și un răspuns inflamator”, a spus dr. Jasper Chan Fok-Woo, profesor asistent clinic la Şcoala Medicală, adăugând că trebuie făcute teste suplimentare care să fie utile în accelerarea studiilor clinice pentru medicamente.
Lipsa de simptome sau doar simptomele ușoare au făcut guvernele din întreaga lume să aibă dificultăţi ca să controleze Covid-19.

Cum 90% din populație care nu este imună, Yuen a avertizat că virusul ar putea continua să se răspândească chiar și după vară. În timp ce distanța socială și acoperirea universală a căilor respiratorii ar trebui să fie continuată, el a sugerat numirea unui supervizor de control al infecțiilor în fiecare birou și școală, după luna iulie.
„Ar trebui să continuați să purtați măști, să continuați să aveți o igienă personală foarte bună înainte de a intra într-o școală sau un birou. De asemenea, ar trebui să fiți testat mai întâi pentru a vă asigura că nu aveți virusul ”, a spus Yuen, adăugând că Hong Kong trebuie să crească capacitatea de testare a virusului.
Studiul a arătat, de asemenea, că cele 14 zile de carantină nu au fost suficiente. Când redeschidem frontiera, este posibil ca călătorii să fie în continuare testați.
Descoperirile au dovedit, de asemenea, că o terapie cocktail de către medicii din Hong Kong merge în direcția corectă pentru a induce un răspuns al sistemului imunitar, a adăugat Yuen. Medicii au prescris un cocktail de lopinavir și ritonavir împreună cu interferon beta, lucru făcut şi de alte state.
„Din rezultatele noastre preliminare se pare că beta-interferonul este coloana vertebrală, cea mai importantă componentă a acestei terapii”, a spus Yuen.
Numărul de cazuri în Hong Kong a ajuns la 1.000 sâmbătă după-amiază, deși creșterea zilnică a rămas sub 20 de cazuri noi, ceea ce l-a determinat pe Yuen să sugereze că orașul poate vedea sfârșitul focarului comunității locale în curând.
„Cel de-al doilea val de infecții se apropie deja, dar nu putem fi atât de siguri … dacă oamenii ies și se vor aduna, s-ar putea întoarce. Deci respectați reglementările și nu vă adunați dacă nu este necesar ”, a spus el.
Virusul are 3 variante!
Tipurile A, B și C sunt toate derivate din agentul patogen găsit pentru prima dată în lilieci, dar au evoluat în moduri diferite, potrivit unui raport al geneticienilor britanici și germani.
Rezultatele arată că virusul a devenit bine adaptat la transmiterea umană și mută pe măsură ce se răspândește, spune un epidemiolog de top chinez.
Geneticienii din Marea Britanie și Germania au cartografiat calea evolutivă a noului coronavirus care provoacă Covid-19 și au stabilit că există în prezent 3 versiuni ale acestuia răspândinte în întreaga lume.
Descoperirea modului în care au fost formate și apoi răspândite variantele ar putea ajuta oamenii de știință să-și identifice sursa și să explice de ce este atât de contagioasă.
Cercetatorii au analizat primii 160 de genomi virali completi secventiati de la pacientii umani intre 24 decembrie si 4 martie, apoi au reconstruit calea evolutivă timpurie a Covid-19 la oameni, prin mutatiile sale.
„Există prea multe mutații rapide pentru a urmări perfect un arbore genealogic Covid-19. Am folosit un algoritm de rețea matematică pentru a vizualiza simultan toți arborii plauzibili ”, a spus Peter Forster, genetician la Universitatea din Cambridge și autorul principal al studiului.

„Aceste tehnici sunt cunoscute mai ales pentru cartografierea mișcărilor populațiilor umane preistorice prin ADN. Credem că aceasta este una dintre primele ori în care au fost folosite pentru a urmări rutele de infecție ale unui coronavirus precum Covid-19 ”, a spus el într-un raport despre studiul de pe site-ul universității.
Echipa a etichetat cele trei variante: A, B și C.
Tipul A a fost cel mai apropiat de coronavirusul descoperit la lilieci și deși s-a găsit în Wuhan– orașul central din China, care a fost epicentrul focarului inițial – nu a fost tipul principal acolo, au spus ei.
De asemenea, tipul A a fost găsit la americanii care au trăit în Wuhan, și la alți pacienți diagnosticați în Statele Unite și Australia.
Cea mai comună şi răspândită variantă găsită în Wuhan a fost tipul B, cu toate că studiul a arătat că, deși virusul nu părea să fi călătorit mult dincolo de Asia de Est înainte de mutaţia sa, iar asta cercetătorii au spus că probabil că se datorează unei forme de rezistență la ea în afara acelei regiuni.

În cele din urmă, tipul C a fost varianta găsită cel mai des în Europa pe baza cazurilor din Franța, Italia, Suedia și Anglia. Nu a fost detectat la niciun pacient din China continentală, deși a fost găsit în eșantioane din Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud, a spus studiul.
Cercetătorii au concluzionat că varianta A a fost rădăcina focarului, întrucât era cea mai strânsă legătură cu virusul găsit la lilieci și pangolini. Tipul B a fost derivat din A, şi a fost separat de două mutații, în timp ce tipul C era „fiica” variantei B.


