Berlinului nu-i pasă de climă

0
100

Referendumul privind transformarea capitalei Germaniei, Berlin, în capitală “neutră din punct de vedere climatic” până în 2030 a eșuat. Marea majoritate (aproape 65%) a cetățenilor nu s-au arătat interesați să voteze. Ca atare, pragul necesar pentru aprobarea referendumului nu a fost atins.

O alianță „repornire climatică” a dorit să realizeze o schimbare în legea de stat a tranziției energetice.  Berlinul ar trebui să se angajeze să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2030 și nu până în 2045, așa cum era planificat anterior.

După ce au numărat aproximativ 98%  din voturi, susținătorii mișcării au fost cu puțin înaintea oponenților unei astfel de modificări a legii. Dar a doua condiție pentru aprobarea referendumului – (cvorumul necesar de cel puțin 25 la sută din toți alegătorii eligibili), nu a fost îndeplinită.

423.000 de voturi „da”

Cu puțin timp înainte de sfârșitul numărării, au existat aproximativ 423.000 de voturi „da”, față de aproximativ 405.000 de voturi „nu”.

Cvorumul pentru un referendum a fost de aproximativ 608.000 de voturi pentru.

Contestări 

Alianța „Klimaneustart” a forțat votul cu strângeri de semnături timp de patru luni în 2022. Dacă avea succes, legea modificată ar fi fost adoptată și ar fi intrat în vigoare.

Neutralitatea climatică înseamnă că nu sunt emise gaze cu efect de seră în plus față de cele absorbite de natură. Pentru a realiza acest lucru, emisiile care sunt dăunătoare pentru climă (de la mașinile cu ardere, avioanele, sistemele de încălzire, centralele electrice sau companiile industriale), ar trebui reduse cu aproximativ 95 % față de consumul anilor 1990. Germania vrea să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2045. UE are această țintă până în 2050.

Înainte de vot, s-a discutat intens dacă Berlinul ar fi putut atinge acest obiectiv până în 2030.

Inițiatorii referendumului și susținătorii acestora, de exemplu din organizațiile de mediu, asociațiile de locatari, din scena culturală sau și din Verzii și Stângii, au afirmat că va fi înlocuit, au calificat anul țintă 2030 ca nerealist într-un comunicat.

Cu toate acestea, Berlinul nu ar fi fost singur cu un obiectiv climatic mai strict.

70 de orașe din Germania – neutre climatic

Potrivit asociației German Zero, aproximativ 70 de orașe din Germania își propun să devină neutre din punct de vedere climatic până cel târziu în 2035.

La nivel european, Comisia UE sprijină 100 de municipalități care vor lua parte la „Misiunea UE pentru orașe neutre din punct de vedere climatic și inteligente” până în 2030.

Între timp, Germania se pregătește în săptămâna următoare de o grevă care va avea consecințe economice. În plus, candidatul SPD, Mike Josef a câștigat cu 52% alegerile pentru primăria din Frankfurt. Rezultatul are consecințe și pentru alegerile de stat.

Lasă un răspuns