
Dreptul constituţional şi fundamental la protest este în România inclus în articolul 39 din Constituţie sub denumirea „Libertatea întrunirilor”. Protestul ţine atât de drepturi cât şi de libertăţi fundamentale. (dublu click art 39)
Art. 39 – Libertatea întrunirilor
Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

După ce Curtea Constituţională a decis definitiv că reglementări date prin Ordonanţă de Urgentă de către Guvernului Ludovic Orban ce reglementau starea de urgenţă sunt neconstituţionale, iar prin decrete date pe aceeaşi temă preşedintele Klaus Iohannis şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, pentru că drepturile şi libertăţile pot fi restrânse doar prin lege- potrivit art 115, alin 6 din Constituţie, Parlamentul României a adoptat legea 55 din 15 mai 2020.
Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial 396 din 15 mai, prevede la articolul 5, alin 3, a „RESTRÂNGEREA SAU…interzicerea organizării unor mitinguri, demonstraţii”. (dublu click prevedere din lege)
(3) Măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt: a) restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise;

Prevederea referitoare la „RESTRÂNGEREA SAU…interzicerea organizării unor mitinguri, demonstraţii” în România se regăsea chiar în proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament, iniţial nici Guvernul Orban nemergând la extremă şi neinterzicând mitingurile în România. (prevedere draft Guvern)

Însă după mitingurile şi protestele din weekendul trecut din România, diminuate ca intensitate, situaţie care s-a regăsit în majoritatea statelor occidentale, Guvernul Ludovic Orban a mers mai departe, la limita extremă, şi interzis mitingurile şi protestele în România prin Hotârârea de Guvern în aplicarea legii 55/2020 adoptată astăzi. (vezi Hotârâre de Guvern)

Art.1 – În condițiile art. 5 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri: 1. Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise. (dublu click Hotărâre de Guvern adoptată 18 mai 2020).
Întrebat de protestele din Piaţa Victoriei, cu o zi înainte de adoptarea hotărârii de guvern prin care a interzis protestele în România, Ludovic Orban a declarat: „Aş prefera să vă dau un răspuns… mesajele celor din Piaţa Victoriei eu personal nu le înţeleg. Virusul există, faptul că sunt decese arată că este o ameninţare reală. Practic toate sloganele şi declaraţiile mi se pare că fac parte din apanajul unora care nu au nicio treabă cu interesul naţional”.
De asemenea, Ludovic Orban, premier al României, s-a arătat enervat că ziariştii pun „întrebări deranjante”.
Tot duminică seară, ministerul de Interne condus de Marcel Vela a abuzat de autoritate ridicând o persoană de pe stradă, cunoscută prin proteste dar în trecut, Cristian Dide.
Cristian Dide a fost eliberat duminică noapte după ce a primit amendă că „a lezat demnitatea şi onoarea ministrului de Interne Marcel Vela”, pentru că voia să proiecteze mesaje laser referitoare la Marcel Vela şi Raed Arafat pe clădirea MAI. Ulteior, Cristian Dide a fost păzit de poliţişti.