Oamenii nu sunt foarte dornici să folosească aplicaţiile Google şi Apple pe coronavirus
Aproape 3 din 5 americani spun că fie că nu sunt capabili, fie nu doresc să folosească sistemul de alertă împotriva infecțiilor de coronavirus în curs de dezvoltare de Google și Apple, ei spunând că va fi dificil să convingă destui oameni să utilizeze aplicația pentru a o face eficientă împotriva pandemiei coronavirusului, arată un sondaj al Universităţii Maryland, comandat de Washington Post.
Cei doi giganți ai tehnologiei colaborează cu autoritățile de sănătate publică și cercetătorii universității pentru a produce un set de instrumente pe care aplicațiile ar putea fi folosite pentru a anunța utilizatorii care vin în contact strâns cu o persoană care este pozitivă covid-19.
Inițiativa a fost prezentată ca o modalitate de a îmbunătăți formele tradiționale de urmărire a contactelor pentru a găsi potențialele noi infecții și ca să ajute la reluarea activităților economice și sociale mai sigure în lunile următoare.
Dar efortul Google şi Apple se confruntă cu mai multe bariere majore, inclusiv faptul că aproximativ 1 din 6 americani nu au smartphone-uri, ceea ce este necesar pentru a rula orice aplicație.
Procentele de proprietate a smartphone-urilor sunt mult mai scăzute în rândul persoanelor în vârstă, care sunt deosebit de vulnerabile la ravagiile covid-19. Doar 53% din cei în vârstă de 65 de ani sau mai mari spunând că au un smartphone. Procentele sunt chiar mai mici pentru cei care au 75 de ani sau mai mult.
La 82% dintre americanii care au smartphone-uri, disponibilitatea de a utiliza o aplicație de urmărire a infecțiilor este împărțită uniform: 50% dintre aceștia spun că, cu siguranță sau probabil, ar folosi o astfel de aplicație și un procent egal spunând că probabil sau cu siguranță nu ar folosi.
Dorința este cea mai ridicată în rândul democraților și a oamenilor care declară că sunt îngrijorați de infecția cu covid-19. Rezistența este mai mare în rândul republicanilor și persoanelor care raportează un nivel mai scăzut de griji cu privire la apariția virusului.
În ciuda rezervelor cu privire la tehnologie, 59% dintre utilizatorii de smartphone-uri au declarat că „vor fi confortabili” folosind o astfel de aplicație, dacă s-au testat pozitiv pentru covid-19, pentru a avertiza anonim pe alții că ar fi putut fi expuși și ar trebui să solicite testarea.
O sursă majoră de scepticism în ceea ce privește aplicațiile de detectare a infecțiilor este neîncrederea față de companiile Google, Apple și companiile tehnologice, în general, majoritatea exprimând îndoieli cu privire la protejarea confidențialității datelor de sănătate.
O majoritate de 57% dintre utilizatorii de smartphone-uri raportează că au în „mare parte” sau o „destulă” de încredere în agențiile de sănătate publică, iar 56% au încredere în universități. Doar 47% care au încredere în companiile de asigurări de sănătate și numai 43% au încredere în companii de tehnologie precum Google și Apple.
În rândul americanilor, 41% dintre aceștia spun că ambii au un smartphone și sunt dispuși să utilizeze o aplicație de urmărire a infecțiilor, se arată în sondaj.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au sugerat că 60% din populația unei țări ar trebui să utilizeze o aplicație de urmărire a coronavirusului ca aceasta pentru a opri răspândirea virală.
Apple și Google au spus că software-ul de bază va depinde de agențiile locale de sănătate care își dezvoltă propriile aplicații și avertizează oamenii să le descarce și să le utilizeze. Companiile au declarat că au început să livreze primele elemente ale software-ului dezvoltatorilor care lucrează cu autoritățile de sănătate publică din întreaga lume.
Reprezentanții companiei au spus că sistemul complet dependent de aplicație este în testare și va fi lansat la mijlocul lunii mai. Într-o a doua fază de dezvoltare, așteptată în lunile următoare, Apple și Google au spus că vor plasa sistemul într-o actualizare software lansată utilizatorilor din întreaga lume.
Apple şi Google au depus eforturi majore pentru a ajuta oamenii să vadă dacă au intrat în contact cu coronavirus.
Aplicații similare sunt dezvoltate în numeroase țări și câștigă susţinere în mai multe locuri, inclusiv în Regatul Unit, dar statele s-au străduit să convingă oamenii să le utilizeze pe scară largă.
În India, o națiune de 1,3 miliarde de oameni, aplicația bazată pe Bluetooth Aarogya Setu a fost descărcată de peste 75 de milioane de ori, a spus ministrul tehnologiei. Guvernul a spus că este în curs de dezvoltare un sistem care ar putea funcționa mai simplu prin alte telefoane decât smartphone-urile.
Aplicația TraceTogether din Singapore, lansată luna trecută, a fost descărcată de aproximativ o cincime din populație.
În Australia, peste 2 milioane de oameni au descărcat aplicația COVIDSafe a guvernului de la lansarea sa de duminică – aproximativ 8 % din cei 25 de milioane de oameni din ţară.
Un factor de important care ar determina americanii să folosească o astfel de aplicație este nivelul lor de îngrijorare cu privire la coronavirus.
Din cei care se arată că sunt „foarte” sau „oarecum” îngrijorați de îmbolnăviri, 59% dintre aceștia spun că ar folosi o aplicație.
Din cei care nu sunt îngrijorați, disponibilitatea de a utiliza astfel de aplicații scade la 35%.
Există o diferenţă similară între democrați și republicani: 61% dintre democrați spun că ar utiliza cel puțin probabil o astfel de aplicație, comparativ cu 48% dintre independenți și 38% dintre republicani.
Un sondaj publicat săptămâna trecută de Fundația Familiei Kaiser a descoperit că populaţia s-a împărțit în mod similar pe disponibilitatea de a folosi o aplicație de alertă împotriva infecțiilor, dar a sondajul a avut rate de acceptare mult mai mari – 2 din fiecare 3 americani dispuși – când li s-a spus că tehnologia îi ajută la deschiderea școlilor și a întreprinderilor și la reînvierea economiei naționale blocate.
Dar mai puțin de 3 din 10 erau dispuși să utilizeze o aplicație dacă există „șansa ca datele să poată fi hackerite”.
Numele firmelor care produc aplicațiile – fie că sunt companii de tehnologie, universități sau funcționari în domeniul sănătății publice – încrederea s-ar putea dovedi, de asemenea, crucială pentru acceptarea din partea publicului.
Sondajul a fost realizat de The Washington Post și Centrul pentru Democrație și Implicare Civică de la Universitatea din Maryland. Interviurile au fost realizate în perioada 21 – 26 aprilie în rândul unui eșantion național aleatoriu de 1.008 adulți, dintre care 70 la sută au fost contactaţi prin telefon mobil și 30 la sută la telefon fix. Rezultatele au o marjă de eroare de eșantionare de plus/ minus 3,5 puncte procentuale. Eșantionul de 793 utilizatori de smartphone-uri are o marjă de eroare de plus/ minus patru puncte procentuale.