UPDATE. Un procuror șef destul de controversat, despre care presa a scris pe larg de-a lungul timpului, generalul de brigadă magistrat Nicolau Adrian Cornel își are soția tot în structurile de forță ale României, consilier juridic la SPP, șeful serviciul militar de protecție și pază fiind numit de președintele României prin CSAT. În prezent, SPP este condus de 15 ani de Lucian Pahonțu.
”Șeful Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, Adrian Nicolau, spune că nu poate comenta o astfel de informație, atât timp cât “Parchetul General nu a făcut un anunț oficial”: “Eu nu pot comenta în condițiile în care nu s-a dat un comunicat de la Parchetul General despre un control. (…) Sunt chestiuni interne care nu prea se dau publicității (…) Dacă dânsa face astfel de afirmații, puteți să mă sunați și pe mine apoi să mă întrebați, asta e calea normală de urmat”.
El a declarat pentru HotNews.ro că a aflat despre acest dosar luni seară, “dintr-un articol”, din “surse publice” și că marți dimineață s-a informat cu privire la acest dosar.
“Este o sesizare din oficiu pentru infracțiunile de abuz în serviciu și violarea vieții private cu privire la acele imagini despre care din actul de sesizare rezultă că se presupune că ar fi implicate cadre militare din servicii de informații. Am aflat și eu despre acest dosar luni seară, dintr-un articol, apoi dintr-o emisiune, și am cerut apoi informații despre dosar – cum s-a format și care este situația, pentru că așa procedez atunci când nu sunt informat în prealabil. În primul rând, am vrut să verific dacă e adevărat ce s-a scris”, a afirmat șeful Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
Legat de competența Parchetului Tribunalului București pe acest dosar, el a răspuns că “asta apreciază în primul rând procurorul care s-a sesizat din oficiu, pentru că prima lui obligație este să își verifica competența”. “Dacă va constata că nu sunt implicați militari, dosarul va trebui trimis la organul competent“, a declarat șeful Parchetului Militar pentru Hotnews.
Surse din Justiţie arată că astăzi, Procurorul General al României, Gabriela Scutea ar fi dispus verificări pe modul şi motivul pentru care procurorii Parchetului Militar s-au autosezizat în scandalul filării ziariştilor şi magistraţilor. Ar fi de asemenea verificate aspectul de legalitate al sesizării și competența Parchetului Militar în acest caz.
Contactată, Procurorul General al României, Gabriela Scutea, nu a oferit niciun răspuns clar în legătură cu verificările dispuse, nu a confirmat dar nici informat informaţiile, ci doar a spus că ”deocamdată, nu avem comunicat pe subiect”.
Jurnaliștii Luju au susținut ieri la RTV că Gabriela Scutea ar trebui să se sesizeze pe acest caz.
Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat şi a deschis dosar penal în rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private după ce 2 ziariști și 2 magistrați au fost filmați și înregistrați audio într-un local din București, procurorul Bogdan Pârlog declarând pentru Hotnews că ”există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în dosar”.
România TV, post de televiziune controlat de Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu.
Ei au fost filmați şi înregistraţi audio într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul, deținut de Radu Budeanu (inculpat DNA într-un dosar de corupţie aflat în instrumentarea unui procuror aflat în asociaţia Gabrielei Scutea), şi de Evenimentul Zilei, controlat de Dan Andronic (trimis în judecată în mai multe dosare de DNA) și Luju, fiind prezentate ca fiind “dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Klaus Iohannis, a jurnaliștilor și magistraților care critică factual numirile, și chiar împotriva procuroarei Gabriela Scutea.
Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că ”dacă se confirmă informațiile privind filarea unor ziariști și magistrați, astfel de situații ar fi intolerabile pur și simplu”.
Ulterior, și alte asociații de magistrați au reacționat denunțând filajul la adresa magistraților și jurnaliștilor.
Spre deosebire de procurorul general, Gabriela Scutea, astăzi, procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa a declarat astăzi pentru Hotnews că „nu e normal că a existat un filaj. Sunt corecte și firești prieteniile între oameni, indiferent de meseriile lor, dacă nu se interferează cu deontologia. Mai departe să își facă treaba structura de parchet care s-a sesizat în acest caz”.
Gabriela Scutea, noul procuror general al României, este absolventă a Academiei de Informații a SRI, a fost semnatara protocolului ilegal și neconstituțional din 2009 dintre PÎCCJ- SRI peste capul Justiției, a declarat pentru recent pentru Libertatea că este de acord ca procurorii să facă cursuri la Academia SRI și a fost prezentată ca ”victimă” în campania/demersul Gândul- EvZ- România tv.
Sursa foto: Inquam Photo, Octav Ganea