Portugalia are alegeri anticipate în pandemie: Mergi la vot la o oră stabilită

0
99

Alegătorii portughezi care sunt în carantină în timpul alegerilor parlamentare anticipate din 30 ianuarie își vor putea întrerupe autoizolarea pentru a merge la vot, a anunțat astăzi guvernul, care a programat alegeri anticipate duminica aceasta.

Anunțul vine la o zi după ce Portugalia, care are aproape 90% din populația sa de 10 milioane complet vaccinată, a înregistrat un record zilnic de 43.729 de infecții cu COVID-19, un număr care crește de la varianta Omicron, care se răspândește rapid.

Admiterile în spitale și mortalitatea rămân cu mult sub nivelurile observate în vârfurile anterioare.

Pentru a se proteja de acei  alegători care au fost infectați cu Covid-19 sau sunt considerați un caz de răspândire a virusului, acești alegători vor fi rugați să meargă la vot la o oră stabilită, cu o oră înainte de închiderea secțiilor de votare, adică de la 18.00 la 19.00, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul de Interne şi Justiţie, Francisca Van Dunem.

Recomandarea este însă opțională. Alegătorii trebuie să poarte mască, să păstreze distanța și pot pleca de acasă doar pentru a vota.

Personalul care lucrează în secțiile de votare va fi dotat cu echipament de protecție.

„Avem nevoie de un contract social care să permită tuturor să voteze în siguranță”, a spus ministrul, îndemnând pe cei aflați în autoizolare să nu folosească transportul public pentru a ajunge la secțiile de votare, ci să meargă pe jos sau cu propriul vehicul.

La alegerile municipale din septembrie sau la votul pentru alegerile prezidențiale din ianuarie anul trecut, care au fost organizate într-o perioadă de carantină severă și în timp ce țara era afectată de pandemie, această posibilitate nu a existat.

„Problema pe care am avut-o la alegerile precedente a fost atenuată, deoarece acum avem mult mai mulți oameni infectați”, a spus Van Dunem.

Cu varianta Omicron mai contagioasă, țara are acum aproape 600.000 de persoane în carantină, dintre care două treimi sunt potențiali alegători dintr-un total de 9,3 milioane de alegători înregistrați în Portugalia.

În prezent, țara se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cazuri noi detectate în ultimele două săptămâni, dar, datorită unei rate record de acoperire a vaccinării, se află pe locul 17 la numărul de decese raportat la populația sa.

Peste 200.000 de alegători, inclusiv premierul în exercițiu Antonio Costa, s-au înscris deja pentru a vota înainte de votul de duminică, cu o săptămână înainte de data oficială a alegerilor.

Lasă un răspuns