NEUROsummit. COVID19 a rupt Europa în două
De 4 zile, liderii europeni, strânşi într-un summit extraordinar la Bruxelles, nu sunt în stare să găsească o soluţie comună în privinţa cotelor din împrumuturi, garanţii şi granturi din planul de redresare din criza provocată de COVID-19, precum şi în privinţa noului buget multianual al UE.
Liderii UE s-au împărţit în 2 mari tabere, statele nordice- Olanda, Austria, Finlanda, Suedia şi Danemarca nefiind dispuse să fie de acord cu împrumuturi şi granturi nerambursabile mai mari, în timp ce statele sudice- Franţa, Spania, Italia insistă pe alocări şi solidaritate UE pentru statele afectate puternic de COVID-19.
Planul de redresare este în total de de 1.800 de miliarde de euro. Certurile sunt pe 3 mari linii: cât de mare să fie pachetul financiar (buget UE pe șapte ani de 1.074 miliarde euro și fondul de relansarea de 750 miliarde euro), cât să fie proporția de împrumuturi și granturi nerambursabile din cadrul fondului de relansare de 750 miliarde euro şi legarea fondurilor UE de respectarea statului de drept (susținută de majoritatea țărilor, respinsă categoric de Ungaria și Polonia).
Negocierile s-au transformat într-o discuţie despre filosofia şi politica europeană, preşedintele Franţei având reacţii dure faţă de Olanda şi Austria. Emmanuel Macron i-a numit pe olandezi „noii britanici” ai UE şi s-a certat şi cu cancelarul austriac care la un moment dat a părăsit sala de discuţii, spunând că acestuia nu-i pasă de celelalte state afectate.
Rând pe rând, liderii UE s-au întâlnit separat, în 3 grupuri. Ţările nordice, ţările sudice, şi statele grupului de la Vişegrad. Şi premierul ungar, Viktor Orban a avut o ieşire către Olanda, care condiţionează alocarea de fonduri de respectatea principiilor statului de drept, spunând că olandezii mereu au urât maghiarii.
Preşedintele Franţei în interviuri a criticat dur poziţia statelor nordice, spunând că UE se află acum într-un hazard moral. „Suntem aici pentru ca fiecare să aibă grijă de propria-i ţară, nu pentru a merge unii la zilele altora de naştere pentru tot restul vieţii noastre”, a declarat premierul olandez, Mark Rutte.
Mai multe state au ameninţat în timpul nopţii cu exercitarea dreptului de veto şi blocarea întregului plan.
Astăzi, în a 4-a zi, oamenii de afaceri europeni somează liderii UE să găsească o soluţie. Iar jurnaliştii sunt obosiţi şi exasperaţi de discuţiile liderilor UE, numindu-l chiar „neurosummit”.
Jurnaliştii au făcut filmuleţe despre liderii europeni, punându-i pe muzica lui Snoop Dogg.