Eşec de proporţii al NSA: Programul de supraveghere în masă, de 100 de milioane de dolari, a produs în 4 ani un singur lead într-o anchetă FBI

0
52

Un program disputat de supraveghere în masă al Agenţiei Naţionale de Securitate SUA (NSA), care a obţinut acces la jurnalele de apeluri telefonice a zeci de milioane de oameni şi la mesajele text, care a costat contributorii americani 100 de milioane de dolari, a produs un singur lead într-o investigaţie a FBI, arată un studiu declasificat şi obţinut de NYTimes astăzi.

Programul NSA- Freedom Act- s-a derulat în perioada 2015-2019 şi numai de două ori a generat informaţie unică pe care FBI nu o deţinea deja, se arată în studiul parcurs de NYTimes, care a fost prezentat marţi şi Congresului SUA.

„În baza datelor, FBI a analizat o persoană, dar, după verificare, a stabilit că nu se justifică nicio altă acțiune”, se arată în raport. „A doua oară a furnizat informații unice despre un număr de telefon, cunoscut anterior de autoritățile americane, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete de informații externe.”

Raportul nu a dezvăluit subiectul unei anchete importante a FBI care a fost stimulat de programul Freedom Act și nu a divulgat rezultatul său.

Însă cheltuiala ridicată și utilitatea scăzută a înregistrărilor de apeluri colectate aruncă o nouă lumină asupra deciziei Agenției de Securitate Națională din 2019 de a închide programul pe fondul unor dureri de cap tehnice recurente , oprind un efort de combatere a terorismului care a atins disputele privind confidențialitatea și statul de drept încă de la 11 septembrie 2001, arată NYTimes.

Informațiile au apărut în timp ce Congresul cântărea dacă va permite pe 15 martie să expire legea care autorizează agenția să opereze sistemul – USA Freedom Act din 2015 – sau dacă va adera la solicitarea administrației Trump de a face ca parlamentarii să extindă statutul, astfel încât NSA să opereze sistemul pe viitor.

Comitetul juridic al Camerei Reprezentanţilor se va reuni miercuri pentru a examina un proiect de lege care ar ajusta legea de supraveghere în mai multe moduri , inclusiv încetarea autorității programului. Separat, marți, procurorul general William P. Barr s-a întâlnit cu senatorii republicani pentru a-i îndemna să extindă celelalte trei puteri investigative, care au de asemenea legislaţie pe surveillance care expriră pe 15 martie.

Consiliul de confidențialitate este o agenție independentă creată de Congres, la recomandarea comisiei care a studiat atacurile din 11 septembrie. The New York Times a văzut o versiune declasificată, parțial cenzurată a raportului de 103 pagini al consiliului.

Într-un interviu, președintele consiliului de administrație, Adam I. Klein , a lăudat Agenția de Securitate Națională pentru că a decis anul trecut să suspende programul – nu numai din cauza costurilor ridicate și a valorii mici, ci și din cauza problemelor continue în care companiile de telecomunicații continuau să trimită înregistrările telefonice ale agenției a mult mai multor persoane decât aveau autoritatea legală de a colecta.

„Arată multă judecată să recunoaștem că ceva care a consumat o mulțime de resurse și timp nu a dat valoarea anticipată”, a spus Klein. „Vrem ca agențiile să poată reflecta asupra capacităților lor de colectare și să le retragă acolo unde este cazul. Acesta este cel mai bun mod de a asigura că libertățile civile și confidențialitatea sunt echilibrate cu nevoile operaționale. “

Într-o declarație anexată la raport, Klein a menționat, de asemenea, că înregistrările telefonice deveneau mai puțin importante pe măsură ce oamenii au apelat la utilizarea aplicațiilor de chat criptate. Și, a menționat el, guvernul ar putea totuși să aibă acces la unele jurnale de telefon prin alte mijloace, precum citații tradiționale pentru înregistrări de conturi discrete sau colectare NSA în străinătate, unde există mai puține limite legale.

The Times a raportat anul trecut că Agenția de Securitate Națională- NSA- a furnizat o evaluare internă sumbră a costurilor abrupte și a beneficiilor minime ale programului de înregistrare a apelurilor, fără a lua o poziție explicită cu privire la dacă administrația Trump ar trebui să încerce să extindă legea care a autorizat-o. Dar cifrele specifice au fost clasificate.

Comitetul de confidențialitate, care lucrează cu comunitatea de informații, a obținut mai multe fapte primare declasificate ca parte a dezvoltării raportului său. Printre ei, a dezvăluit oficial că sistemul a obținut acces la înregistrările de telefonie americană, nu doar la jurnalele de apeluri telefonice fixe.

