Putin: Rusia și China nu sunt aliați militari
Deși Rusia și China cooperează activ, nu au format o alianță militară, a spus președintele rus Vladimir Putin într-un interviu.
„Nu creăm nicio alianță militară cu China. Da, avem și cooperare în domeniul cooperării militaro-tehnice, nu o ascundem, totul este transparent, nu există nimic secret”, a declarat Putin la Rossiya-24.
El a subliniat că o astfel de cooperare între Moscova și Beijing nu reprezintă o amenințare pentru Occident.
Anterior, președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul nu are încă date care să indice că China furnizează arme Rusiei pentru a duce război în Ucraina.
În același timp, potrivit lui Biden, el nu se așteaptă la nicio inițiativă serioasă din partea Beijingului de a furniza arme Rusiei.
Într-un interviu acordat ABC, Biden a mai menționat că, dacă Beijingul decide să furnizeze arme Moscovei, Statele Unite vor impune sancțiuni dure Chinei.
Ca urmare a vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova în perioada 20-22 martie , părțile au anunțat „aprofundarea relațiilor de parteneriat cuprinzător și cooperare strategică între Rusia și China”.
La conferința de presă finală, Vladimir Putin și Xi Jinping au vorbit în principal despre cooperarea economică dintre cele două țări. În special, Vladimir Putin a spus că Rusia este pregătită să crească furnizarea de gaze naturale și petrol către China.
Arme nucleare tactice în Belarus
În același interviu pentru Rossiya-24, Putin a anunțat că Rusia intenționează să desfășoare arme nucleare tactice pe teritoriul Belarus. Pentru asta, el s-a pus de acord cu Alexandru Lukașenko.
Potrivit președintelui rus, acest lucru se va face fără a încălca regimul de neproliferare nucleară: Minsk nu va câștiga controlul asupra încărcăturilor nucleare, a asigurat Putin.
Ca motiv al acestei decizii, Putin a invocat declarația ministrului adjunct al apărării al Marii Britanii privind planurile de a furniza obuze de artilerie cu uraniu sărăcit Ucrainei.
Ca reacție, Kievul a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU din cauza declarațiilor Moscovei cu privire la intenția sa de a plasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului.
„Asemenea intenții nu pot decât să stârnească o îngrijorare specială a întregii comunități mondiale, deoarece Rusia le declară într-un moment în care poartă un război agresiv neprovocat împotriva Ucrainei
NATO îl critică pe Putin pentru retorica nucleară periculoasă
Imediat după ce președintele Putin și-a anunțat intenția de a desfășura arme nucleare tactice rusești în Belarus, un purtător de cuvânt al NATO a numit retorica periculoasă și iresponsabilă.
„Argumentul Rusiei cu privire la utilizarea de către NATO a armelor nucleare este eronat și înșelător. Aliații NATO acționează cu respectarea deplină a obligațiilor lor internaționale. Rusia își încalcă constant obligațiile de control al armelor, cel mai recent suspendându-și participarea la noul tratat START”, susține Reuters, citând un reprezentant NATO.
„NATO rămâne vigilentă și monitorizează îndeaproape situația. Nu am observat nicio schimbare în politica nucleară a Rusiei care să ne oblige să ne ajustam propria poziție”, a spus acesta.
Ca reacție, și Franța a cerut Rusiei să reconsidere decizia de a desfășura arme nucleare în Belarus.
În același interviu pentru Rossiya 1, Putin a calificat Occidentul drept instigator al conflictului din Ucraina, iar după părerea sa în aprovizionarea cu arme la Kiev, țările occidentale trec nu doar liniile roșii, ci și cele „vișinii”.
Donald Trump: Putin nu se va opri până nu va lua toată Ucraina, doar eu îl pot opri
Fostul președinte american Donald Trump, făcând prima sa apariție publică de la declarațiile sale despre o posibilă arestare în urmă cu o săptămână, a spus că nu i-ar fi permis niciodată lui Putin să atace Ucraina dacă s-ar afla încă la Casa Albă.
Vorbind cu mii de susținători la un miting de la aerodromul Waco din Texas, el și-a amintit că în timpul președinției sale Statele Unite au început să furnizeze arme Ucrainei.
„Le-am dat sute și sute de rachete Javelin”, a spus el, adăugând că predecesorul său, Barack Obama, a trimis la Kiev doar perne – adică echipamente neletale.
Potrivit lui Trump, Putin a decis să atace Ucraina după ce a văzut slăbiciunea și indecizia actualului președinte american.
„De îndată ce am plecat – poți numi catastrofa de atunci cum vrei – ei [rușii] au început imediat să adune trupe la granița [cu Ucraina]”, a spus Donald Trump.
După începerea unei invazii rusești pe scară largă în februarie 2022, Trump a spus că Putin „vrea să ia o bucată din Ucraina”. Acum, potrivit lui, nu se va opri până nu o va obține în întregime.
Dacă va fi reales, Trump a promis că va opri imediat invazia rusă a Ucrainei. „Când voi deveni președinte, voi realiza acest lucru în 24 de ore”, a asigurat el, fără a intra în detalii.
„Stând aici în fața dumneavoastră, sunt singurul candidat care poate spune următoarele: voi preveni al Treilea Război Mondial”, a anunțat fostul președinte într-un val de aplauze din partea publicului.