România: Doar 2% din tineri sunt angajați în timpul studiilor

Ungaria, Cehia, România, Croația, Polonia și Lituania au avut mai puțin de 1% dintre tinerii care caută un loc de muncă.
0
30

În 2022, 72% dintre tinerii europeni (cu vârste între 15 și 29 de ani) n-au avut un loc de muncă în timpul educației. În plus, 25% erau angajați , în timp ce 3% erau disponibili pentru angajare și căutau activ un loc de muncă ( șomeri ) în timp ce erau în învățământul formal.

Dinamica tranziției tinerilor de la educația formală la piața muncii variază semnificativ între țările UE. Aceste disparități pot fi influențate de sistemele naționale de educație, disponibilitatea formării, caracteristicile pieței muncii și factorii culturali, informează Eurostat.

În ciuda faptului că un sfert dintre tinerii europeni sunt angajați în timpul studiilor, această statistică ascunde diferențe naționale substanțiale.

La nivel național, cele mai mari ponderi de tineri angajați în timpul educației formale au fost observate în Țările de Jos (73%), Danemarca (52%) și Germania (45%). În schimb, România (2%), Slovacia (5%) și Ungaria (6%) au raportat cele mai mici cote.

Cele mai mari ponderi de tineri aflați în educație formală care sunt disponibili pentru angajare și caută activ un loc de muncă au fost înregistrate în Suedia (13%), Finlanda (7%) și Țările de Jos (6%).

În schimb, Ungaria, Cehia, România, Croația, Polonia și Lituania au avut mai puțin de 1% dintre tinerii (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) care caută un loc de muncă, având în același timp printre cele mai mari ponderi de studenți din afara forței de muncă.

Diferențe între sexe

În 2022, ratele de participare a femeilor la educația formală au continuat să le depășească pe cele ale bărbaților din toate grupele de vârstă, cea mai semnificativă discrepanță având loc în grupa de vârstă 20-24 de ani (54% femei comparativ cu 45% bărbați).

Femeile au prezentat, de asemenea, o probabilitate mai mare de a rămâne în afara educației și a sistemelor de forță de muncă. Aceste disparități de gen au persistat în toate grupele de vârstă, diferențele cele mai pronunțate fiind înregistrate în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani. În acest grup, 15% dintre femei și 7% dintre bărbați erau atât în ​​afara educației, cât și în afara sistemelor de forță de muncă.

Lasă un răspuns