Rusia confiscă pașapoartele înalților oficiali

0
84

Serviciile de securitate din Rusia confiscă pașapoartele înalților oficiali și ale directorilor de companii de stat pentru a împiedica călătoriile în străinătate, în timp ce paranoia legată de scurgeri de informații și defectări se răspândește în regimul președintelui Vladimir Putin.

În contextul în care invazia Rusiei în Ucraina continuă să facă ravagii, ofițerii de securitate au înăsprit cerințele privind călătoriile în sectorul de stat, cerând predarea documentelor de călătorie de către personalități proeminente și foști oficiali, au declarat mai multe persoane familiare cu această chestiune, pentru FT.

Problema: loialitatea elitei ruse

Presiunea crescută reflectă suspiciunea profundă a Kremlinului și a FSB, agenția succesoare a KGB-ului, cu privire la loialitatea elitei civile ruse, dintre care mulți se opun în privat războiului din Ucraina și se agită din cauza impactului acestuia asupra stilului lor de viață.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a confirmat că Rusia a înăsprit restricțiile privind călătoriile în străinătate pentru unii care lucrează în zone “sensibile”.

“Există reguli mai stricte pentru acest lucru. În unele locuri, acestea sunt formalizate, iar în altele depind de o decizie specifică … despre anumiți angajați”, a declarat el pentru Financial Times. “De la începutul operațiunii militare speciale, s-a acordat mai multă atenție acestei probleme”.

Cei cu acces la secrete de stat – au pașapoartele în seifurile instituțiilor

Încă din perioada sovietică, oficialii ruși cu acces la secrete de stat de nivel mediu au fost obligați să își lase pașapoartele într-un seif gestionat de “departamentul special” din ministerele și companiile lor. Însă serviciile de securitate rusești au aplicat rareori aceste reguli, potrivit unor foști oficiali și directori.

Acest lucru s-a schimbat după invazia Crimeei în 2014, când serviciile de securitate au început să avertizeze împotriva călătoriilor în țări precum SUA sau Marea Britanie.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de anul trecut, restricțiile au fost aplicate mult mai larg și depind în mare măsură de capriciile unor ofițeri de securitate individuali din instituțiile de stat, au declarat persoanele respective.

Din acest motiv, măsurile de securitate diferă de la o instituție de stat la alta, unele solicitând chiar și personalităților să se abțină de la călătorii în străinătate, iar altele acordând în mod general înalților funcționari permisiunea generală de a călători în străinătate cu limite.

Unii n-au voie să meargă la mai mult de 2 ore de Moscova, fără permisiune

Executivilor de la o mare companie industrială de stat li se interzice să călătorească la mai mult de două ore de mers cu mașina de la Moscova fără permisiune oficială, a declarat una dintre persoane.

În alte cazuri, ofițerii FSB au cerut foștilor oficiali care au avut anterior acces la secrete de stat să își predea pașapoartele, și chiar unora care nu au avut niciodată acces, au declarat persoane familiare cu această chestiune.

Alexandra Prokopenko, un fost oficial al băncii centrale ruse, a declarat că restricțiile privind pașapoartele s-au extins acum dincolo de persoanele cu autorizație de securitate.

“Acum vin la anumite persoane și le spun: “Vă rugăm să predați pașapoartele civile roșii, pentru că aveți acces la informații sensibile pentru patrie, așa că vrem să vă controlăm mișcările””, a spus ea.

Orice informație poate fi considerată secretă de FSB

Serviciile de securitate din Rusia au o marjă de manevră aproape totală în interpretarea regulilor, în conformitate cu revizuirile legilor privind secretele de stat, spionajul și trădarea, a declarat Prokopenko. Ea a demisionat de la banca centrală după invazia de anul trecut și este acum cercetător invitat la Consiliul German pentru Relații Externe.

“Practic, orice informație poate fi considerată secretă, așa că ofițerii FSB încep să-ți spună că ai informații sensibile. Despre ce este vorba? De ce este secret și cine decide acest lucru? Nimeni nu știe”, a declarat Prokopenko.

Peskov a declarat că deciziile “depind de domeniul specific de activitate” atât al companiei, cât și al individului. “Ele pot fi mai mult sau mai puțin sensibile”, a spus el.

Parlamentari ruși, în vacanță în Dubai și Mexic

Kremlinul a făcut, de asemenea, unele eforturi pentru a extinde interdicția informală la mai mulți oficiali. În urma unei serii de scandaluri publice legate de scurgeri de imagini cu parlamentari care își petreceau vacanța în Dubai și Mexic, camera inferioară a parlamentului rus a cerut în ianuarie ca parlamentarii să își anunțe superiorii despre călătoriile de lucru în străinătate.

Cel puțin șapte regiuni au emis recomandări ferme împotriva călătoriilor în străinătate pentru oficialii locali, potrivit ziarului rus Kommersant.

În februarie, Evgheni Prigojin, fondatorul celebrului grup paramilitar Wagner, a cerut interzicerea totală a călătoriilor în străinătate pentru oficiali, precum și asumarea responsabilității pentru “comportamentul amoral, afișarea ostentativă a bogăției și utilizarea abuzivă a bunurilor de lux” de către rudele acestora.

Mișcările au venit pe măsură ce crește nemulțumirea elitei față de efortul de război zbuciumat și impactul acestuia asupra stilului lor de viață.

Cândva capabili să își cheltuiască bogățiile pe vile, iahturi și școli cu internat pentru copiii lor în Occident, oficialii și oligarhii ruși sunt acum iritați de faptul că sunt prinși în țări care nu sunt considerate “neprietenoase”, au declarat mai mulți membri ai elitei pentru FT.

Această nemulțumire a ieșit la iveală săptămâna aceasta, după ce presa ucraineană a publicat o presupusă înregistrare a unei conversații între Farkhad Akhmedov, un oligarh ruso-azerbaidjanian sancționat, și Iosif Prigozhin, un producător muzical legat de Kremlin, a cărui soție, o cântăreață proeminentă, a cântat la un concert pro-război alături de Putin anul trecut.

Apelul a inclus plângeri cu privire la izolarea internațională tot mai mare a Rusiei și la presiunea exercitată de serviciile de securitate.

Akhmedov nu a putut fi contactat pentru comentarii, dar o persoană apropiată acestuia a declarat că înregistrarea este autentică.

Prigozhin – care nu are nicio legătură cu liderul militar – a declarat că înregistrarea a fost “distorsionată parțial sau total” și a promis că va acționa în justiție împotriva persoanei care a înregistrat-o.

“Ne-au tras pe sfoară pe noi, pe copiii noștri, viitorul lor și soarta lor. Ați înțeles?” a spus Akhmedov în timpul apelului. “Dă-i naibii. Cu toții înțelegem ce se întâmplă acolo. Mergeți în Maldive, în Dubai . . . Nu știu … … în Altai, în Baikal, oriunde doriți, dar stați departe de Moscova”, a adăugat el.

Lasă un răspuns