Cum se clădește o „imagine pozitivă” miniștrilor Transporturilor din bârfele irelevante penal prin dosarele DNA. Modurile de operare în cazul Drulă și Grindeanu

0
814

În iulie 2021, atunci când actualul președinte USR, Cătălin Drulă, era Ministru al Transporturilor, interceptările dintr-un dosar DNA erau „scurse” presă. Era vorba de dosarul DNA ce privea Asociația Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, din subordinea Ministerului Transporturilor.

Iulie 2021.”Incoruptibilul 1″. Cazul Drulă, ministrul Transporturilor – Dosar DNA: “Nu pot să spun că-i om, e un câine acest Drulă” 

Interceptările din dosar au apărut atunci publicate pe siteul G4Media și arătau o serie de bârfe și răfuieli între PNL și USR, irelevante din punct de vedere penal.

Cu toate acestea, bârfele din interceptări au fost introduse în dosar și au creionat la acea vreme, la nivelul publicului, imaginea unui ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, “incoruptibil”: „este o problemă cu acest om care este un câine…(…) trebuie găsită o soluție”, (…) dar este totuși o problemă cu acest om, care nu pot să spun că-i om, e un câine acest Drulă, și trebuie să găsim o soluție pentru el”.

Interceptările pot fi găsite pe siteul G4media.ro:

BREAKING STENOGRAME Cum încercau să intervină doi liberali cu influență pe lângă ministrul Drulă ca să le țină oamenii în funcții: ”Domnule ministru, fac ce vrei tu!”/ Afaceriștii reținuți de DNA: ”Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun! Nu se înțelege cu nimeni”

După acest moment, liderul USR, Cătălin Drulă, și partidul său au exploatat la maximum din punct de vedere al imaginii aceste replici pe care și le-au asumat, USR făcând chiar și caricaturi cu liderul său pe care-l prezenta „mai mult câine decât om”, invitând totodată și românii să se înscrie în USR, pentru că USR are un lider “incoruptibil”.

În fapt, DNA sub conducerea lui Crin Bologa, se transformase într-un reportofon de captare de bârfe în biroul Ministrului Transporturilor, deși legal DNA poate obține autorizări de supravegheri în biroul unui demnitar/ fie el și ministru, doar dacă există suficiente indicii că în acea locație ar putea să se petreacă acțiuni/ fapte penale. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Ulterior, după ce i s-a făcut imagine pozitivă ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, dosarul DNA în care se luaseră măsuri preventive a trecut în irelevanță, doar o parte din el fiind disjunsă și în prezent trimisă în judecată, potrivit portalului DNA.

“Incoruptibilul 2”. Aprilie 2023. Cazul Grindeanu, ministrul Transporturilor – Dosar DNA Otopeni: “Grindeanu nu se bagă în combinații”

La începutul lunii aprilie 2023, interceptări irelevante penal dintr-un al dosar DNA apare pe G4media.ro. Rețeta și modul de operare? Aceleași.

Subiectul: prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe Aeroportul Otopeni. Conținut? Bârfe irelevante din punct de vedere penal. Cine era vizat de bârfe? Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Rareș Bogdan, lider PNL. În înșiruirea bârfelor dintre „afaceriști” apar nominalizați și Marcel Ciolacu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu ( care apare și în dosarul în care și-a făcut imagine Cătălin Drulă), Mihai Tudose și alți câțiva lideri PSD și PNL. Cine iese bine din punct de vedere al imaginii? Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. „Grindeanu este un personaj ciufut, nu se bagă în combinații, omul se visează președintele țării”. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu este descris ca „un țăran de la Buzău” care „vine să conducă”.

STENOGRAME Cum vorbeau patronii celor două firme din dosarul Otopeni despre liderii PSD: Grindeanu e un personaj ciufut / Nu se bagă în combinații, omu’ se visează preşedintele ţării / Marcel este un țăran de Buzău / Vine țăranul ăsta să mă conducă!

Astăzi, aflat la Timișoara, Sorin Grindeanu, ca și predecesorul său de la Transporturi, Cătălin Drulă, și-a asumat replicile irelevante penal din dosarul Otopeni pentru a se descrie pe sine și pentru a-și construi o imagine de „incoruptibil”.

Înțeleg că sunt ciufut, nu am anturaj și nu merg pe combinații”, a declarat Grindeanu, repetând mot a mot replicile afaceriștilor din interceptări, suspectați de fapte de corupție.

Spre deosebire de cazul Drulă, în cazul Grindeanu, interceptările irelevante penal din dosarul DNA Otopeni nu au fost scurse din parchetul anticorupție, ci au fost furnizate de avocații inculpaților din dosar, inculpați care susțineau că au conexiuni politice.

Sorin Grindeanu, despre stenogramele din dosarul Otopeni: Înţeleg că sunt ciufut, nu am anturaj şi nu merg pe combinaţii / Contractele de închiriere pentru magazinele din aeroport, prelungite două luni, până la finalizarea licitației

 

Lasă un răspuns