De când oamenii folosesc drogurile în Europa?

0
81

Oamenii foloseau droguri halucinogene în Spania de aproximativ 3.000 de ani, potrivit unor noi cercetări publicate de presa internațională.

Oamenii de știință spun că părul provenit dintr-un sit funerar din Menorca arată că civilizațiile umane antice foloseau droguri derivate din plante și arbuști.

Se crede că aceasta este cea mai veche dovadă directă din Europa a consumului de droguri halucinogene de către oameni.

Cercetătorii au descoperit că acestea ar fi indus delir și halucinații.

Descoperirile, publicate în revista Scientific Reports, au arătat semne de activitate umană în peștera Es Càrritx, în partea de sud-vest a insulei Menorca.

Peștera adăpostește peste 200 de morminte umane și se crede că a servit ca loc ritual și funerar timp de aproximativ 600 de ani, până în anul 800 î.Hr.

Cercetătorii au descoperit că substanțele, care aveau potențialul de a fi destul de puternice, este posibil să fi fost folosite ca parte a ritualurilor organizate în peșteră. Este posibil ca acestea să fi implicat șamani “care erau capabili să controleze efectele secundare ale drogurilor vegetale”.

Analiza încuietorilor, care au fost vopsite în roșu în timpul ritualurilor antice și care ar fi putut proveni de la mai multe persoane, a detectat trei substanțe psihoactive.

Pe lângă atropină și scopolamină, care induc halucinații, oamenii de știință au găsit efedrină, care stimulează energia și vigilența.

De asemenea, cercetătorii au observat că în peșteră au fost găsite recipiente cu motive spiralate sculptate pe capace.

Unii cercetători, potrivit raportului, au considerat că acestea reprezintă “stările modificate de conștiință” ale unei persoane aflate sub influența halucinogenelor.

Dovezile anterioare privind consumul de droguri în preistorie în Europa se bazau pe dovezi indirecte, cum ar fi apariția plantelor de droguri în reprezentările artistice.

Lasă un răspuns