Şeful DNA iar se face de râs în comunicate: întâlnirea cu ambasadorul Germaniei

2
75

Un comunicat public al DNA care preciza că, astăzi, şeful DNA, Crin Nicu Bologa, a avut o întâlnire la sediul DNA, cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, arată că atât şeful DNA cât şi ambasadorul Republicii Federale Germane la Bucureşti, nu cunosc legea sau transmit publicului situaţii inexacte dar şi ilogice.

Comunicatul DNA începe prin a arăta că ambasadorul Cord Meier-Klodt a discutat cu Crin Bologa despre MCV, despre respectarea statului de drept la „nivel naţional şi european”, dar şi despre „fraudele împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

Momentul în care cei doi oficiali încep să se facă de râs este atunci când transmit în comunicat următoarele: „De asemenea, a fost abordată problematica pregătirilor, la nivelul agențiilor de aplicare a legii și a parchetelor din cele două țări, pentru operaționalizarea Parchetului European”.

Numai că nici DNA, nici ambasada Republicii Federale Germane la Bucureşti nu au nicio atribuţie legală şi, în general, nicio treabă cu „operaționalizarea Parchetului European”, acesta fiind resortul instituţiilor europene.

Şi gafele continuă în comunicatul DNA: „O temă centrală a discuțiilor a fost consolidarea cooperării judiciare internaționale și a schimbului de experiență între DNA și autoritățile judiciare competente din Germania, ocazie cu care domnul procuror șef Crin Nicu Bologa a subliniat excelenta cooperare bilaterală în materia asistenței judiciare în investigarea cauzelor de mare corupție între cele două țări”.

Însă realităţile factuale arată că DNA şi autorităţile din Germania nu s-au dat peste cap în a investiga cazuri răsunătoare de mare corupţie, singurul dosar important- EADS- în care Germania şi România au colaborat mai intens a fost clasat de DNA în octombrie 2018.

În rest, potrivit bilanţului DNA din 2019, DNA a cerut pe tot parcursul anului 2019- 1 singură verificare pe cale poliţienească autorităţilor din Germania, a comunicat 1 singur act procedural Germaniei şi a tradus şi transmis, în 2019, din cele 37 ordine europene – 9 autorităţilor din Germania în vederea administrării de probe.

A treia gafă din comunicat o reprezintă anunţul că „la finalul întâlnirii, participanții au convenit asupra intensificării activităților de schimb de experiență între procurorii Direcției și experții germani în domeniul investigării cauzelor de mare corupție și a fraudelor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

Numai că după operaţionalizarea Parchetului European, pe care chiar cei doi au invocat-o în comunicat chiar dacă n-au nicio atribuţie, investigarea fraudelor împotriva intereselor financiare ale UE devine competenţa exclusivă a Parchetului European/EPPO.

Ca atare, nici DNA şi nici ambasada Republicii Federale Germane la Bucureşti nu au atribuţii şi nici competenţe legale pe niciun schimb de experienţă în privinţa fraudelor împotriva intereselor financiare ale UE pentru simplul motiv că, după operaţionalizarea Parchetului European, nu mai e treaba lor.

De notat că şeful DNA aproape că s-a specializat, atât în comunicate de presă cât şi în interviuri publice, în a da de unul singur informaţii eronate, ilogice, contradictorii, imprecise sau neadevărate, arătând că de multe ori că nu cunoaşte nici rigorile legilor, competenţele instituţiei pe care o conduce sau dosarele şi infracţiunile despre care vorbeşte public.

Ca atare, de cele mai multe ori, comunicatele, interviurile sau ieşirile publice ale şefului DNA sunt doar modalităţi de a se ridica singur în slăvi sau a se băga în seamă public, de a devoala situaţii în care se contrazice singur şi de a se face tot singur de râs.

Comunicatul DNA mai precizează că la întâlnirea dintre dintre cei doi au participat şi Kai Hennig, adjunctul ambasadei Germaniei la Bucureşti și Anca Jurma, consilier al procurorului șef DNA, fost şef al DNA şi fost şef timp de 2 mandate al biroului de relaţii internaţionale, fan şi pe mandatul Laurei Codruţa Koveşi al întâlnirilor cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti care n-au nicio atribuţie şi competenţă legală nici în activitatea anticorupţie naţională, nici în instituţiile de aplicare a legii la nivel european sau internaţional.

2 comments

Lasă un răspuns