Cine l-a cumpărat pe Tyrannosaurus rex pentru 6,13 milioane de euro?

0
124

Scheletul lui Tyrannosaurus rex – dinozaurul care a trăit în urmă cu aproximativ 67 de milioane de ani – a fost vândut la o licitație pentru 5,5 milioane de franci elvețieni, adică aproximativ 6,13 milioane de euro, relatează presa internațională.

Cumpărătorul anonim a revendicat scheletul pentru 4,8 milioane de franci elvețieni. Suma finală a crescut la 5,5 milioane de franci din cauza altor cheltuieli care urmează să fie plătite casei de licitații.

Prețul de vânzare a fost dezamăgitor pentru Koller Auctions, pentru că scheletul era de așteptat să prezinte mai mult interes pentru colecționari. Până acum, strigătul câștigător era de așteptat să se ridice la 5-8 milioane de franci elvețieni.

Purtătorul de cuvânt al casei de licitații a descris prețul obținut ca fiind “târg”. Licitația a durat de fapt doar câteva minute. În total, doar cinci persoane interesate s-au înregistrat în prealabil pentru licitație. În final, a rămas doar una.

De ce au scăzut prețurile la dinozauri

A fost prima dată când un Tyrannosaurus rex a fost pus în vânzare în Europa. La nivel global, această licitație a fost a treia de acest gen.

Prețul de cumpărare al scheletului vândut acum a fost în mod clar mai mic decât prețurile Tyrannosaurus rex vândute în 1998 și 2020. Scheletele găsite în America de Nord, numite Sue și Stan, s-au vândut cu 8,4 milioane de dolari, respectiv 32 de milioane de dolari.

La scurt timp după aceea, casa de licitații Christie’s a retras un schelet botezat “Shen” atunci când au apărut îndoieli cu privire la proporția de os adevărat. Acest incident a afectat încrederea multor investitori; de atunci, prețurile pentru rămășițele de dinozaur au scăzut.

Tyrannosaurus rex scos la licitație în Elveția are 3,9 metri înălțime și 11,6 metri lungime. Numit TRX-293 Trinity, scheletul este format din 293 de oase de la trei indivizi diferiți Tyrannosaurus rex. Oasele au fost găsite în statele americane Montana și Wyoming între 2008 și 2023.

Unul dintre motivele pentru prețul de achiziție mai mic decât se aștepta poate fi că, deși Koller a lăudat calitatea scheletului ca fiind „excepțională”, multe dintre oasele sale nu sunt autentice. Potrivit lui Koller, „mai mult de jumătate” dintre oase sunt reale, dar restul sunt din ipsos și rășină.

„L-a cumpărat un anonim din Europa”. Muzeele nu pot concura cu buzunarele oligarhilor

Dinozaurul a fost achiziționat de o persoană fizică și va rămâne în Europa, potrivit unui purtător de cuvânt al casei de licitații. Koller speră că va fi afișat public, dar în acest moment nu este clar care sunt planurile proprietarului.

Profesorul Steve Brusatte, expert în dinozauri de la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru BBC News că este îngrijorat de faptul că un număr tot mai mare de exemplare de dinozaur își găsesc drumul în mâini private.

„Majoritatea muzeelor ​​nu pot concura cu buzunarele adânci ale oligarhilor și ale celor superbogați”, a spus el.

„Ceea ce mă îngrijorează este că aceste schelete de dinozaur foarte rare, care sunt foarte valoroase din punct de vedere științific și sunt importante pentru educație și implicarea publicului, dispar în seifurile colecționarilor privați, ceea ce înseamnă că nu sunt disponibile pentru expunere publică.” .

Însă dr. Dennis Hansen de la Muzeul Zoologic din Zurich a spus că crede că multe exemplare de dinozauri aflate în proprietate privată vor ajunge să fie disponibile publicului.

„O văd la fel ca arta. Istoricii de artă ar dori să pună la dispoziția publicului orice pictură importantă, dar experiența arată că operele mai devreme sau mai târziu ajung în domeniul public.”

CITEȘTE ȘI…

În sfârșit, îl vedem. Un rar Tyrannosaurus Rex este scos la licitație

Lasă un răspuns