De asemenea, a dezvăluit că, în cei patru ani, sistemul Freedom Act a fost operațional, Agenția de Securitate Națională a produs 15 rapoarte de informații derivate din acesta. Celelalte 13, cu toate acestea, conțineau informații pe care FBI le-a colectat deja prin alte mijloace, cum ar fi citații obișnuite pentru companiile de telefonie.

Raportul menţionează două investigații în care Agenția de Securitate Națională a realizat rapoarte derivate din program: analiza sa despre shootingul în masă de la clubului de noapte din Pulse în Orlando, Fla., în iunie 2016 și atacul din noiembrie 2016 la Universitatea din Ohio în care un bărbat a intrat cu maşina în oameni şi i-a tăiat cu o macetă. Raportul nu a spus dacă investigațiile pentru oricare dintre aceste atacuri au fost conectate la cele două rapoarte de informații care au furnizat informații unice care nu erau deja în posesia FBI.

Programul NSA urmărește o decizie secretă a președintelui George W. Bush de a elibera Agenția de Securitate Națională de la anumite constrângeri legale după atacurile din 11 septembrie. Printre altele, agenția a început să strângă înregistrările de apeluri ale clienților în vrac de la mai multe companii de telecomunicații mari. Analiștii combaterii terorismului au utilizat datele ca pe o hartă a legăturilor sociale, vânând asociații ascunse ale unor suspecți terorism cunoscuți, uitându-se la conexiuni indirecte.

În 2006, Curtea de Supraveghere a Informațiilor Externe a binecuvântat în secret programul în baza unei interpretări legal contestate a Patriot Act. În 2013, existența programului a fost dezvăluită de fostul contractant al Agenției de Securitate Națională Edward J. Snowden , ceea ce a determinat un dezacord asupra drepturilor de confidențialitate și a statului de drept.

Apărătorii programului au susținut că ar fi putut opri atacurile din 11 septembrie. Dar, în practică, realizarea sa cea mai concretă, potrivit unui raport din 2014 al Consiliului de supraveghere a vieții private și libertăților civile , a condus FBI să cerceteze un bărbat din San Diego, care s-a dovedit că a donat câteva mii de dolari Shababului, grupul islamist din Somalia. Nu a existat nicio acuzație că intenționează să facă un atac terorist.

În 2015, Congresul a adoptat USA Freedom Act, care a pus capăt colectării în vrac a înregistrărilor telefonice în conformitate cu Patriot Act, dar a autorizat Agenția de Securitate Națională să opereze un sistem alternativ care să țină înregistrările în vrac în mâinile companiilor de telefonie.

Cu permisiunea judecătorului, NSA poate interoga sistemul pentru a obține rapid înregistrările nu numai ale unui suspect, ci ale tuturor celor cu care suspectul a fost în contact.

Matematica exponențială a însemnat că agenția încă strângea un număr imens de înregistrări de apeluri și text despre americani. 

În 2018, NSA a obținut 14 ordine judecătorești, dar a strâns 434 milioane de înregistrări de detalii privind apelurile care implică 19 milioane de numere de telefon .

Au fost semnale repetate de probleme. În primăvara anului 2018, Agenția de Securitate Națională a șters sute de milioane de înregistrări, după ce și-a dat seama că baza de date a acesteia a fost contaminată cu unele fișiere pe care agenția nu are autoritate să le primească. Și în toamna anului 2018, a descoperit din nou că a supracolectat datele. Agenția a oprit programul în 2019.

Agenția a spus că adevărata cauză problemelor a fost în mare măsură că agenţiile de telecomunicaţii returnau înregistrări de apeluri eronate. Versiunea neclasificată a raportului comisiei de confidențialitate adaugă câteva detalii la acea discuție, dar secțiunile despre exact ceea ce a mers greșit rămân înnegrite.

Klein a spus că, după ce personalul agenției a colaborat cu comunitatea de informații pentru a obține o cantitate mare de informații declasificate, consiliul de administrație s-a întâlnit cu Joseph Maguire, fostul director interimar al informațiilor naționale/DNI, pentru a solicita ca 4 date importante să fie făcute cunoscute publicului.

Însă Maguire a fost de acord să declasifice un singur lucru – că programul a costat contribuabilii 100 de milioane de dolari – dar celelalte 3 date rămân secrete în ciuda solicitării consiliului de administrație. Dintre acestea, a spus Klein, au fost detalii suplimentare despre tipurile de înregistrări pe care programul le-a făcut și nu le-a colectat, despre cauza problemelor de conformitate cu companiile de telecomunicații și despre modul în care NSA a procesat datele, arată NYTimes.

Lasă un răspuns