Scandalul Flynn, încă o declasificare: Administraţia Obama a încercat să se acopere prin mailuri dar n-a reuşit
Un email declasificat aseară de către şeful Comunităţii de Informaţii al SUA, Richard Grenell, arată că fostul director al FBI, James Comey, i-a sugerat preşedintelui de atunci, Barack Obama, în discuţia din 5 ianuarie 2017 din Biroul Oval, din ziua Inaugurării lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, ca Consiliul Naţional de Securitate/NSC să nu-i impărtăşească generalului Michael Flynn, nou consilier prezidenţial pe securitate naţională al preşedintelui Trump, „informaţii sensibile legate de Rusia” iar discuţiile despre Flynn au existat în Biroul Oval.
Totul apare în emailul pe care şi l-a trimis singură Susan Rice, consilierul de atunci pe securitate naţională al preşedintelui Obama, document care a fost transmis Departamentului de Justiţie al SUA şi a fost declasificat aseară de Grenell şi dezvăluit public.
Emailul ridică o serie de întrebări având în vedere că este cel puţin neobişnuit ca un oficial sau un consilier pe securitate naţională să îşi trimită mailuri singură după 2 săptămâni în care să descrie întâlniri la care a participat şi în care s-ar fi insistat, reiterat şi amintit de „respectarea legii” pe un subiect foarte sensibil şi mai multe anchete în desfăşurare care arătau că persoana – Michael Flynn- până atunci nu încălcase legea.
Emailul pe care şi l-a trimis singură Susan Rice pe 20 ianuarie 2017, despre întâlnirea din 5 ianuarie 2017, la 15 zile diferenţă, descrie o întâlnire din Biroul Oval la care au participat preşedintele SUA, Barack Obama, Susan Rice, directorul CIA, John Brennan, directorul DNI, James Clapper, procurorul general adjunct al SUA, Sally Yates şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
Emailul era clasificat „TOP SECRET” până aseară, a fost declasificat parţial până acum fiind clasificată exact discuţia din biroul Ovan despre generalul Flynn şi ancheta în desfăşurare.
În email, este descrisă întâlnirea dintre cei 6:
“Președintele Obama a început conversația subliniind angajamentul său continuu de a se asigura că fiecare aspect al acestei probleme este gestionat de comunitățile de informații și de aplicare a legii “ca la carte”. Președintele a subliniat că el nu cere, inițiează sau instruiește nimic din perspectiva aplicării legii. El a reiterat că echipa noastră de aplicare a legii trebuie să acționeze așa cum ar face în mod normal, ca la carte.
Din punct de vedere al securităţii naţionale, totuşi, preşedintele Obama a spus că vrea să se asigure că pe măsură ce colaborăm cu echipa care intră în mandat, suntem atenți să aflăm dacă există vreun motiv pentru care nu putem împărtăși informații pe deplin în ceea ce privește Rusia.
Directorul Comey a afirmat că procedează „ca la carte “, în ceea ce privește aplicarea legii.
Din perspectiva securității naționale, Comey a spus că are unele îngrijorări pentru că Flynn, consilierul prezidenţial pe securitate naţională care vine pe funcţie, vorbește frecvent cu ambasadorul rus Kislyak.
Comey a spus că ar putea fi o problemă în legătură cu schimbul de informații sensibile.
Președintele Obama l-a întrebat pe dacă Comey dacă a spus că NSC/Consiliul de Securitate Naţională nu ar trebui să transmită informațiilor sensibile legate de Rusia lui Flynn.
Comey a răspuns „potențial”.
El a adăugat că nu sunt indicii până acum care să arate că Flynn i-a transmis informații clasificate lui Kislyak, dar a menționat că nivelul de comunicare este neobișnuit.
Preşedintele i-a cerut lui Comey să-l informeze dacă ceva se schimbă în viitoarele săptămâni care să afecteze furnizarea de informaţii către echipa care vine la putere. Comey a spus că îl va ţine la curent”.
În ciuda faptului că însuşi Comey spusese în Biroul Oval că nu sunt indicii în ceea ce priveşte transmiterea de informaţii clasificate de către Flynn, în ciuda faptului că FBI recomandase să se închidă ancheta pe contraspionaj pe Flynn pentru că nu găsise dovezi, în ciuda faptului că nici supravegherea lui Flynn prin NSA/GCHQ n-a arătat nimic – deşi identitatea sa fusese dezvăluită unor zeci de oficiali, inclusiv Susan Rice- Comey a recunoscut ulterior că el a trimis echipa de 2 ofiţeri FBI la Casa Albă să-l intervieveze pe Flynn fără avocat, interviu care a dispărut, dar pe care s-a făcut o acuzare penală că Flynn a minţit FBI.
Flynn a recunoscut în 2 rânduri că se face vinovat de mărturie mincinoasă, datele arătând ulterior că a fost supus unor presiuni din partea comitetului Mueller, inclusiv prin ameninţarea că va fi arestat băiatul său.
Ulterior, s-au declasificat şi alte documente ale FBI şi mesaje sms care arătau că ofiţerii FBI în mod voit şi intenţionat îşi propuseseră în documente să-l determine pe Flynn să mintă ca să fie pus sub acuzare şi îndepărtat din funcţie.
Departamentul de Justiţie a renunţat la acuzarea lui Flynn însă procesul trenează având în vedere că judecătorul din cazul Flynn este democrat. Avocaţii lui Flynn au recuzat zilele acestea judecătorul la Curtea de Apel şi cer să se înceteze cazul.
Republicanii au convocat deja audieri în Congres şi cer în continuare eliberarea şi declasificarea tuturor documentelor din cazul Flynn, procurorul general al SUA spunând deja public că nu a fost nimic în neregulă în discuţiile lui Flynn cu ambasadorul Kislyak.