Dosarul filajului magistraţilor şi jurnaliştilor, cerut ”de îndată” de SÎC, din subordinea procurorului general, Gabriela Scutea. 5 persoane ar fi participat la ”supravegherea” efectivă, în local, a celor 4

0
10

Dosarul anchetei privind filajul magistraților și jurnaliștilor de la Parchetul Tribunalului București a fost cerut astăzi, în timpul investigației, de către Serviciul de Îndrumare și Control din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, arată surse din Justiție.

Printr-o adresă, semnată chiar de procurorul șef al Serviciului de Îndrumare și Control din PÎCCJ, Sorinela Neagu, a fost solicitată transmiterea întregului dosar ”de îndată”. Aceasta în condițiile în care, potrivit legii, SÎC nu poate desfășura decât control ierarhic și alte atribuții specifice ale Procurorului General, din dispoziția procurorului general sau în numele acestuia, nicidecum să preia SÎC dosare.  

Captură Youtube

În același timp, surse din Justiție arată că procurorii Parchetului Miliar București și-au continuat și astăzi ancheta, reușind să audieze și alte persoane, strângând materiale cu valoare probatorie și reușind să afle cum s-a desfășurat filajul la adresa magistraților și jurnaliștilor.

Mai mulți supraveghetori decât supravegheați

5 persoane în total i-ar fi supravegheat efectiv pe cei 4– 1 procuror șef adjunct al PG, un judecător de penal și 2 jurnaliști, 3 dintre aceste persoane așteptându-i dinainte în locația respectivă, ulterior, după ce magistrații s-au întâlnit cu cei 2 jurnaliști, ajungând și celelalte 2 persoane.

Cele 3 persoane ar fi ajuns la barul ”Lokal”, un loc unde se întâlnesc tineri, la aproximativ o oră după cei 4 au stabilit telefonic locul unde se întâlnesc, s-au așezat la bar, i-au așteptat, nu s-ar fi comportat ca și cum ar fi fost clienți, astfel că impresia celor prezenți ar fi fost că cei trei reprezentau o instituție a statului venită în control, gen Poliția.

Lokal, sursa Facebook

După ce au ajuns cei 4, atât cele 3 persoane aflate deja în barul ”Lokal”, cât și celelalte 2 ajunse ulterior, i-ar fi supravegheat pas cu pas pe cei 4, una dintre 5 persoane așezându-se chiar și pe canapeaua din fața toaletei localului respectiv și înregistrându-i.

De altfel, ”filorii” ar fi făcut și niște ”greșeli” în materialele difuzate de Gândul, RTV și EvZ.

Lokal, sursa Facebook

Așa cum s-a văzut și în materialele difuzate de Gândul, RTV și EvZ, cei 4 magistrați și jurnaliști au fost supravegheați și înregistrați video și audio, inclusiv cu camere poziționate pe persoane din local, mai multe oameni din magistratură care au vizionat imaginile arătând că nu este deloc întâmplător ce s-a întâmplat iar ”supravegherea”, inclusiv video, a fost una de tip ”operațiune”.

Captură Gândul

De la difuzarea materialelor, în rândul magistraturii, există suspiciunea că ținta reală și adevărată a întregii ”operațiuni” ar fi fost chiar procurorul adjunct al PG, Horațiu Radu, nicidecum jurnaliștii, mai ales după modul, cronologia faptelor și secvențialitatea acestora, nefiind exclus ca – nu se știe sub ce motiv, chiar în toiul cursei pentru ocuparea funcțiilor de vârf în parchete- adjunctul procurorului general, candidat, să fi fost ”ținta” și obiectul unor măsuri speciale de supraveghere.

De altfel, în timpul cursei pentru ocuparea prosturilor de procurori șefi, materialele apărute în Gândul și preluate ulterior de RTV, EvZ, îl „atacau” pe procurorul adjunct al PG, Horațiu Radu, și pe alți procurori CSM, și chiar pe procurorul din cazul instrumentării dosarului și o ”victimizau”, constant, și o ”susțineau” pe Gabriela Scutea.

Context. Fapte

Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat şi a deschis dosar penal dumincă spre luni, în rem (pentru fapte), pentru abuz în serviciu și violarea vieții private după ce 2 ziariști și 2 magistrați au fost filmați și înregistrați audio într-un local din București, procurorul Bogdan Pârlog declarând pentru Hotnews că ”există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în dosar”.

România TV, post de televiziune controlat de Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu.

Ei au fost filmați şi înregistraţi audio într-un restaurant din Capitală, Lokal, iar imaginile au fost preluate de Gândul, deținut de Radu Budeanu (inculpat DNA într-un dosar de corupţie aflat în instrumentarea unui procuror aflat în asociaţia Gabrielei Scutea), şi de Evenimentul Zilei, controlat de Dan Andronic (trimis în judecată în mai multe dosare de DNA) și Luju, fiind prezentate ca fiind “dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Klaus Iohannis, a jurnaliștilor și magistraților care critică factual numirile, și chiar împotriva procuroarei Gabriela Scutea.

Președintele Klaus Iohannis a declarat zilele trecute că ”dacă se confirmă informațiile privind filarea unor ziariști și magistrați, astfel de situații ar fi intolerabile pur și simplu”.

Ulterior, și alte asociații de magistrați au reacționat denunțând filajul la adresa magistraților și jurnaliștilor.

Procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa a declarat pentru Hotnews că „nu e normal că a existat un filaj. Sunt corecte și firești prieteniile între oameni, indiferent de meseriile lor, dacă nu se interferează cu deontologia. Mai departe să își facă treaba structura de parchet care s-a sesizat în acest caz”.

Citește și Noi mișcări controversate în dosarul penal privind filajul magistraților și jurnaliștilor

Citește și Procurorul general Scutea, deranjată că Parchetul Militar s-a autosesizat

Citește și DNA: Dosarul în care este inculpat deja Radu Budeanu este în lucru la DNA. Dosarul lui Budeanu, la apropiații lui Scutea, victimizată de ziarul lui Budeanu

Citește și Jocurile numirii procurorilor

Citește și Offshoreul din Liechtenstein din firma familiei șefei DIICOT

Lasă un răspuns