The Guardian: Știința săpunului – iată cum se ucide coronavirusul
„Dezinfectanții pe bază de alcool sunt, de asemenea, eficienți, dar săpunul este un mod extrem de eficient de a ucide virusul atunci când este pe pielea ta.
Viruşii pot fi activi în afara corpului ore întregi, chiar și zile.
Dezinfectanții, lichidele, șervețele, gelurile și cremele care conțin alcool sunt utile pentru a scăpa de ei – dar nu sunt la fel de bune ca săpunul normal. „Bătrânul” săpun.
Când am distribuit informațiile de mai sus folosind Twitter, totul a devenit viral. Cred că mi-am dat seama de ce. Autoritățile medicale ne-au transmis două mesaje: odată ce aveți virusul, nu există medicamente care să-l ucidă sau să vă ajute să scăpați de el. Dar, de asemenea, spălați-vă mâinile pentru a opri răspândirea virusului. Acest lucru pare ciudat. Nu poți, chiar și pentru un milion de dolari, să primești un medicament pentru coronavirus – dar bucata de săpun a bunicii tale ucide virusul.
Deci, de ce săpunul funcționează atât de bine la Sars-CoV-2, coronavirus și, într-adevăr, la majoritatea virusurilor?
Povestea scurtă: pentru că virusul este o nanoparticulă auto-asamblată în care cea mai slabă legătură este bicapa lipidică (grasă). Săpunul dizolvă membrana grasă, iar virusul se destramă ca o casă de cărți și moare – sau mai bine zis, ar trebui să spunem că devine inactivă deoarece virușii nu sunt în viață cu adevărat.
Povestea puțin mai lungă este că majoritatea virusurilor sunt formate din trei blocuri cheie: acidul ribonucleic (ARN), proteine și lipide. O celulă infectată de virus face o mulțime de lucruri pentru aceste blocuri de construcție, care apoi se autoasamblează spontan pentru a forma virusul. În mod critic, nu există legături covalente puternice care să țină aceste unități împreună, ceea ce înseamnă că nu aveți nevoie neapărat de substanțe chimice dure pentru a împărți aceste unități. Când o celulă infectată moare, toate aceste noi virusuri scapă și continuă să infecteze alte celule. Unele ajung și în căile respiratorii ale plămânilor.
„Nu poți, cu orice preț, să primești un medicament pentru coronavirus – dar bucata de săpun a bunicii îl ucide”
Când tușiți, sau mai ales când strănutaţi, picături mici din căile respiratorii pot zbura până la 10 metri. Cele mai mari sunt considerate principalele purtătoare de coronavirus și pot merge cel puțin la doi metri.
Aceste picături mici se termină pe suprafețe și se usucă rapid. Dar virușii rămân activi. Pielea umană este o suprafață ideală pentru un virus. Este „organic” și proteinele și acizii grași din celulele moarte de la suprafață interacționează cu virusul.”
Oamenii îşi ating faţa 1 dată la 2-5 minute
„Când atingeți, să zicem, o suprafață de oțel cu o particulă de virus pe ea, aceasta va rămâne pe pielea dvs. și, prin urmare, va fi transferată pe mâini. Dacă apoi îți atingi fața, în special ochii, nările sau gura, te poți infecta. Și se dovedește că majoritatea oamenilor își ating fața o dată la 2-5 minute.
Spălarea virusului doar cu apă ar putea funcționa. Dar apa nu este bună pentru a concura cu interacțiunile puternice, asemănătoare lipiciului dintre piele și virus. Apa nu este suficientă.
Apa săpunată este total diferită. Săpunul conține substanțe asemănătoare grăsimilor cunoscute sub numele de amfifile, unele dintre acestea fiind foarte similare structural cu lipidele din membrana virusului. Moleculele de săpun „concurează” cu lipidele din membrana virusului. Acesta este mai mult sau mai puțin modul în care săpunul elimină și murdăria normală de pe piele.
Săpunul nu numai că slăbește „lipiciul” dintre virus și piele, ci și interacțiunile asemănătoare cu Velcro, care țin proteinele, lipidele și ARN-ul în virus.
Produsele pe bază de alcool , care includ în mare parte toate produsele „dezinfectante”, conțin o soluție alcoolică cu procent ridicat (de obicei etanol 60-80%) și omoară virușii într-un mod similar. Dar săpunul este mai bun pentru că ai nevoie doar de o cantitate destul de mică de apă cu săpun, care, odată cu frecarea, îți acoperă ușor întreaga mână.
Chiar dacă trebuie să înmuiaţi literalmente virusul în etanol pentru o scurtă perioadă de timp, ștergerea sau frecarea unui gel pe mâini nu garantează că vă înmuiați suficient de eficient fiecare colț al pielii.
Așadar, săpunul este cel mai bun, dar vă rugăm să utilizați produse de igienizare pe bază de alcool atunci când săpunul nu este la îndemână sau practic.
