Macron distruge teoriile conspiraţiei ale SUA despre laboratorul de Wuhan: Nu există nicio dovadă. IMAGINI din laboratorul din Wuhan

0
54

Anthony Fauci, expertul american în virusologie, a declarat aseară că virusologia evolutivă a coronavirusului actual este „total consecventă” cu un salt de la animal la om.

Asta în timp ce preşedintele SUA, Donald Trump, care s-a arătat deranjat că SUA are mai mulţi morţi decât China, a anunţat că în SUA se cercetează speciile de lilieci iar totul a părut că a rănit infatuarea caracteristică şi orgoliul american, în contextul în care chiar laboratoare ale Armatei SUA pe virusologie au fost închise anul trecut din cauza unor pericole în experimentele de cercetare, aşa cum a relatat chiar presa americană.

În acelaşi context, pe fondul acuzaţiilor lansate de SUA în privinţa Chinei şi respinse de alte state, mai multe organizaţii media internaţionale au dat publicităţii astăzi imagini din celebrul laborator de virologie P4 din Wuhan pe care China îl opera alături de Franţa.

O parte din acuzaţii care au dus la o serie de conspiraţii au plecat de la SUA dar şi de la profesorul Luc Montagnier, care a câștigat premiul Nobel pentru medicină în 2008 pentru descoperirea HIV ca fiind cauza epidemiei de SIDA.

Acesta într-un interviu a declarat recent că SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia COVID-19, „este un virus care a fost manipulat și eliberat accidental dintr-un laborator din Wuhan, China, în ultimul trimestru al anului 2019 “. 

Montagnier a spus că cercetătorii indieni au încercat să publice rezultatele analizelor care au arătat că genomul coronavirus conținea secvențe din virusul HIV.

Analiza academică realizată de 9 cercetători de la Institutul de Tehnologie din India a fost publicată pe 31 ianuarie şi a fost intitulată „Similitudinea necunoscută a inserțiilor unice în proteina spike 2019-nCoV cu HIV-1 gp120 și Gag”. 

Cu toate acestea, articolul de cercetare a fost retras la scurt timp, ” raportul preliminar nefiind revizuit legal”.

„Nu ar trebui considerate ca concludente, să ghideze practica clinică / comportamentul legat de sănătate sau să fie raportate în mass-media ca informații consacrate”, a fost anunţat atunci.

Observațiile francezului Montagnier cu privire la originea coronavirusului au fost criticate de experți medicali din întreaga lume și mulți oameni de știință de seamă au semnat o scrisoare comună publicată pe The Lancet în februarie, demonstrând narațiunea sa care susține că virusul are o origine nenaturală. 

Montagnier a fost criticat în Franța și în cercul științific mondial pentru practicarea falsa ştiinţă, Universitatea din Shanghai oprindu-se din a-l aduce pe  Montagnier în China.

Le Parisien a arătat vineri că acestea nu sunt „primele sale cuvinte fără fundament sau chiar tentate de conspirație” de laureatul Nobel. 

Chiar înainte de a primi premiul în 2008, profesorul Montagnier a susținut controversata teorie a „memoriei apei”, care susține că apa poate deține proprietățile substanțelor cu care a fost în contact, iar el a propus recent inclusiv ca autismul să fie tratat cu antibiotice. 

Fox News SUA a lansat, miercuri, un raport bazat pe surse anonime, susținând că noul coronavirus a fost făcut într-un laborator Wuhan.Fox News a fost dat în judecată pentru promovarea de informaţii false şi teorii conspiraţioniste.

În scandal a intervenit şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, al cărui birou prezidenţial a anunţat ieri: “Am dori să precizăm că până în prezent nu există dovezi faptice care să coroboreze informațiile care circulă recent în presa din Statele Unite care să stabilească o legătură între originile COVID-19 și activitatea celor Laboratorul P4 din Wuhan, China”, arată Reuters preluat de organizaţii de presă internaţionale, inclusiv New York Times şi presa americană. 

Experți chinezi, inclusiv Yuan Zhiming, de la Institutul de Virologie din Wuhan, au respins acuzaţiile care susţineau că coronavirusul a fost creat de un laborator din institut, pe fondul unei alte runde de teorie a conspirației intense, care a susținut o parte din mass-media americană și de laureatul Nobel în Franța. 

Yuan Zhiming, un expert al Institutului de Virologie Wuhan, a declarat într-un interviu acordat CGTN că este absolut imposibil ca virusul să fi fost scurs din institut. “Avem reguli stricte și coduri etice pentru a ghida cercetarea științifică și dezvoltarea. Avem încredere în managementul nostru.”

Există însă oameni care creează constant narațiuni și fabrică teorii ale conspirației în scopuri politice, dar care nu au dovezi care să le susțină afirmațiile. “Sperăm că astfel de teorii ale conspirației nu vor afecta munca comună a oamenilor de știință pentru combaterea COVID-19”, a spus Yuan.


Rao Yi, președintele Universității Medicale din Capitală din Beijing, a declarat într-un articol WeChat sâmbătă că, în calitate de om de știință de top despre viruși, afirmația lui Montagnier poate provoca controverse largi. Dar, de fapt, mulți oameni de știință medicală au probat faptul că coronavirusul nu conține deloc secvența HIV.


În calitate de expert al Institutului de Virologie Wuhan, Yuan Zhiming a declarat în timpul interviului său cu CGTN că teoriile care sunt gătite de unii străini pot aspira să schimbe atenția publicului și să perturbe lupta unificată global împotriva COVID-19.

Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale al Universității China pentru Afaceri Externe, a declarat pentru Global Times că SUA și unii oameni din țările occidentale fac acuzaţii nu în scopuri științifice, ci pentru a câștiga puncte politice.

“Încearcă să calomnieze eforturile pro-vaccin ale Chinei și realizările actuale, în speranța de a genera mai multe acuzaţii faţă China după încheierea pandemiei, inclusiv forțând China să dea „compensații “, a spus Li. 

Unele forțe care susțin teoriile conspirației care vizează China ar putea viza perturbarea dezvoltării actuale a vaccinului COVID-19. 

S-a anunțat că un vaccin inactivat pentru COVID-19 dezvoltat în comun de Institutul Wuhan de Produse Biologice Co Ltd și Institutul de Virologie Wuhan va intra în studii clinice pe 12 aprilie. Printre cele 5 vaccinuri care au început studiile clinice, China s-a dezvoltat 3. 

Teoriile conspiraționiste ar putea ajuta, de asemenea, anumite țări – în special SUA – să schimbe atenția oamenilor de la eșecul său în a face față pandemiei de a învinovăți China. Și ei găsesc fiecare țap ispășitor posibil în acest scop, a spus Wang Hongwei, profesor la Școala de Administrare și Politică Publică a Universității Renmin din China.

Noul coronavirus rămâne un mister pentru lume. Comunitatea internațională ar trebui să lucreze împreună pentru a lupta cu agentul patogen, în timp ce nu ar trebui să lanseze hiper conspirații pentru a distrage eforturile oamenilor de știință să-l doboare, a spus Wang.

În timp ce a testat încă 275.400 de oameni şi a găsit doar 182 de asimptomatici în Wuhan, astăzi au fost date publicităţii noi imagini cu laboratorul din Wuhan. De asemenea, niciun cercetător, angajat sau studen de la Institutul de Virologie din Wuhan nu a fost găsit pozitiv cu COVID-19.

https://twitter.com/_jian_han_/status/1251500954534522886
https://twitter.com/globalbreaking_/status/1251431408276402176

CITEŞTE ŞI…

Lasă un răspuns