Digi 24, abisul jurnalismului în România: Zvonuri pe post de informare publică

0
67

Televiziunea Digi 24 a atins o nouă „culme” de jos a jurnalismului în România. A difuzat astăzi, ca informare publică, zvonuri asumate pe post.

Titlul a arătat astfel: „Zvon: Preşedintele ar căuta un premier fără vicii”.

Zvonul a fost transmis de Digi 24 în regim de „news alert”, ca informare publică, cu formulare la condiţional optativ.

De precizat că zvonurile nu reprezintă informare publică şi nu reprezintă nicio specie jurnalistică, în etica şi deontologia jurnalismului fiind recomandat a fi evitate tocmai pentru caracterul potenţial înşelător şi generator de fake news, zvonurile fiind tocmai veşti neverificate.

Potrivit Dex, zvonurile sunt veşti, ştiri (care circulă din om în om); p. ext. informație neîntemeiată, care nu a fost verificată (și uneori tendențioasă).

În contradicţie cu zvonurile, ştirile de presă sunt doar informaţiile confirmate, verificate din surse care vor să-şi păstreze anonimatul, cele generate de documente publice sau confidenţiale şi cele care provin din surse publice, oficiale.

Captura a fost surprinsă de Victor Ciutacu (moderator Tv, RTV).

Televiziunea Digi 24 nu este la primul derapaj de la meserie: a mai difuzat fake newsuri, informaţii neverificate şi false în domenii ca Justiţie şi Sănătate, fiind sancţionată şi de CNA.

Digi 24 oferă acum publicului din România zvonuri (neasumate, neverificate) pe post de informare publică „echilibrată, deontologică”, speculând (neasumat, fără verificare) pe marginea apariţiei în media a fotografiei devastatoare pentru Guvernul Ludovic Orban.

Citeşte şi…

Lasă un răspuns