“O generaţie ne-a murit în 2 săptămâni”. Reportaj din cel mai tragic loc de pe pământ…

0
75

The Guardian: “O generaţie a murit”

Bergamo, Lombardia, Italia.

Aşezat pe locul vechiului oraș Bergomum, fondat ca așezare de tribul celtic Cenomani, în 49 î.Hr. devenind o municipalitate romană cu 100.000 de locuitori, Bergamo, oraşul din Nordul Italiei, din Regiunea Lombardia, aflat la 40 de kilometri est de Milano, are o populaţie de 122.000 de locuitori.

Regiunea are peste 1,2 milioane de locuitori.

“În Bergamo, sicriele se îngrămădesc și cadavrele sunt sigilate în case zile întregi, pentru că pompele funerare sunt copleșite”.

(Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional!)

Sicriele care așteaptă înmormântarea se aliniază acum în biserici, iar cadavrele celor care au murit acasă sunt ținute în camere sigilate de zile întregi, în timp ce serviciile funerare se luptă să facă față la Bergamo, provincia italiană cel mai lovită de pandemia coronavirusului.

Cadavrele sunt îngropate sau incinerate fără ceremonie. Morţii, singuri, doar cu pungi cu obiectele lor lângă sicrie

Începând de miercuri, Covid-19 ucisese 2.978 în toată Italia , toate îngropate sau incinerate fără ceremonie. Cei care mor în spital o fac singuri, cu obiectele lor lăsate în pungi lângă sicrie, înainte de a fi colectate de lucrătorii funerari.

La Bergamo, o provincie de 1,2 milioane de oameni din regiunea Lombardia, unde au avut loc 1.640 din numărul total de decese din țară, 3.993 de persoane au contractat virusul până marți. Numărul deceselor din provincie nu este clar, dar CFB, cel mai mare director de înmormântare din zonă, a efectuat aproape 600 de înmormântări sau incinerații începând cu 1 martie.

N-am văzut niciodată aşa ceva“. Pompele funebre nu mai au sicrie

“Într-o lună normală am face aproximativ 120”, a declarat Antonio Ricciardi, președintele CFB. „O generație a murit în puțin peste două săptămâni. Nu am văzut niciodată așa ceva și te face să plângi. ”

În Bergamo există aproximativ 80 de companii funerare, fiecare primind zeci de apeluri pe oră. Există şi lipsă de sicrie, furnizorii se luptă să țină pasul cu cererea, iar lucrătorii de înmormântare care se infectează cu virusul sunt, de asemenea, obstacole în pregătirea funeraliilor.

Morţii, aşezaţi fără a fi îmbrăcaţi în sicrie

Spitalele au adoptat reguli mai stricte cu privire la manipularea morților, care trebuie să fie așezaţi imediat într-un sicriu, fără a fi îmbrăcaţi din cauza riscului de infecție pe care îl prezintă corpul lor. “Familiile nu îi pot vedea pe cei dragi sau nu le pot oferi o înmormântare corespunzătoare, aceasta este o problemă mare la nivel psihologic”, a spus Ricciardi. 

Şi cei de la pompe funebre s-au îmbolnăvit. Şi medicii.

„Dar și pentru că mulți dintre angajații noștri sunt bolnavi, nu avem la fel de mulți oameni pentru transport și pregătire a cadavrelor.”

Pentru cei care mor acasă, procesul birocratic este mai lung, deoarece decesele trebuie să fie certificate de doi medici. Al doilea este un specialist care, în mod obișnuit, va trebui să certifice decesul în cel mult 30 de ore după ce o persoană a murit.

„Deci, trebuie să așteptați să vină ambii medici și, în acest moment, mulți dintre ei sunt, de asemenea, bolnavi”, a adăugat Ricciardi.

Liniile sunt ocupate, sicrie nu mai sunt, l-au lăsat în pat şi au sigilat camera. Rudele nu pot intra până nu găsesc sicriu

Stella, profesoară din Bergamo, a împărtășit povestea unuia dintre decedați cu Gardianul. “Ieri, un bărbat de 88 de ani a murit”, a spus ea. „Avea febră de câteva zile. Nu exista nicio modalitate de a apela o ambulanță, deoarece linia era întotdeauna ocupată. A murit singur în camera lui. Ambulanța a ajuns cu o oră mai târziu. Evident, nu s-a putut face nimic. Și, din moment ce nu erau disponibile sicrie la Bergamo, l-au lăsat pe pat și au sigilat camera pentru a-i împiedica pe rude să intre până la găsirea unui sicriu. “

Adăugarea la chin este faptul că rudele nu pot să-și viziteze persoanele dragi în spital sau să le ofere înmormântări adecvate.

Cel mai devastator este că nu poţi să-ţi iei la revedere

„De obicei, ai putea să-i îmbraci și ar sta o noapte în casa familiei. Nimic din toate acestea nu se întâmplă “, a spus Alessandro, al cărui unchi în vârstă de 74 de ani a murit în Codogno, orașul din Lombardia, unde a început focarul. „Nici măcar nu poţi să îi vezi să îţi iei la revedere, aceasta este partea cea mai devastatoare.”

Impactul grav al virusului asupra Bergamoi poate fi obținut din secțiunea necrologică a ziarului local L’Eco di Bergamo . 

Vineri, cititorul Giovanni Locatelli a împărtășit imagini online comparând secțiunea necrologică a ziarului din 9 februarie, când listările au ocupat doar o pagină, la o copie din 13 martie, când erau necesare 10 pagini pentru a comemora morții. Duminică, Il Messaggero a postat un videoclip cu sicriele aliniate într-o biserică.

“Am depăşit capacitatea. Cresc exponenţial”. Preoţii sunt inculpaţi dacă oficiază înmormântări

“Am cerut sprijin companiilor funerare la nivel național, deoarece decesele au crescut exponențial”, a declarat Pietro Bonaldi, directorul Lia, o asociație de afaceri din Bergamo. „Am depăşit capacitatea. Și, din păcate, în ultimele zile, mulți lucrători la înmormântare s-au îmbolnăvit de virus și deci nu pot funcționa. ”

În altă parte, în Italia, au existat cazuri de companii funerare care refuzau să ia cadavre, de exemplu la Napoli, unde trupul lui Teresa Franzese , în vârstă de 47 de ani, a fost ținut acasă aproape două zile înainte de a fi colectat.

Toate ceremoniile religioase, inclusiv înmormântările, masele și nunțile, sunt interzise pe fondul blocării. Cu toate acestea, doi preoți, unul în apropiere de Veneția și altul în sudul Campania, au fost acuzați pentru că au oficiat o înmormântare.

Lasă un răspuns