Fox a picat la înțelegere în procesul cu firma Dominion. Plătește 787 de milioane de dolari ca să-și protejeze vedetele

0
98

Fox News a fost de acord să soluționeze printr-o înțelegere procesul de defăimare intentat de  producătorul de mașini de vot ( Dominion Voting Systems Inc.), care susține că televiziunea l-a defăimat prin difuzarea unor afirmații false potrivit cărora ar fi fraudat alegerile prezidențiale din 2020 împotriva lui Donald Trump.

Rețeaua, care face parte din imperiul media al miliardarului Rupert Murdoch, a ajuns la o înțelegere cu Dominion Voting Systems Inc. la scurt timp după ce juriul pentru procesul din Wilmington, Delaware, a fost selectat marți și chiar înainte de declarațiile de deschidere.

Potrivit procesului din 2021, actuali și foști prezentatori ai Fox, printre care Tucker Carlson, Sean Hannity și Jeanine Pirro, au oferit invitaților, precum și avocaților Rudy Giuliani și Sidney Powell, o platformă pentru a repeta declarații defăimătoare potrivit cărora Dominion a folosit algoritmi computerizați pentru a muta voturile de la Trump la Joe Biden.

Fox a argumentat că nu făcea decât să relateze despre probleme de importanță națională și că emisiunile sale erau protejate ca libertatea de exprimare în conformitate cu Primul Amendament al Constituției SUA.

De ce procesul a fost evitat

Pentru Fox, înțelegerea evită un proces potențial jenant, care i-ar fi obligat pe Murdoch – în vârstă de 92 de ani, președinte al companiei-mamă a rețelei – și pe fiul său Lachlan să depună mărturie cu privire la supravegherea pe care au avut-o asupra prezentărilor de știri ale rețelei.

Carlson și alte prezentatoare proeminente de la Fox s-au aflat și ele pe lista de martori ai Dominion.

Un stimulent pentru Fox de a ajunge la o înțelegere a fost potențialul de umilire în sala de judecată, în timp ce avocații Dominion îi interogau pe Murdoch și pe prezentatorii Fox.

Dovezile descoperite în acest caz arată că Murdoch și alți directori și prezentatori de televiziune de la Fox știau că afirmațiile despre Dominion erau false, chiar dacă rețeaua le-a amplificat timp de câteva săptămâni după ce Trump a pierdut alegerile.

Dominion a susținut că Fox a ignorat cu bună știință falsitatea evidentă a campaniei „opriți furtul” pe care o răspândea rapid, pentru a putea împiedica fanii lui Trump să schimbe canalele către concurenți precum Newsmax.

Dovezile din acest caz au arătat că rețeaua și compania-mamă, Fox Corp, s-au temut de mânia lui Trump după ce Fox a anunțat că statul Arizona a votat pentru Biden. Concentrarea pe afirmația privind furtul alegerilor a fost văzută ca o modalitate de a atenua pagubele pe care i le-ar putea aduce Trump.

„Înțeleg directorii cât de multă credibilitate și încredere am pierdut cu publicul nostru?”, l-a avertizat Carlson pe producătorul său într-un text. „Ne jucăm cu focul, pe bune… o alternativă precum newsmax ar putea fi devastatoare pentru noi”.

Murdoch și Fox s-au confruntat astfel cu un proces de 1,6 miliarde de dolari în cazul Dominion.

Judecătorul Eric M. Davis, de la Curtea Superioară din Delaware, a decis deja că dreptul constituțional la libertatea de exprimare nu protejează în mod automat răspândirea de neadevăruri, în special acuzații nefondate și comportament infracțional.

„Dovezile dezvoltate în această procedură civilă demonstrează că niciuna dintre afirmațiile referitoare la Dominion cu privire la alegerile din 2020 nu este adevărată”, a scris el.

Ca parte a litigiului, Dominion a prezentat comunicări interne ale Fox care arată că Murdoch se îndoia de acuzațiile de fraudă la vot împotriva companiei, dar nu a făcut niciun efort pentru a opri gazdele și invitații să le promoveze.

„Este evident neadevărat”

Într-un text arătat în instanță, Carlson a spus că afirmațiile lui Powell privind frauda au fost „evident false” și „incredibil de ofensatoare”. Hannity, una dintre cele mai mari vedete ale Fox, a trimis un text în care îl numea pe Powell, arhitectul teoriei conspirației, un „F’ing lunatic”, a declarat Dominion.

În timpul unei audieri din martie, judecătorul a remarcat că e-mailurile și tweet-urile lui Lou Dobbs de la Fox, descoperite de Dominion în cadrul schimbului de informații premergător procesului, ar putea slăbi apărarea celei mai puternice rețele de televiziune din SUA.

TagsMedia

Lasă un răspuns