„Virusul de tip Wuhan B ar putea fi adaptat imunologic sau climatic la o mare parte din populația Asiei de Est”, a spus Forster.
„Este posibil să fie nevoie să mute iar pentru a depăși rezistența în afara Asiei de Est. Se pare că, în această fază iniţială, vedem o rată de mutaţie mai lentă în Asia de Est decât în altă parte. ”
Cercetarea a documentat, de asemenea, cum mișcările oamenilor au ajutat la răspândirea virusului.
De exemplu, studiul a sugerat că una dintre primele introduceri ale virusului în Italia – găsită la un călător mexican care a fost diagnosticat pe 28 februarie – şi care a ajuns prin prima infecție confirmată şi documentată în Germania care era la rândul său o persoană care a lucrat pentru o companie la Munchen – în ianuarie 27.
Germanul luase infecția de la un coleg chinez din Shanghai, care fusese recent vizitat de părinții lui din Wuhan.
Cercetătorii au documentat 10 mutații în călătoria virală, de la Wuhan până în Mexic.
„Pentru că am reconstruit„ arborele genealogic ”(istoria evolutivă) a virusului uman, putem folosi acest arbore ca să urmărim rutele de infecție de la un om la altul, și astfel avem un instrument statistic pentru a suprima viitoarea infecție atunci când virusul încearcă să se întoarcă, spuse Forster.
El a adăugat că cercetătorii pot determina mai bine când a început focarul cu datele.
„Sper că această cunoaștere îmbunătățită a originii și răspândirii va permite simulări mai precise ale calculatorului pentru a prezice care sunt cele mai eficiente măsuri”, a spus el.

Lu Jiahai, un epidemiolog de la Universitatea Sun Yat-sen Guangzhou, capitala Guangdongului, a declarat că studiul a furnizat o analiză preliminară a genomicii și a variației moleculare.
„Virusul mută în timpul răspândirii și a devenit mai adaptat la transmiterea între oameni în diferite populații din diferite țări”, a spus el.
Dar pentru că variantele erau legate între ele, urmărirea mutațiilor din diferite grupuri ar putea ajuta la determinarea originii virusului, a spus el.
„Această cercetare indică faptul că răspândirea virusului este adaptată tot mai mult la diferite populații și, prin urmare, pandemia trebuie luată în serios”, a spus Lu.
„Oamenii trebuie să acorde mai multă atenție prevenirii și controlului … virusul poate coexista cu oamenii mult timp”.
Expert de top al Chinei, specialistul pe gestionarea focarului SARS: Nu vă puneţi speranţe mari cu privire la vaccinuri!

Nu există medicamente specifice pentru coronavirus, deși unele s-au dovedit eficiente în tratarea acestuia, a spus Zhong Nanshan, renumitul expert respirator din China, Academicianul Academiei Chineze de Inginerie, într-un interviu acordat astăzi, People’s Daily.
Zhong a câștigat faimă internațională pentru gestionarea focarului SARS în 2003.
Zhong a spus că echipa sa testează eficacitatea medicamentelor cum ar fi clorochinele și formulele de medicină tradițională chineză (TCM) precum Lianhuaqingwen și Xuebijing, care s-au dovedit a fi eficiente în tratarea pacienţilor bolnavi în stare critică.
Zhong crede că un vaccin nu va fi disponibil în viitorul apropiat și punerea tuturor speranțelor într-un vaccin, fără a ține cont de alte metode, este o abordare negativă.
“Nu cred că vaccinul va fi disponibil în 3 sau 4 luni”, a spus el. “După ce va ieși vaccinul, nu vă puteți aștepta ca acesta să fie perfect. Persoanele extrem de infectate pot fi vaccinate, dar nu este necesar ca toată lumea să fie vaccinată”, a spus el.
El a remarcat, de asemenea, că este important să se identifice gazda intermediară a coronavirusului.
„Pe baza experienței noastre de combatere a SARS, eliminarea gazdei intermediare poate, de asemenea, să frâneze epidemia. În prezent, nu știm întregul lanț al modului în care se răspândește noul coronavirus. De asemenea, este important să tăiem gazda intermediară după ce am descoperit-o”, a spus el.
În ceea ce privește abordarea „imunizării în grup”, Zhong a spus că acesta este cel mai pasiv mod de a combate epidemia.
“Această idee vine din urmă cu 100 de ani, o perioadă în care oamenii nu au avut de ales decât să lase virusul să îi infecteze astfel încât cei care au supraviețuit să obțină anticorpi în mod natural. Acum, există multe metode de precauție și nu este nevoie ca să adopte imunizarea în grup”, a declarat el.
Zhong consideră că experiența cea mai demnă de împărtășit în succesul Chinei cu privire la coronavirus este capacitatea sa puternică de aplicare a măsurilor, în special în blocarea zonelor cele mai afectate pentru a opri răspândirea și popularizarea măsurilor de precauție între persoane.
“Unele țări sunt mai avansate decât China în ceea ce privește tratamentul medical și rezistența tehnică. Cu toate acestea, nu au fost bine pregătite și nu au luat măsuri imediate, ceea ce a dus la infecția personalului medical de prim rang. Când această linie apărare a picat, lucrurile rămas repede fără control”, a afirmat el în interviu.