Ionel de la Unifarm, omul SRI, a făcut contractul anchetat de DNA cu un iranian fără activitate specialist în rochii de mireasă şi medicină naturistă pe livrări din Turcia, partener strategic al Iranului

0
100

Date oficiale şi coroborate arată că Adrian Ionel, directorul general al Unifarm acuzat de fapte de corupţie şi personaj apropiat SRI, a făcut contractul pentru 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, cu firma BSG Business Select SRL care în acel moment era deţinută doar de iranianul Alireza Yousefi Joubrari.

Alireza Yousefi Joubrari (56 de ani) este un cetăţean iranian, domiciliat în Iran, devenit cetăţean român după ce s-a căsătorit cu ieşeanca Cornelia Constanţa Joubari Yousefi (51 de ani). Cuplul Alireza şi Cornelia Yousefi Joubrari au stat o perioadă în Piteşti, au început să facă afaceri în Bucureşti, ulterior mutându-se în capitala României.

Datele oficiale arată că, în 23 de ani, iranianul Alireza Yousefi Joubrari a avut 2 afaceri care erau falimentare pe teritoriul României, neavând în ultimii ani niciun fel de tranzacţii şi date financiare declarate autorităţilor fiscale.

Cu toate acestea, pe vremea pandemiei de nou coronavirus, una dintre firmele sale fără activitate a ajuns să intre într-o relaţie de afaceri pe sume uriaşe publice cu şeful Unifarm, Adrian Ionel, suspectat de pretindere de mită de 760.000 de euro pe contractul cu firma deţinută la acel moment de iranianul Alireza Yousefi Joubrari.

Firma iranianului cu care Adrian Ionel a făcut contractul urma să furnizeze măşti chirurgicale şi combinezoane din Turcia, Turcia fiind un partener strategic al Iranului.

PRIMA FIRMĂ A IRANANULUI CONTRACTAT DE ADRIAN IONEL DE LA UNIFARM: Prezentare de rochii de mireasă- Rafael Collection, societate FĂRĂ ACTIVITATE în ultimii 2 ani

În 1997, Alireza Yousefi Joubrari şi soţia sa româncă, Yousefi Joubrari Constanţa Cornelia, şi-au făcut o primă firmă pe teritoriul României, specializată în prezentarea rochiilor de mireasă: SC Rafael Collection SRL.

De-a lungul timpului, pe această firmă, Alireza Yousefi Joubrari a deschis puncte de lucru în mai multe locaţii, şi-a extins activitatea în comerţul cu îmbrăcăminte, inclusiv produse din blană, piele, import- export, comerţ de tot felul de produse- de la cosmetică ceramică, la ceasuri, obiect de uz gospodăresc, bijuterii şi televizoare, având la un moment dat magazin prezentare de rochii de mireasă în Bucureşti, sectorul 3, str. Sfânta Vineri şi pe str. Lipscani dar şi în alte zone expoziţionale.

Afacerea cu rochii de mireasă a lui Alireza Yousefi Joubrari n-a avut succes în România, astfel că datele ministerului de finanţe arată că firma iranianului, Rafael Collection SRL, nu avea de 2 ani activitate şi nu avea tranzacţii şi date financiare declarate autorităţilor fiscale.


A DOUA FIRMĂ A IRANANULUI CONTRACTAT DE ADRIAN IONEL DE LA UNIFARM: SC Medical Saint SRL, devenită BSG Business Select SRL, fără activitate în ultimii 6 ani

În paralel, în martie 2005, iranianul Alireza Yousefi Joubrari şi-a mai făcut o firmă pe teritoriul României: SC Medical Saint SRL. Fondator şi asociat unic era tot el iar administator Mihaela Crişan.

Firma se ocupa la înfiinţare cu „sănătatea umană, medicină naturistă, homeopatie, presopunctură, reflexoterapie, aromoterapie, cristaloterapie, bioterapie, cromoterapie, masaj medical şi kinetoterapie”.

Pe 1 noiembrie 2019, firma iranianului, SC Medical Saint SRL, îşi mută sediul social din sectorul 3, în Pantelimon, judeţul Ilfov, demite administratorul- pe Mihaela Crişan- îşi completează obiectul cu o serie de activităţi (asistenţă stomatologică, fabricarea de articole din hârtie din carton, dezvoltare imobilitar, construcţii, comerţ cu autoturisme, intermedieri în comerţul de material lemnos, cereale, seminţe, comerţ cu flori, plante, animale, fructe carne, produse lactate, zahăr, cafea, alimente, îmbrăcăminte, mobilă, televizoare, transport taxi, transport, plasare a forţei de muncă, întreţinere corporală, consultanţă pentru afaceri şi management) şi îşi schimbă şi denumirea în BSG Business Select SRL.

Astfel, SC Medical Saint SRL Bucureşti a lui Alireza Yousefi Joubrari devine la sfârşitului anului 2019- BSG Business Select SRL.