• Pall Thordarson este profesor de chimie la Universitatea din New South Wales, Sydney. Materialul a apărut în presa britanică, şi a fost preluat în toată presa internaţională, inclusiv în China şi India.”
Cercetătorii au descoperit că coronavirusul ar putea supraviețui pe suprafețe timp de 9 zile. De aceea, chinezii au dezinfectat banii.
Tratarea suprafețelor, inclusiv metal, sticlă și plastic, fie cu un dezinfectant pe bază de alcool sau înălbitor, va ucide virusul într-un minut, au adăugat ei.
Coronavirusul poate fi capabil să supraviețuiască pe suprafețe neînsuflețite timp de 9 zile, crescând riscul de răspândire dacă nu este tratat cu agenți dezinfectanți, a descoperit o echipă de cercetători.
Aceasta este îngrijorarea din moment ce şi China a început să dezinfecteze și să distrugă banii în încercarea de a controla noul coronavirus , cunoscut de oamenii de știință sub numele de SARS-CoV-2. Măsura a fost luată deoarece banii numerar sunt trecuţi prin atâtea mâini foarte regulat.
Băncile chineze au primit ordin de către guvern să-și dezinfecteze banii cu lumină ultravioletă și temperaturi ridicate înainte de a-i depozita timp de șapte până la 14 zile. Abia atunci pot fi puşi în circulaţie, a raportat CNN la începutul acestei săptămâni.
Se știe puțin despre SARS-CoV-2, dar cercetătorii speră să obțină o perspectivă asupra comportamentului său probabil din studierea coronavirusurilor similare.
Într-o lucrare publicată la începutul acestei luni în The Journal of Hospital Infection , un grup de cercetători au analizat 22 de studii care detaliază cât timp coronavirusurile care afectează oamenii și animalele pot supraviețui pe suprafețe neînsuflețite.
Ei au descoperit că coronavirusurile umane, cum ar fi coronavirusul sever respirator acut (SARS), coronavirusul din Orientul Mijlociu (MERS) sau coronavirusurile umane endemice (HCoV) pot supraviețui până la 9 zile pe suprafețe, inclusiv metal, sticlă sau plastic, dar care tratează suprafețele cu dezinfectant vor ucide virusul într-un minut.
„Având în vedere că nu există terapii specifice pentru SARS-CoV-2, reținerea lui timpurie și prevenirea extinderii ulterioare vor fi cruciale pentru a opri focarul în desfășurare și pentru a controla acest nou şir infecțios”, au menționat doctorii în rezumatul lor.
Se știe că virusul se răspândește de la persoană la persoană prin picături respiratorii, cel mai adesea printr-o tuse sau o strănut, dar cercetările au sugerat că virusul poate fi răspândit și printr-o persoană care atinge o suprafață infectată și apoi atinge gura sau nasul, sau posibil chiar ochii.
„Pe baza datelor disponibile curente, m-aș baza în primul rând pe datele din coronavirusul SARS, care este cea mai apropiată rudă cu noul coronavirus – cu o asemănare a secvenței de 80% – printre coronavirusurile testate. Pentru coronavirusul SARS, gama de persistență pe suprafețe a fost mai puțin de 5 minute până la 9 zile „, a declarat dr. Charles Chiu, profesor de boli infecțioase la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost în echipa de cercetători din spatele raportului, a informat CNN.
„Cu toate acestea, este foarte dificil să extrapolăm aceste descoperiri la noul coronavirus din cauza diferitelor tulpini, titluri virale și condiții de mediu care au fost testate în diferitele studii și lipsa de date despre noul coronavirus”, a spus el. „Mai multe cercetări care utilizează culturi ale coronavirusului nou sunt necesare pentru a stabili durata pe care o poate supraviețui pe suprafețe.”
Rezultatele sugerează că măsurile de carantină combinate cu măsuri riguroase de curățenie pot ajuta la prevenirea răspândirii virusului.
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din America au declarat pe site-ul său web că virusul „pare să se răspândească ușor și durabil în provincia Hubei și în alte părți din China”, dar adaugă: „În Statele Unite, răspândirea de la persoană la persoană are a avut loc doar în rândul câtorva contacte strânse și nu s-a răspândit mai departe până în prezent. „
Echipa de cercetători a descoperit că tratarea suprafețelor cu un dezinfectant pe bază de alcool sau înălbitor ar elimina probabil riscul de pe suprafețele neînsuflețite în 1 minut.
Între timp, „Rămâneți informați, dar nu vă panicați”, a spus Chiu, potrivit CNN.
„Recomandările mele ar fi spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, respectarea recomandărilor de carantină la domiciliu, conform celor mai recente recomandări ale agenției de sănătate publică, dacă ați călătorit recent din China sau ați fost în contact cu un bolnav infectat cunoscut sau suspectat.”
