Ionel de la Unifarm şi-a povestit transportul de 1 milion de măşti din contractul anchetat de DNA, live, pe Antena 3. Mulţumiri pentru Aurescu, Vela şi premierul Orban

0
75

„Bun găsit! Chiar în aceste momente, tirul cu cele 1 milion de măşti este descărcat. Cum a ajuns tirul în ţara noastră, pentru că şi aici vorbim de peripeţii, şi ce se va întâmpla cu măştile dar şi cu combinezoanele, ne va spune chiar directorul companiei naţionale Unifarm, Adrian Ionel”, transmitea pe 19 martie 2020, reporterul Antena 3, în emsiunea „Esenţial”.  

În direct, la cadru, Adrian Ionel.


“Mega greu. Ne luptăm. Eroul zilei! Adrian Ionel, Unifarm! Explicaţiile lui sunt cele mai pertinente! Bravo, Adi! You are an angel!”

În plină pandemie şi în criză de echipamente, şeful Unifarm era prezentat în acea perioadă publicului din România ca un „erou”, „înger” iar el se întrecea în interviuri pentru a-şi face imagine publică pozitivă.

Libertatea a arătat astăzi că Adrian Ionel a plătit 10.900 de euro din bani publici pentru un interviu al său într-o revistă obscură unde au apărut şi Victor Ponta, Liviu Dragnea, Mircea Cosma, baronul PSD de Prahova, Teamnet fondată de mogulul fugar al RTV Sebastian Ghiţă, ministrul Bogdan Aurescu şi chiar şi Claudiu Georgescu de la Asociația Materialelor de Construcție, înregistrat de Libertatea când cerea șpagă din fonduri europene într-un hypermarket.


Şpagă de 1,21 milioane de euro numai din contractul cu transportul de 1 milion de măşti din Turcia transmis live. 760.000 de euro ar fi pretins doar şeful Unifarm

Cu o zi înainte, BSG Business Select SRL a Simonei Ciulavu şi iranianului Alireza Yousefi Joubrari, fostă SC Medical Saint SRL, cu contract încheiat de iranian cu Unifarmul condus de Adrian Ionel, achitase firmei din Turcia 2.03 lei (0.42 euro) pe o mască şi 36.32 lei (7,5 euro) pentru un combinezon de protecţie. În total, 614.000 de euro (2.976.030 lei), potrivit informaţiilor din presă ulterior. (dublu click)

După venirea transportului din Turcia, Adrian Ionel reziliază contractul cu BSG Business Select SRL. (dublu click)

Din 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, din contractul fără niciun fel de proceduri negociat prin intermediar pe clauze şi preţ de Adrian Ionel de la Unifarm la restaurantul Bârlogul Lupilor, veniseră de fapt doar 1 milion de măşti neconforme contractului şi doar 26.000 de combinezoane.

Din contract, Adrian Ionel pretinsese mită 760.000 de euro. Iar intermediarul ceruse şi el 18% pentru el şi funcţionari ai Unifarm. În total, 5,8 milioane lei, potrivit DNA. Adică 1.210.453 de euro.


Ionel, la venirea milionului de măşti pentru colegii din linia întâi: „A întâmpinat numeroase peripeţii (sic!)”

Dar ce le spunea românilor Adrian Ionel, şeful Unifarm, la venirea transportului cu peripeţii din Turcia, ajuns parte a dosarului cu acuzaţii de corupţie al DNA?

Reporter A3: “Bună ziua. În primul rând, spuneţi-ne ce se va întâmpla cu acest 1 milion de măşti şi peste 30.000 de combinezoane?”

Adrian Ionel, director general Unifarm: “Combinezoanele vor pleca o dată cu măştile către colegii noştri din linia întâi, medicii care sunt în spitalele special desemnate ca să trateze coronavirusul. După recepţia lor, în maximum 2 ore din acest moment, vor ajunge deja primele seturi în spitale”.

Acest transport, aşa cum bine aţi spus mai devreme, a întâmpinat numeroase peripeţii. După cum ştim bine, Turcia a decis să-şi închidă graniţele din punct de vedere comercial iar producţia să fie reorientată doar către consumul intern“.