Din 2014 până în 2019, timp de 6 ani, potrivit datelor ministerului de finanţe, firma lui Joubrari- SC Medical Saint SRL/ BSG Business Select SRL nu avusese niciun fel de activitate.

Proprietar al 2 firme inactive, la iranianul Alireza Yousefi Joubrari apare…Adrian Eugen Ionel, director general Unifarm pe timp de pandemie şi apropiat SRI.


La 4 zile după ce Adrian Ionel/Unifarm face contract cu firma fără activitate a iranianului, acesta îşi completează obiectul de activitate. La 6 zile, o introduce şi îi cedează o parte din firmă controversatei Simona Ciulavu

La 4 luni după ce iranianul îşi modificase denumirea firmei inactive de cel puţin 6 ani şi îşi completase obiectele de activitate, pe 5 martie 2020, Adrian Ionel face contract cu acestă firmă a lui Alireza Yousefi Joubrari, potrivit datelor din presă.  (dublu click)

Pe 9 martie, la 4 zile după încheierea contractului cu Unifarmul condus de Adrian Ionel, Alireza Yousefi Joubrari îşi mai completează încă o dată obiectul de activitate cu: comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate, comerţ cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice şi comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice.

Ulterior, după alte 2 zile, pe 11 martie 2020, în firma iranianului cu contact cu Unifarm- numită acum BSG Business Select SRL intră Simona Ciulavu iar acesta îi cedează o parte din societate. Simona Ciulavu ajunge să aibă 60% din firmă iar Alireza Yousefi Joubrari doar 40%.

Din aceeaşi zi, 11 martie 2020, BSG Business Select SRL/fosta SC Medical SRL are 2 administratori: pe iranianul Alireza Yousefi Joubrari şi pe Simona Ciulavu.


Cele 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, contractate de Adrian Ionel, un apropiat al SRI, urmau să vină din Turcia, partener strategic şi de încredere al Iranului

DNA susţine în comunicatul de presă că tot la începutul lunii martie, Ionel ar fi pretins de la un intermediar pe acest contract cu firma de atunci a iranianului suma de 760.000 de euro ca mită iar contractul ar fi fost negociat de Ionel, cu intermediarul la restaurantul Bârlogul Lupilor din sectorul 6, Bucureşti, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

În acelaş timp, DNA susţine că din totalul echipamentelor, ar fi fost livrată din Turcia doar o parte- 1 milion de măşti şi 26.000 de combinezoane, măştile fiind neconforme cu standardele stipulate în contractul cu iranianul iar Adrian Ionel nu ar fi urmat nicio procedură în acest contract.

„Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură”, arată DNA.

Adrian Ionel a recunoscut ieri public într-un comunicat faptul că nu a organizat nicio procedură pentru că Unifarm nu este autoritate contractantă iarorganizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie potrivit celor de mai sus, ar fi dus la întarzieri nejustificate în aprovizionare, ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti“. (dublu click)

Ulterior, după încheierea contractului cu iranianul fără activitate- Alireza Yousefi Joubrari, potrivit datelor din presă, Adrian Ionel a început să se certe cu cea care a preluat firma acestuia- controversata Simona Ciulavu, condamnată într-un dosar al Clanului Sportivilor şi prezentată drept o apropiată a premierului Ludovic Orban care a lucrat atât în primăria Capitalei când Ludovic Orban era viceprimar cât şi în Ministerul Transporturilor când acesta era ministru.

În scandalul Ionel- Ciulavu, ar fi intervenit chiar premierul Ludovic Orban, ministrul de Finanţe Florin Cîţu şi ambasadorul României în Turcia.

Pe 19 martie 2020, firma deţinută şi de Ciulavu, nu numai de iranian, aduce cele 1 milion de măşti din 3 milioane. Măştile ajung din Turcia în România dar Adrian Ionel, pe fondul scandalului, reziliază contractul pe care el îl „negociase” iniţial cu o pretindere de mită susţinută de DNA de 760.000 de euro.

După aproape 1 lună, pe 15 aprilie 2020, pe fondul certurilor dintre Adrian Ionel şi Simona Ciulavu, materialul despre controversata Simona Ciulavu şi Filiera Turcia apare în Rise Project, lămuriri pe subiect fiind oferite chiar de Adrian Ionel.

Ludovic Orban, premier al României, recunoaşte atunci că a intervenit pentru deblocarea cantităţilor contractate, înainte premierul lăudând Unifarmul condus de Adrian Ionel.

Pe 23 iunie 2020, marţi, Adrian Ionel, apropiat al SRI- introdus în 2012 la Unifarm, este inculpat şi pus sub control judiciar de DNA, pe luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectural şi folosirea funcţiei pentru favorizarea altor persoane. (dublu click comunicat DNA)

O altă zonă a achiziţiilor controversate din România, inclusiv pe filiera Turcia, este Mihaela Elena Neagu. (dublu click)


CITEŞTE ŞI…

Lasă un răspuns