Cu toate acestea, el a adăugat: „Este încă mult mai probabil să contractați gripă decât acest nou coronavirus, ceea ce înseamnă că ar trebui să vă vaccinați și pentru gripă.”
Studiul cercetătorilor pe coronavirusuri: Studenţii îşi ating faţa de 23 de ori pe oră
Apă şi detergent, hipoclorit de sodiu sau etanol în concentraţie 62–71%
„Coronavirusurile umane pot rămâne infecțioase pe suprafețe neînsuflețite la temperatura camerei până la 9 zile. La o temperatură de 30 ° C sau mai mult, durata persistenței este mai scurtă. S-a dovedit că coronavirusurile veterinare persistă și mai mult timp de 28 zile.
Contaminarea suprafețelor de atingere frecvente în setările de asistență medicală reprezintă, așadar, o sursă potențială de transmitere virală. Nu s-au găsit date privind transmisibilitatea coronavirusurilor de la suprafețele contaminate până la mâini. Cu toate acestea, s-a putut arăta cu virusul gripal A că un contact de 5 secunde poate transfera 31,6% din încărcătura virală la mâini.
Eficiența de transfer a fost mai mică (1,5%) cu virusul parainfluenza: un contact de 3-5 secunde între suprafață și mâini.
Într-un studiu observațional, a fost descris că studenții își ating fața cu propriile mâini, în medie, de 23 de ori pe oră, cu contactul mai ales cu pielea (56%), urmată de gură (36%), nas (31%) și ochi. (31%).
Deși încărcătura virală a coronavirusurilor pe suprafețele neînsuflețite nu este cunoscută în timpul unei situații de focar, se pare plauzibilă reducerea încărcăturii virale pe suprafețe prin dezinfectare, în special a suprafețelor atinse frecvent la pacientul imediat din jur, unde se poate aștepta cea mai mare încărcare virală.
OMS recomandă „să se asigure că procedurile de curățare și dezinfectare a mediului sunt urmate în mod constant și corect.
Curățarea temeinică a suprafețelor de mediu cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți de nivel spital utilizat frecvent (cum ar fi hipocloritul de sodiu) sunt proceduri eficiente și suficiente.”
Utilizarea tipică de înălbitor este la o diluție de 1: 100 de hipoclorit de sodiu 5%, rezultând o concentrație finală de 0,05%.
Datele noastre rezumate pe coronavirus sugerează că o concentrație de 0,1% este eficientă în 1 minut. Acesta este motivul pentru care pare oportun să se recomande o diluare 1:50 de albire standard în setarea coronavirusului.
Pentru dezinfectarea etanolului cu suprafețe mici (62-71%; teste purtătoare) a evidențiat o eficacitate similară împotriva coronavirusului.
OMS recomandă o concentrație de 70% etanol pentru dezinfectarea suprafețelor mici. Nu au fost găsite date care să descrie frecvența contaminării mâinilor cu coronavirus sau încărcarea virală a mâinilor nici după contactul pacientului, nici după atingerea suprafețelor contaminate.
OMS recomandă să aplice, de preferință, frecări de mâini pe bază de alcool pentru decontaminarea mâinilor, de exemplu după îndepărtarea mănușilor. Două formulări recomandate de OMS (pe bază de 80% etanol sau 75% 2-propanol) au fost evaluate în testele de suspendare împotriva SARS-CoV și MERS-CoV și ambele au fost descrise ca fiind foarte eficiente.
Nu au fost găsite date in vitro privind eficacitatea spălării mâinilor împotriva contaminărilor cu coronavirus la mâini. Cu toate acestea, în Taiwan, s-a descris că instalarea stațiilor de spălare a mâinilor în departamentul de urgență a fost singura măsură de control al infecției care a fost asociată în mod semnificativ cu protecția angajaților din domeniul sănătății de la achiziționarea SARS-CoV, indicând că igiena mâinilor poate avea un efect protector.
Conformitatea cu igiena mâinilor poate fi semnificativ mai mare într-o situație de focar, dar este probabil să rămână un obstacol mai ales în rândul medicilor. Transmiterea în setările de asistență medicală poate fi prevenită cu succes atunci când se efectuează în mod constant măsurile adecvate.
Concluzii
Coronavirusurile umane pot rămâne infecțioase pe suprafețe neînsuflețite până la 9 zile. Dezinfecția unei suprafeţe cu 0,1% hipoclorit de sodiu sau etanol în concentraţie 62–71% reduce semnificativ infecția cu coronavirus pe suprafețe într-un timp de expunere de 1 min. Ne așteptăm la un efect similar față de SARS-CoV-2.„
Studiul cercetătorilor poate fi consultat aici. (dublu click)
Postările de pe reţeaua de socializare Twitter ale profesorului de chimie Pall Thordarson care a explicat lumii în zeci de mesaje de ce este fundamental să se spele pe mâini le găsiţi aici.