România și Republica Moldova fac de astăzi exerciții militare comune cu SUA și UK, la granița cu Rusia

0
87

Exercițiile militare comune ale soldaților moldoveni, români, britanici și americani au loc în perioada 27 martie-7 aprilie, anunță Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Exercițiile care au început astăzi urmăresc să ajute personalul să facă un schimb de experiență și să crească nivelul de interoperabilitate între contingente.

În cadrul Joint Combined Exchange Training (JCET-2023), soldații celor patru țări vor efectua trageri, sărituri cu parașuta și alte sarcini de antrenament.

Oficialii moldoveni i-au avertizat pe cetățeni că ar putea vedea vehicule militare deplasându-se de la baze la centrele de antrenament unde vor avea loc manevrele și le-au cerut „să nu facă speculații asupra exercițiului”.

JCET-2023 este un exercițiu planificat. Forțele speciale moldovenești participă la exercițiu din 2009, se arată în postarea ministerului pe Facebook.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat pe 13 februarie că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova.  Lovitura de stat ar fi implicat atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici. Același lucru l-a susținut anterior și președintel ucrainean, Volodimir Zelenski.

Potrivit unui document scurs, obținut inclusiv de Kyiv Independent, Rusia intenționează să câștige controlul asupra Moldovei până în 2030.

Documentul arăta că Ucraina, Moldova sau NATO pregătesc un atac asupra Transnistriei. Există speculații că aceasta ar fi fost o fațadă pentru un “plan rusesc” de invadare sau destabilizare a Republicii Moldova.

Lasă un răspuns