Războiul pe bani din UE s-a mutat pe Twitter. VEZI cine dă mai mult, cine ia mai mult, cine este mai corupt, cine munceşte în UE

0
68

Blocajul pe alocările de fonduri din UE- pentru planul de redresare din criza provocată de noul coronavirus şi noul buget al Uniunii- a generat un întreg război pe reţeaua de socializare Twitter între susţinătorii statelor aflate în dispută. Oficiali europeni, ziarişti sau analişti distribuie de câteva zile tot felul de statistici europene prin care îşi reproşează unii altora diverse situaţii.

Statele zgârcite (frugal states) sunt văzute ca principalele beneficiare ale pieţei unice europene, în timp ce statele care au acum nevoie de bani pentru a redresa economia după criza de coronavirus – nu sunt văzute ca principale beneficiare.

Pe de altă parte, contributorii majori ai bugetului UE sunt statele zgârcite (Olanda, Suedia, Austria, Danemarca), celelalte state mai mult obţinând bani de la UE decât să facă contribuţii, principalul contributor fiind totuşi Germania, dar pe poziţii fruntaşe fiind şi Franţa sau Italia. România este văzută mai mult ca un beneficiar al fondurilor UE, decât un major contributor, România nefiind de altfel nici în zona euro.

De cealaltă parte, susţinătorii statelor care acum cer bani mai mulţi de la UE susţin prin prezentarea de statistici că Olanda şi Luxembourg sunt principalele paradisuri fiscale ale lumii iar beneficiarele sunt societăţi anomine ecranate.

Totul este o replică la alt atac al statelor „zgâcite” care spun că Grecia, Spania şi Italia sunt principalele state cu economii subterane. Şi România este încă văzută în statistici ca o ţară cu un nivel ridicat de corupţie, după Spania, Grecia şi Cipru.

Grecia, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Portugalia şi Slovenia sunt prezentate ca statele în care oamenii muncesc cel mai mult într-o săptămână.

Disputa din UE, între cele două blocuri de state, este viralizată prin glume pe reţeaua de socializare Twitter.

Lasă un răspuns