Reuters Exclusiv: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea costa maximum 40 de dolari doza

1
13

LONDRA / CHICAGO (Reuters) – Coordonatorii sistemului global de finanțare a vaccinurilor împotriva coronavirusului analizează o gamă largă de posibile prețuri pentru injecţiile împotriva COVID-19, iar prețul raportat este de 40 de dolari pe doză, acesta fiind „cel mai mare preţ” din gamă, a declarat luni, pentru Reuters, un membru din conducerea proiectului.

Seth Berkley, directorul executiv al alianței pentru vaccinurile GAVI, care este şi co-lider COVAX, structura concepută pentru a asigura un acces global şi echitabil la vaccinul împotriva COVID-19, a declarat că structura COVAX nu are în vizor un preţ specific și caută să negocieze prețuri pentru ţările mai bogate şi cele mai sărace.

Berkley a respins informaţiile din surse ale Uniunii Europene de săptămâna trecută, care au spus că alianţa COVAX vizează un preț de 40 de dolari pentru vaccinurile COVID pentru țările bogate. Sursele UE au spus că UE va încerca să asigure oferte mai ieftine în afara schemei alianţei COVAX.

“Există o gamă mare de preţur iar sursele UE au scos pe piaţă cel mai mare preţ”, a spus Berkley într-un interviu. El a spus că, într-o prezentare către oficialii UE, oficialii COVAX au arătat „o serie de prețuri diferite” pentru vaccin.

„Și acesta, cel de 40 de dolari, a fost prețul maxim din gama pentru țările cu venituri mari, mai degrabă decât un preț deja stabilit”, a spus el pentru Reuters.

COVAX este condus alături de GAVI, Organizația Mondială a Sănătății și Coaliția CEPI pentru inovații privind pregătirea epidemică și este concepută pentru a garanta accesul rapid și echitabil la nivel global la vaccinurile COVID-19, odată ce acestea sunt dezvoltate.

Scopul său este să asigure livrările de vaccin și să livreze 2 miliarde de doze în toate țările care se înscriu în alianţă până la sfârșitul anului 2021. GAVI a declarat la începutul acestei luni că peste 75 de țări și-au exprimat interesul să se alăture COVAX.

Berkley a spus că majoritatea vaccinurilor sunt în fază atât de incipientă în procesul de testare, că totul este atât de devreme, încât este prea curând pentru a se ști care va fi prețul final.

“Adevarul este ca nimeni nu are o idee care va fi pretul, pentru ca nu avem nici o idee care (dintre posibilele vaccinuri COVID) va functiona”, a spus el.

El a spus că întrebările despre ce tehnologie ar putea fi cea mai eficientă, dacă vaccinurile ar fi într-o singură doză sau o doză dublă sau care ar putea fi randamentele acestora- nu au fost încă un răspuns și toate ar influența eventualele prețuri ale vaccinului.

Berkley a spus că COVAX a început să facă estimări bazate pe ceea ce se știe, dar încă nu există prețuri ferme. „Provocarea este să încerci să obții un cost. Oricine îți spune că știe că nu este onest”.

Berkley, care prin alianța GAVI negociază cu producătorii pentru a-și cumpăra vaccinuri în vrac pentru utilizare în țările sărace, a spus că producătorii de droguri folosesc frecvent o abordare a prețurilor pe niveluri, în care țările mai sărace plătesc un preț, țările cu venituri medii plătesc un preț mai mare, iar țările bogate plătesc cel mai mare preț.

El a spus că nu este clar ce vor propune producătorii de potențiale vaccinuri COVID-19, dar încearcă să prezinte estimări ale costurilor pe baza a ceea ce ei știu până acum.

„Veți avea o serie de prețuri diferite, în funcție de care (candidați la vaccin) vor reuși.

“Sincer, este probabil ca vom avea prețuri mai mici, având în vedere volumele mari pe care încercăm să le accesăm aici.”

Berkley a spus că atât COVAX dar și alţii includ şi  o „primă de viteză” în costul vaccinurilor COVID-19, care încurajează companiile să facă milioane de doze la risc, chiar înainte să știe dacă candidatul lor la vaccin funcționează. “Noi vedem că este de 15% sau 20% din costul care va fi”, a spus el.

1 comment

Lasă un răspuns