Germania a luat decizia să își înființeze o nouă agenție care să ancheteze spălările de bani din țară, după ce a fost criticată intens că a eșuat să investigheze infracționalitatea „gulerelor albe”, relatează presa germană și FT.
Noua agenție se va numi Autoritatea Federală pentru Combaterea Infracțiunilor Financiare sau BBF în germană.
Aceasta va fi ghidată după principiul „follow the money”, a spus un înalt oficial pentru FT.
Măsura vine după un raport critic dat publicității în august anul trecut de Financial Action Task Force, o agenție interguvernamentală cu sediul la Paris, care a stabilit standarde pentru limitarea spălării de bani, o infracțiune de corupție, și finanțării terorismului.
Agenția a susținut că Berlinul trebuie să „face mai mult pentru a investiga și a urmări în mod proactiv și sistematic activitatea de spălare a banilor, în conformitate cu profilul de risc [sau]”.
Wirecard, cel mai mare scandal financiar din istoria postbelică a Germaniei
Crearea agenției urmează, de asemenea, căderii gigantului de plăți Wirecard, a cărui prăbușire în 2019 s-a transformat în cel mai mare scandal contabil din istoria postbelică a Germaniei.
Legile adoptate în urma prăbușirii Wirecard au acordat organului de supraveghere financiar „BaFin” puteri extinse de a investiga conturile celor mai importante companii cotate din Germania și au înăsprit regulile pentru auditori.
Agenția de combatere a spălării banilor din Germania, Unitatea de Informații Financiare (FIU), va fi integrată în BBF, care va fi, de asemenea, responsabilă cu aplicarea sancțiunilor internaționale.
FIU a fost de multă vreme criticată că întârzie să ancheteze rapoartele de activitate financiară suspectă.
Presa germană a raportat anul trecut că are peste 100.000 de astfel de rapoarte.
Oficialii au spus că până pe 21 martie, restanța a fost redusă la 30.000.
„Scopul noii agenții este de a realinia strategic lupta împotriva spălării banilor în Germania”, a spus un înalt oficial. Autoritatea s-ar „concentra asupra cazurilor semnificative de spălare internațională de bani . . . [infracțiuni] de volum mare, complexe, organizate sistematic . . . care sunt planificate din Germania sau au orice fel de legătură germană”, a spus el.
„Unde vedem activitate suspectă pe piețele financiare, în fluxurile de plăți, în carusel sau tranzacții cu valori mobiliare. . . o vom investiga pe traseul fluxurilor de bani”, a spus el.
Spălarea de bani a fost văzută de multă vreme ca o problemă serioasă în Germania, unde numerarul este folosit în multe tranzacții care în alte țări au loc digital.
În raportul său de anul trecut, FATF a spus că în cele 16 landuri ale Germaniei coordonarea internă este o „provocare”/ problemă și a cerut o mai bună cooperare între diferitele sale agenții de supraveghere și de aplicare a legii.
„Ar trebui să se acorde prioritate, de asemenea, atenuării riscurilor asociate cu utilizarea ridicată a numerarului în țară și utilizarea serviciilor informale de transfer de bani sau de valoare”, se arată în comunicat.
Germania n-are „pești mari” anchetați pentru spălare de bani
Oficialii spun că una dintre principalele critici ale FATF la adresa Germaniei a fost eșecul acesteia de a investiga cu succes suficienți „pești mari” în lumea spălării banilor.
Șeful FIU, Christof Schulte, a demisionat în decembrie anul trecut, după ce Guvernul a recunoscut că FATF n-a spus adevărul despre numărul de cazuri întârziate la agenție.
Schulte va fi succedat de Daniel Thelesklaf, un cetățean elvețian despre care ministrul de finanțe Christian Lindner a spus că este un „expert dovedit în lupta împotriva spălării banilor”.
Ministerul de Finanțe va depune în următoarele luni Bundestag un proiect de lege privind crearea noii autorități.
Germany is to establish a new beefed-up anti-money laundering authorityhttps://t.co/qAippAy1Ne
— Financial Times (@FinancialTimes) March 29, 2023