Val de procese în instanţe: românii contestă măsurile de carantină şi izolare. Judecătorii nu prea sunt de acord

1
13

O serie de date afişate de portalul instanţelor de judecată din România arată că după intrarea în vigoare a legii 136/2020 care prevede carantinarea şi izolarea persoanelor, tot mai mulţi români din ţară sau din afara ţării dar şi cetăţeni de alte naţionalităţi contestă în instanţele de judecată măsurile de izolare şi carantinare dispuse şi actele Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene.

Aşa se face că după data de 21 iulie 2020, atunci când a intrat în vigoare legea 136/2020, Judecătoria Cluj NapocaTribunalul DâmboviţaJudecătoria BârladTribunalul SibiuJudecătoria MediaşJudecătoria Odorheiu SecuiescTribunalul VasluiJudecătoria Râmnicu VâlceaTribunalul SucevaJudecătoria Drobeta Turnu SeverinJudecătoria Găeşti s-au confruntat cu procese din partea românilor de anulare a deciziilor de carantinare şi izolare dispuse de Direcţiile de Sănătate Publică.

Aceleaşi informaţii publice arată că în general instanţele tind să respingă cererile românilor- în contradictoriu cu Direcţiile de Sănătate Publică din judeţe, dar există şi excepţiiJudecătoria Mediaş, Judecătoria Odorheiul Secuiesc, Judecătoria Târgu Mureş, Judecătoria Galaţi.  

Spre exemplificare, Judecătoria Târgu Mureş a anulat recent deciziile de carantinare ale DSP Mureş pentru trei români care au venit din Suedia care au fost băgaţi în carantină în baza unor liste neactualizate, emise cu 16 zile înainte de intrarea lor în ţară. De asemenea, Judecătoria Galaţi a revizuit decizia DSP Galaţi de izolare a unei minore în Spitalul de Boli Infecţioase Sf Cuvioasa Parascheva şi a dispus izolarea minorei la domiciliu iar Judecătoria Mediaş a anulat carantinarea dispusă de DSP Bihor pentru cetăţeanul Llullaku Azdren. 

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică se confruntă cu multe procese din partea persoanelor şi firmelor vizând anularea unor procese verbale de contravenţie sau a unor plângeri contravenţionale.

Potrivit legii, toţi avocaţii din oficiu ai românilor care contestă măsurile de carantinare şi izolare, indiferent de soluţii, beneficiează de plata onorariilor din fondurile Ministerului Justiţiei. Onorariile variază între 626 de lei şi 868 de lei, majoritatea fiind de 723 de lei iar sumele publice dispuse încep să devină substanţiale.    

Din 21 iulie 2020, legea 136/2020 dă dreptul persoanelor care se consideră vătămate în drepturi sau într-un interes legitim să conteste ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau deciziile Direcţiilor de Sănătate Publică în termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau reşedinţa ori la judecătoria de pe raza spitalului sau unităţii în care este izolată sau carantinată.

Aceştia pot solicita anularea actului administrativ, revizuirea sau încetarea măsurii, judecata pe fond se face în cel mult 48 de ore, aceasta poate fi atacată cu apel în 2 zile, dar hotărârea instanţei de fond este executorie, persoana având dreptul să părăsească imediat unitatea din care a fost carantinată sau izolată. Celor care nu au avocaţi aleşi, potrivit legii, le este asigurat un avocat din oficiu, pe bani publici.

1 comment

  1. sic semper tyrannis 3 august, 2020 at 19:06 Răspunde

    Legea carsntinarii este NECONSTITUTIONALA IN INTREGUL EI! Cum pot instantele sa respinga cererile unor romani ale caror DREPTURI FUNDAMENTALE SUNT INCALCATE? SUNTEM IN ANII ’50. ESTE CLAR. ABUZUL LA PUTERE!

Lasă un răspuns