Netanyahu amână reforma judiciară ca să evite „războiul civil”. Updateuri

0
94

Update 00.10. De dimineață până în prezent, poliția israeliană anunță că a arestat 33 de suspecți după protestele din Tel Aviv.

Update 22.46. Președintele Federației Generale a Muncii din Israel „Histadrut” Arnon Bar-David a anunțat încetarea grevei generale în țară. Acest lucru a fost relatat de postul de radio de stat Kan.

Potrivit ziarului Yedioth Ahronoth, după decizia Histadrut de a pune capăt grevei, comitetul lucrătorilor aeroportului a anunțat imediat că situația de la Aeroportul Ben Gurion revine la normal. Greva a fost anulată și în sistemul de sănătate.

Update 22.39. Președintele Yitzhak Herzog a vorbit în această seară cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cu liderul opoziției Yair Lapid și cu deputatul Benny Gantz, și i-a felicitat pentru inițiativa de a începe imediat un proces de negocieri care va fi lansat sub auspiciile Președinției. Se încearcă să se ajungă la un acord larg pe reforma judiciară din Israel, înainte de următoarea sesiune a Knesset-ului. Președintele Israelului a solicitat ca în acest scop să fie constituite echipe de lucru în numele fiecărei părți.

Între timp, Poliția încearcă să disperseze manifestanții din Israel.

Update 21.50.Poliția a arestat până acum 18 suspecți în protestele de la Tel Aviv, dintre care 16 au fost eliberați pe cauțiune.

Update 21.00. Casa Albă: „Salutăm anunțul lui Netanyahu privind întârzierea Legii de modificare a sistemului judiciar în Israel și facem apel la părți să ajungă la o înțelegere”.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunțat că amână până la următoarea sesiune a Knesset-ului proiectul de reformă judiciară al coaliției. Se întâmplă astăzi, după luni de proteste masive care au atins punctul culminant în această săptămână.

Într-o ieșire televizată de la biroul său, Netanyahu s-a comparat cu Regele Solomon. El a făcut referire la situația în care Solomon cu spada a decis al cui este copilul revendicat de două mame. Tot Israelul a auzit atunci hotărârea pe care o rostise Împăratul Solomon și de atunci oamenii s-au temut de acesta, căci au văzut că era înțelept.

Ca atare, Netanyahu spune că este conștient de tensiunile tot mai mari din societatea israeliană, vrea să le rezolve, dar susține că există o „minoritate extremistă” care dorește „ruperea Israelului”.

Netanyahu cere ca rezerviștii IDF să nu mai participe la asemenea mișcări și susține că nu este dispus să-și sfâșie țara.

Premierul a repetat că a cerut să discute cu Opoziția planul de reformă, dar aceasta a refuzat, susținând protestele violente din stradă.

„Nu trebuie să existe un război civil”, a declarat Netanyahu.

„Când există o opțiune de a evita războiul civil prin dialog, iau o pauză pentru dialog”, spune el, adăugând că „din responsabilitate națională” amână lecturile finale ale proiectului de lege privind reforma judiciară.

Următoarea sesiune a Knesset este peste o lună.

Netanyahu spune că „majoritatea” aliaților săi de coaliție susțin această pauză și a declarat că reforma va ajunge să treacă de vot într-o formă sau alta.

Ben Gvir a primit încă o putere

Imediat șeful partidului Unitatea Națională, Benny Gantz, a salutat decizia prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a amâna reforma, spunând: „Mai bine mai târziu decât niciodată”.

Pentru a obține această amânare, Netanyahu i-a dat lui Ben Gvir – partenerul său radical de coaliție –  încă o putere. Va înființa Garda Națională a Israelului în subordinea ministerului Securității Naționale. Protestatarii numesc această Gardă Națională – „miliția privată a lui Ben Gvir”.

După anunțul lui Netanyahu, protestele au continuat în Israel. Cei care demonstrează susțin că ar fi o greșeală ca să oprească protestele.

Lasă un răspuns