Diagnosticele sunt adesea văzute ca Cenușăreasa din domeniul sănătății. În acest an, însă, focarul Covid-19 a pus în centrul atenţiei acest sector mai mult ca niciodată. Peste 200 de companii din întreaga lume se întrec în teste mai multe și mai bune. Succesul lor este vital pentru a limita costurile economice și umane ale pandemiei. Câștigurile ar putea fi mari, dar este puțin probabil să fie şi susținute.
Prețurile testelor sunt relativ modeste.
În SUA, de exemplu, Medicare oferă în laboratoare teste de 51 de dolari, dar producătorii pot primi doar o cincime din aceasta. Chiar și așa, companiile mici ar putea înregistra o creștere mare a veniturilor. De exemplu, Novacyt, cotată pe bursa din Londra şi care a avut vânzări de 12,8 milioane de lire sterline în ultimul exercițiu financiar. Comenzile companiei anglo-franceze Covid-19 valorau deja aproape 18 milioane de lire sterline până pe 27 martie. Luni, acțiunile firmei au urcat cu 12% la ştirea că Franța i-a aprobat testul. Acțiunile au crescut cu peste 1.300 % în acest an.
Şi în Coreea de Sud au fost înregistrate câștiguri majore, chiar dacă mai puţin spectaculoase, Coreea fiind lider în comercializarea testelor Covid-19. Cotaţiile acțiunilor companiei de diagnosticare moleculară Seegene și al rivalul EDGC cel puţin s-au triplat în acest an.
Companiile mai diversificate vor primi un impuls mai mic. Compania elveţiană Roche furnizează milioane de teste pe lună, dar analiștii de la Barclays și-au mărit estimarea din 2020 pentru activitatea de diagnosticare moleculară cu doar 5% la SFr2.2bn. Aceasta este sub 4% din veniturile totale.
În SUA, prețul acțiunii companiei Medtech BD Group a crescut doar cu aproximativ 3%, în ciuda faptului că a fost prima mare companie care a lansat un test de anticorpi în țară, oferind dovezi ale unui răspuns imun la boală. Astfel de teste au un rol vital de jucat. Oferind guvernelor o perspectivă asupra rezistenței la virus, acestea ar putea pune capăt blocajelor impuse – deși trebuie îmbunătățită acuratețea lor. Există și alte probleme. Lipsa substanțelor chimice utilizate în kiturile de testare reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare.
Cererea va depăși oferta pentru viitorul previzibil. Dar cerința urgentă pentru teste nu va fi susținută odată ce pandemia va fi trecută. Aceasta creează riscuri companiilor care cresc acum doar pentru a răspunde crizei. Companiile care contribuie la ameliorarea pandemiei vor primi aplauze și profituri. Pe termen mai lung, toate acestea nu poat garanta un viitor prosper.
Analiză Fiancial Times/Coronavirus, Premium Coverage.