CCR: starea de alertă ca şi starea de urgenţă. Fără OUG pe restrângere de drepturi şi libertăţi, doar prin lege
Curtea Constituţională a respins astăzi cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului referitoare la art.2 lit.f din OUG 21/2004 şi, cu majoritate de voturi, a decis că prevederile din art. 4, din aceeaşi ordonanţă sunt constituţionale doar dacă nu restrâng drepturi şi libertăţi ale persoanelor. (vezi aici Comunicat CCR)
„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale”, arată CCR.
Ca şi la starea de urgenţă, CCR a arătat astăzi că restrângerea drepturilor şi libertăţilor oamenilor nu se poate face decât printr-o lege.
„În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului”, se arată în comunicatul privind decizia CCR.
Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.
În ultimele zile, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis au atacat Curtea Constituţională şi judecătorii CCR, pe motiv că nu le-au convenit deciziile CCR, atât în privinţa deciziei pe starea de urgenţă cât şi în privinţa unei hotărâri CEDO.
CCR a transmis printr-un comunicat că îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi.
Mai multe organizaţii ale magistraţilor- AMR, UNJR, AJADO, APR- au reacţionat la atacurile politicienilor spunând că „atacarea Curtii Constitutionale de catre Premierul Romaniei in aceeasi retorica folosita de fostul director SRI demonstreaza cat de putin au progresat liderii politici in a intelege ce inseamna statul de drept, democratia si respectarea drepturilor omului„.