Mierea UK nu este autentică

0
100

Toată mierea din Regatul Unit al Marii Britanii, testată în cadrul investigației UE privind frauda, a eșuat testul de autenticitate, relatează The Guardian.

Înlocuirea mierii cu sirop de zahăr ieftin a fost dezvăluită într-o nouă investigație a Comisiei Europene , care a constatat că 46% dintre produsele eșantionate erau suspectate a fi frauduloase.

10 mostre de miere din Marea Britanie au picat toate testele. Este posibil să fi fost amestecate sau ambalate în Marea Britanie, dar probabil că mierea provine din alte state.

Nu este prima dată când testele sugerează că în UK cumpărătorii ar putea fi înșelați cu mierea, deși supermarketurile spun că testează în mod regulat mierea și auditează liniile de aprovizionare.

Practici care înșeală consumatorii

Guvernul a declarat în acest weekend că investighează rezultatele, dar nu există niciun risc pentru siguranța alimentelor. Oficialii spun că niciun test nu poate stabili autenticitatea mierii, iar cercetările continuă.

Biroul antifraudă al UE (Olaf) a declarat: „Astfel de practici înșeală consumatorii și pun în pericol producătorii onești, deoarece se confruntă cu concurența neloială din partea operatorilor care pot reduce prețurile datorită ingredientelor ilicite și ieftine”.

Acțiunea a fost condusă de direcția generală pentru sănătate și siguranță alimentară a Comisiei Europene, colaborând cu cele 18 țări care fac parte din rețeaua UE de fraudă alimentară (care nu mai include Marea Britanie după Brexit). Ancheta a fost susținută și de Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul de știință și cunoaștere al Comisiei și de Olaf.

Anchetatorii au testat 320 de mostre și au descoperit că 147 (46%) erau suspecte, acolo „fiind detectat cel puțin un marker de zahăr al surselor străine”.

Rată de suspiciune 100%

Raportul JRC a spus că mierea importată din Regatul Unit are o rată de suspiciune de 100% și „acest lucru ar putea fi rezultatul mierii produse în alte țări și prelucrată în continuare în Regatul Unit înainte de reexportul acesteia în UE”.

În 2022, Regatul Unit a importat peste 38.000 de tone de miere de la cel mai mare furnizor al său, China , unde există un risc cunoscut de falsificare cu sirop de zahăr.

Etichetarea țării de origine nu este necesară pentru un produs amestecat din mai multe țări, așa că mulți cumpărători nu știu că o parte din mierea ieftină vine probabil din China.

O serie de teste pe mierea de supermarket din Marea Britanie a indicat că probele pot fi alterate cu zahăr, inclusiv cele de la un laborator german lider în 2020, care a constatat că opt dintre cele nouă eșantioane nu sunt conforme.

Comercianții cu amănuntul și industria mierii au contestat rezultatele testelor, iar oficialii guvernamentali spun că este necesară o tehnologie de testare mai avansată.

Lasă un răspuns