Noi mișcări controversate în dosarul penal privind filajul magistraților și jurnaliștilor. Gabriela Scutea, procuror general al României: Nu am dispus mutarea dosarului

0
65

Surse din Justiție arată că astăzi dimineață, chiar în timpul anchetei privind filajul magistraților și jurnaliștilor, au fost cerute toate copiile de pe acte și mărturiile din același dosar, în controlul pe legalitate și competență, dispus la dorința procurorul general al României, Gabriela Scutea, prin șeful Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, generalul de brigadă magistrat, Adrian Cornel Nicolau.

Legat de competența Parchetului Tribunalului București în acest dosar, procurorul militar, Adrian Nicolau declara ieri pentru Hotnews că “dacă va constata că nu sunt implicați militari, dosarul va trebui trimis la organul competent“, spunând în același timp că s-a sesizat singur să facă controlul, după ce a văzut informații cu o seară înainte în presă privitoare la faptul că PTB s-a autosesizat și a deschis un dosar penal pentru infracțiunile de abuz în serviciu și violarea vieții private.

Este o sesizare din oficiu pentru infracțiunile de abuz în serviciu și violarea vieții private cu privire la acele imagini despre care din actul de sesizare rezultă că se presupune că ar fi implicate cadre militare din servicii de informații. Am aflat și eu despre acest dosar luni seară, dintr-un articol, apoi dintr-o emisiune, și am cerut apoi informații despre dosar – cum s-a format și care este situația, pentru că așa procedez atunci când nu sunt informat în prealabil. În primul rând, am vrut să verific dacă e adevărat ce s-a scris“, a afirmat pentru Hotnews șeful Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.

Astăzi însă, în timp ce se derula în paralel ancheta în caz, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a cerut chiar copii ale tuturor documentelor din caz, această situație fiind cu totul neobișnuită dar care se poate întâmpla în mod cu totul excepțional, în situația în care există suspiciuni fundamentate că se petrece ceva nelegal în instrumentarea cazului, arată surse din Justiție.

Tot astăzi, au fost însă audiați jurnalistul Cosmin Savu de la Protv și judecătorul de penal de la Tribunalul Ilfov, Răzvan Păştilă, filmați și supravegheați inclusiv audio, așa cum au arătat materialele difuzate de Gândul, RTV și EvZ, cercetările continuând în speță cu dispunerea ridicării tuturor materialelor cu valoare probatorie în caz.

Procurorul Horațiu Radu, adjunct al Procurorului General al României, și el supravegheat, nu a fost audiat încă, surse din Justiție arătând că procurorul Radu a făcut plângere și depus sesizări la alte instituții ale statului român.

În rândul mai multor magistrați, există suspiciunea reală că ținta adevărată a întregii ”operațiuni” ar fi fost chiar procurorul adjunct al PG, Horațiu Radu, nicidecum jurnaliștii, mai ales după analiza atentă a materialelor difuzate, modul cum s-au desfășurat lucrurile, cronologia faptelor și secvențialitatea acestora, nefiind exclus ca – nu se știe sub ce motiv, chiar în toiul cursei pentru ocuparea funcțiilor de vârf în parchete și pentru influențarea lucrurilor- adjunctul procurorului general, candidat, să fi fost ”ținta” și obiectul unor măsuri speciale de supraveghere.

De altfel, în timpul cursei pentru ocuparea prosturilor de procurori șefi, materialele apărute în Gândul și preluate ulterior de RTV, EvZ, îl „atacau” pe procurorul adjunct al PG, Horațiu Radu, și pe alți procurori CSM, și chiar pe procurorul din cazul instrumentării dosarului și o ”victimizau”, constant, și o ”susțineau” pe Gabriela Scutea.

Decizia privind o potențială mutare a dosarului, prin declinare, de la PTB la DIICOT urmează să o ia colonelul magistrat, Marius Museanu, șeful Secției parchetelor militare, un apropiat al lui Bogdan Licu, și el candidat controversat pentru prim/adjunct PG și în relații cu SRI, din subordinea procurorului general, Gabriela Scutea, absolventă a Academiei SRI și semnatară în 2009, chiar din poziția de adjunct al PÎCCJ a protocolului ilegal și neconstituțional cu SRI.

De asemenea, Giorgiana Hosu, un alt procuror controversat, a fost susținută intens pentru ocuparea funcției de procuror șef DIICOT tot de către SRI, așa cum au dezvăluit în urmă cu ceva timp surse din Justiție pentru presacurată.ro

Contactată și întrebată dacă până în prezent a dispus mutarea dosarului pe filajul magistraților de la PG la DIICOT, prourorul general Gabriela Scutea a răspuns: ”nu am dispus”.

Context. Faptele.

Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat şi a deschis dosar penal în rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private după ce 2 ziariști și 2 magistrați au fost filmați și înregistrați audio într-un local din București, procurorul Bogdan Pârlog declarând pentru Hotnews că ”există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în dosar”.

România TV, post de televiziune controlat de Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu.

Ei au fost filmați şi înregistraţi audio într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul, deținut de Radu Budeanu (inculpat DNA într-un dosar de corupţie aflat în instrumentarea unui procuror aflat în asociaţia Gabrielei Scutea), şi de Evenimentul Zilei, controlat de Dan Andronic (trimis în judecată în mai multe dosare de DNA) și Luju, fiind prezentate ca fiind “dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Klaus Iohannis, a jurnaliștilor și magistraților care critică factual numirile, și chiar împotriva procuroarei Gabriela Scutea.

Președintele Klaus Iohannis a declarat zilele trecute că ”dacă se confirmă informațiile privind filarea unor ziariști și magistrați, astfel de situații ar fi intolerabile pur și simplu”.

Ulterior, și alte asociații de magistrați au reacționat denunțând filajul la adresa magistraților și jurnaliștilor.

Jurnaliștii Luju au susținut că Gabriela Scutea ar trebui să se sesizeze pe acest caz iar cei de la EvZ au scris că vor face sesizare la Inspecția Judiciară.

Procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa a declarat pentru Hotnews că „nu e normal că a existat un filaj. Sunt corecte și firești prieteniile între oameni, indiferent de meseriile lor, dacă nu se interferează cu deontologia. Mai departe să își facă treaba structura de parchet care s-a sesizat în acest caz”.

Citește și Filajul ziariștilor și magistraților. Procurorul general Scutea, deranjată că Parchetul Militar s-a autosesizat. Șeful DNA spune, din contră, că Parchetul Militar trebuie să-și facă treaba

Citește și Offshoreul de Liechtenstein din firma familiei șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, în afaceri și cu Fathi Taher, CJ Dâmbovița, lideri PSD, Mohammad Yassin, fostul partener al lui Omar Hayssam, și mulți alți oameni controversați din asigurări și publicitate

Lasă un răspuns