„Un efort conjugat al lui Bogdan Aurescu, MAI, MAE, domnul premier”

Adrian Ionel, director general Unifarm: „La vama turco-bulgară a stat blocat. Un efort conjugat al diplomaţiei noastre prin domnul Bogdan Aurescu şi domnul ministru de Interne, precum şi tuturor colegilor de la Ministerul de Interne şi MAE, dar şi al domnului ministru şi al domnului premier, au făcut ca această situaţie să se deblocheze.

Am monitorizat cu toţii azi noapte permanent pe GPS situaţia camionului, TIRului, să vedem dacă se mai bloachează pe undeva, ca să ştim dacă mai e nevoie să intervenim pentru deblocarea situaţiei. De la vama Giurgiu a fost preluat şi creat un culoar de viteză pentru el iar cei de la vamă, ofiţerii vamali, au făcut vama exact aici, în timp util şi în timp record.

Le mulţumim tuturor pentru eforturile depuse şi de aici încolo cade în sarcina noastră să distribuim cât mai repede în toate spitalele necesare”.

„Este primul dintr-o serie lungă, pentru că am făcut contracte ferme”

Adrian Ionel, director general Unifarm: „Este primul dintr-o serie mai lungă, pentru că am făcut contracte ferme şi livrările vor trebui să continue zi de zi către noi pentru aparatură medicală, de tipul ventilatoarelor, da, exact, pentru teste rapide, teste PCR, măşti, combinezoane, ochelari de protecţie şi absolut tot ceea ce e nevoie în această luptă împotriva virusului, în spitalele noastre, pentru colegii noştri din prima linie”.

Reporter A3: Când vor ajunge în ţară?

Adrian Ionel, director general Unifarm: „Ce anume?”

Reporter A3: Ventilatoarele şi restul…

Adrian Ionel, director general Unifarm: „Echipamentele şi tot ce am comandat vin începând de astăzi într-un interval de 15 zile, urmând ca după aceste 15 zile să mai vină cu ciclicitate pentru acest lucru. Cantităţile comandate şi semnate ferm şi plătite de către noi sunt pentru 3 luni de zile din acest moment, cel puţin, iar în faza a 3-a vom trece după spitale şi instituţii ale statului român şi la aprovizionarea în circuit deschis prin farmacii pentru populaţie”.

Reporter A3: Vă mulţumesc tare mult. Vedem aşadar că peste 1 milion de măşti şi spuneam – peste 30.000 de combinezoane au ajuns în ţara noastră. Acestea vor ajunge prima dată la cei care se află în linia întâi, şi ne referim aici la medici şi la asistente. Vor ajunge în spitalele în ţară acolo unde sunt trataţi pacienţii care sunt infectaţi cu acest coronavirus”.


Cele 30.000 de combinezoane transmise în direct de Antena 3 erau de fapt 26.000 din totalul de 250.000 din contract. Au fost aduse şi 1 milion de măşti neconforme contractului din cele 3 milioane

Şeful Unifarm a avut pe mână 250 de milioane de euro

Cele 30.000 de combinezoane transmise în direct de Antena 3 erau de fapt 26.000 din totalul 250.000. Cele 1 milion de măşti erau ne-conforme pentru oamenii din linia întâi şi erau de fapt doar o treime din cât era contractul. Iar Adrian Ionel nici nu putea să facă contractele „ferme” dintr-o „serie lungă” pentru că Unifarm nici nu era autoritate contractantă. (dublu click)

Adrian Ionel, acum fostul director general Unifarm, spune că nu era obligat să respecte legea 98/2016 iar respectarea ei şi organizarea unor proceduri de achiziţie publică, ar fi dus la întarzieri nejustificate în aprovizionare, ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti”. DNA spune că respectivul contract a fost atribuit de fapt fără nicio procedură.

În câteva luni, numai prin Unifarm SA, condus de Adrian Ionel, s-au cheltuit peste 250 de milioane de euro pe o linie de credit deschisă şi garantată de stat la Eximbank SA. (dublu click)

Pe contractul cu transportul din Turcia cu transmis în direct la televizor cu participarea lui Adrian Ionel din propriul dosar, DNA estimează un prejudiciu din patrimoniul CN Unifarm SA de 2,38 milioane de lei. Adică aproape 500.000 de euro, bani publici. (dublu click)


Lasă un răspuns