Dalai Lama înfurie din nou China

0
101

Băiatul mongol în vârstă de 8 ani s-a născut în SUA și face parte dintr-o pereche de gemeni pe nume Aguidai și Achiltai Altannar.

Vestea că băiatul este numit ca lider spiritual budist a provocat furie în rândul naționaliștilor laici și i-a alarmat pe cei care cred că va provoca furia Chinei, relatează FirstPost.

Cert este că Dalai Lama l-a ales pe băiat ca cel de-al treilea cel mai important lider spiritual din budismul tibetan.

Băiețelul de opt ani a fost fotografiat cu Dalai Lama la o ceremonie care a avut loc la Dharamshala, în statul indian Himachal Pradesh.

Dharamshala este, de asemenea, locul în care Dalai Lama – Tenzin Gyatso –, în vârstă de 87 de ani, trăiește în prezent în exil și este recunoscut drept al 10- lea Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoche.

„Astăzi avem cu noi reîncarnarea lui Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché al Mongoliei”, le-a spus Dalai Lama discipolilor săi prezenți la ceremonie.

El a adăugat: „Predecesorii săi au avut o asociere strânsă cu descendența Krishnacharya a Chakrasamvara. Unul dintre ei a înființat o mănăstire în Mongolia. Așadar, faptul că este aici astăzi este destul de bun augur.”

Cine este băiatul mongol?

Potrivit știrilor mongole, copilul în cauză este dintr-o pereche de băieți gemeni pe nume Aguidai și Achiltai Altannar. Ei sunt fiii lui Altannar Chinchuluun și ai lui Monkhnasan Narmandakh, profesor universitar de matematică și, respectiv, director executiv al conglomeratului de resurse naționale.

Între timp, bunica copilului de 8 ani, pe nume Garamjav Tseden, este fostă membră a parlamentului mongol.

Aceasta a fost prima dată când băiatul a apărut și a fost fotografiat alături de Dalai Lama.

Celebrările au izbucnit în Mongolia când a venit vestea că băiatul a fost numit reîncarnarea celui de-al treilea cel mai important lider spiritual din budismul tibetan.

Potrivit The Times, ceremonia a emoționat budiștii. Pe de altă parte, a adus, de asemenea, „dispreț în rândul naționaliștilor seculari și a alarmat pe cei care cred că mișcarea va provoca furia vecinului țării, China”.

Cum va supăra China?

Din cauza animozității de lungă durată a Chinei față de Dalai Lama, care a subliniat anterior că țara va recunoaște doar liderii budiști pe care guvernul i-a ales, se așteaptă ca reîncarnarea unui băiat mongol să enerveze țara.

Un exemplu concret este atunci când Dalai Lama a numit un nou al doilea cel mai important lider budist, Panchen Lama, în 1995. Copilul a fost în curând arestat de autoritățile chineze și înlocuit cu un candidat de-al Chinei pentru reîncarnare.

Membrii comunității budiste anticipează că ceva similar s-ar putea întâmpla după moartea actualului Dalai Lama.

Dalai Lama a fugit din Tibet în 1959, în urma unei revolte eșuate împotriva autorităților chineze.

El a spus: „China consideră reîncarnarea lui Dalai Lama ca fiind ceva foarte important. Ei sunt mai îngrijorați decât mine pentru următorul Dalai Lama.”

„Pe viitor, în cazul în care vedeți doi Dalai Lama, unul de aici, în țară liberă, unul ales de chinezi, atunci nimeni nu va avea încredere, nimeni nu îl va respecta (pe cel ales de China). Deci aceasta este o problemă suplimentară pentru chinezi! Se poate întâmpla”, a adăugat Dalai Lama.

Lasă un răspuns