Poroșenko a adormit la arestarea sa. Apoi a cântat

0
73

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko a adormit în timpul unei ședințe a judecătoriei Pechersky din Kiev, care trebuia să decidă o măsură preventivă pentru el.

Mai multe canale TV ucrainene au transmis totul în direct de la tribunal, iar filmări video din interiorul sălii l-au arătat pe Poroșenko sprijinindu-se de braț și închizând ochii, cu capul plecat din ce în ce mai jos.

Fostul lider al Ucrainei, Petro Poroșenko, este suspectat de înaltă trădare și complicitate la terorism. 

Procuratura cere instanței să-l aresteze pe fostul președinte cu posibilitatea de a plăti o cauțiune de 35,7 milioane de dolari. În plus, procurorul îi cere lui Poroșenko să-i predea pașapoartele și să poarte o brățară electronică.

Cazul este examinat de judecătorul Aleksey Sokolov, care a fost numit în această funcție în 2017 chiar prin decretul lui Poroșenko.

Poroșenko a mers în sala de judecată direct de la aeroportul Zhuliany, unde a sosit dimineața. Iar când a ieșit din sala de judecată, Poroșenko a început să cânte alături de susținătorii săi, așa cum se vede mai jos.

S-a întors din Polonia în Ucraina

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko s-a întors luni la Kiev din Polonia, în ciuda riscului de arestare, jurând că va ajuta la protejarea fostei țări sovietice de o posibilă invazie rusă.

Poroșenko, care a ocupat funcția de președinte din 2014 până în 2019, a fost cercetat pentru înaltă trădare și a părăsit Ucraina în decembrie.

Întoarcerea sa vine în momentul în care Ucraina se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii ani, deoarece Rusia adună zeci de mii de soldați la graniță, stârnind temeri de o invazie și provocând avertismente din partea Occidentului.

Poroșenko este un critic ferm al președintelui Volodimir Zelenski, pe care îl acuză că nu a făcut suficient pentru a preveni agresiunea rusă.

Poroșenko s-a întors luni devreme la Kiev cu un zbor din Varșovia și a trecut prin controlul pașapoartelor pe fondul unor scene haotice, spunând mai târziu că polițiștii de frontieră au încercat să-l împiedice să intre în țară.

După ce a vorbit cu mii de susținători care s-au adunat în apropierea aeroportului, Poroșenko s-a prezentat în fața unui tribunal din Kiev, care urma să decidă dacă îl pune în arest preventiv.

El a spus mulțimii de la aeroport că s-a întors pentru a ajuta Ucraina să facă față „amenințării tot mai mari a invaziei ruse” și l-a acuzat pe Zelenski de „trădarea” țării.

„Uniți și apărați Ucraina”

Discuțiile dintre Rusia și Occident săptămâna trecută nu au reușit să reducă tensiunile, pentru că Moscova cere concesii ample, inclusiv interzicerea aderării Ucrainei la NATO.

Vineri, Washingtonul a acuzat Moscova că a trimis sabotori antrenați cu explozibili pentru a pune în scenă un incident care ar putea fi un pretext pentru a invada vecinul pro-occidental.

Kievul a acuzat, de asemenea, Rusia că se află în spatele unui atac cibernetic masiv de vineri, care a eliminat site-uri web cheie ale guvernului.

„Suntem aici pentru a ne uni și a apăra Ucraina”, a spus Poroșenko mulțimii, care ținea afișe pe care scria „Avem nevoie de democrație” și „Din mâinile lui Poroșenko”.

El s-a îndreptat de la aeroport către tribunal, unde sute de susținători i-au scandat numele în timp ce participa la audiere cu doi avocați.

“Suntem hotărâți să luptăm astăzi. Adevărul este cu noi”, a spus el mulțimii în timpul unei pauze din audiere.

„Autoritățile sunt confuze, slabe și, în loc să lupte cu (președintele rus Vladimir) Putin, încearcă să lupte cu noi”, a spus el.

Unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei

Poroșenko, în vârstă de 56 de ani, este unul dintre cei mai bogați oameni din țară. A fost ales președinte al Ucrainei după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea și pe măsură ce luptele au escaladat între trupele Kievului și separatiștii susținuți de Moscova în estul industrial al țării. În 2019, Poroșenko a fost învins la alegerile prezidențiale de Zelenski, un comediant fără experiență politică anterioară. Poroșenko este acum membru în Parlament și lider al unui partid de opoziție, Solidaritatea Europeană. Întorcându-se în Ucraina, el a călcat pe urmele fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, și ai criticului principal al lui Putin, Alexei Navalny, care s-au întors ambii în țările lor sfidând autoritățile și care acum sunt în închisoare.

Navalny s-a întors în Rusia în aceeași zi în urmă cu un an.

Autoritățile spun acum că investighează zeci de presupuse infracțiuni în care ar putea fi implicat Poroșenko. Printre acuzații se numără și aceea că el ar fi ajutat autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk să vândă la Kiev cărbune în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de grivne (54 de milioane de dolari) între 2014 și 2015, relatează presa.

Procurorii l-au acuzat pe Poroșenko că a lucrat la schema financiară cu parlamentarul pro-Kremlin Viktor Medvedchuk, un prieten al lui Putin, care se confruntă și cu acuzații de trădare și terorism. 

Poroșenko riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în dosarul de trădare. El a negat orice faptă greșită și l-a acuzat pe Zelenskiy, în vârstă de 43 de ani, că a orchestrat acuzațiile pentru a abate atenția de la eșecurile sale interne și externe.

Ucraina se luptă cu separatiștii pro-ruși în regiunile de est Donețk și Lugansk din 2014, într-un conflict care s-a soldat cu peste 13.000 de vieți.

Poroșenko, numit adesea „regele ciocolatei” din Ucraina, deține un imperiu de cofetărie și două canale de televiziune. 

Revista Forbes estimează averea lui Poroșenko la 1,6 miliarde de dolari.

https://twitter.com/Zilla57826895/status/1483192117308674055

Lasă un răspuns