Reportaj BBC: Încercarea fatală a unei familii de români de a ajunge în SUA

0
78

„În urmă cu 5 ani, un tânăr cuplu de români a ajuns în Canada în speranța unei noi vieți. Dar visul lor de a avea un nou început a avut un sfârșit tragic atunci când trupurile lor și ale celor doi copii au fost recuperate din apele reci ale râului St Lawrence. Poliția crede că aceștia, împreună cu o familie din India, făceau o încercare disperată de a ajunge în SUA”, relatează BBC.

Iată reportajul BBC:

„Florin Iordache și soția sa, Cristina (Monalisa) Zenaida, ambii în vârstă de 28 de ani, au debarcat la Toronto în urmă cu aproximativ 5 ani, făcând parte dintr-un val de români care au ajuns să ceară azil în 2018 în Canada, după ce aceasta a renunțat la obligativitatea vizelor pentru vizitatorii din această țară.

Cuplul făcea parte din comunitatea romă, un grup etnic care a fost persecutat și discriminat în România și în unele părți ale Europei.

Domnul Iordache – la fel ca mulți din comunitatea romă – nu a avut acces la o educație bună, ceea ce l-a obligat să accepte slujbe ciudate în construcții pentru a se descurca, a declarat avocatul său Peter Ivyani pentru BBC.

“El și familia sa au fost agresați fizic de mai multe ori în adolescență, iar apoi la vârsta adultă tânără”, a spus el, dezvăluind din mărturisirile pe care i le-a făcut clientul său. “Așa că atunci când (obligația de a avea viză) a fost ridicată, au profitat pentru a fugi”.

Dar domnul Iordache nu s-a prezentat la o audiere pentru prima cerere de azil, lăsând-o abandonată, a spus domnul Ivyani, menționând că a pierdut apoi legătura cu familia.

Ulterior, el a aflat că dl Iordache a fost arestat în 2018 de autoritățile americane pentru că a încercat să treacă ilegal în SUA, probabil o încercare de a se alătura familiei care se stabilise în Florida.

Dl Iordache a depus o a doua cerere de azil după acel incident, în 2020, dar, puțin peste un an mai târziu, el și Monalisa, cu primul lor născut în remorcă, au fost opriți în timp ce încercau din nou să treacă în SUA.

Potrivit unui reportaj din Toronto Star, familia a fost arestată în statul Washington și au fost returnați în Canada, unde domnul Iordache a fost reținut.

În timpul revizuirii detenției, dl Iordache a susținut că nu a traversat SUA pentru a cere azil, ci că familia sa făcea o excursie într-un parc din apropiere și a trecut granița din greșeală din cauza unei erori de GPS.

Cu toate acestea, un arbitru din cadrul Comisiei pentru imigrație și refugiați din Canada nu l-a crezut.

Dl Ivyani a reluat anul trecut contactul cu familia Iordache pentru a-i ajuta să prezinte o evaluare a riscului înainte de expulzare, un ultim efort pentru a dovedi autorităților canadiene că familia ar fi în pericol dacă ar fi deportată.

La sfârșitul lunii martie, domnul Iordache a aflat că cererea de amânare a expulzării sale și a soției sale a fost respinsă.

Săptămâna trecută, cadavrele lor au fost găsite în râul St Lawrence, în apropiere de granița dintre SUA și Canada, împreună cu cele ale celor doi copii născuți în Canada, în vârstă de un an și doi ani.

Cadavrele lui Pravin Chaudhary, în vârstă de 50 de ani, ale soției sale Diksha, în vârstă de 45 de ani, ale fiului lor Meet, în vârstă de 20 de ani, și ale fiicei lor Vidhi, în vârstă de 24 de ani, care proveneau din statul indian Gujarat, au fost, de asemenea, recuperate din apă.

Se crede că ambele familii au murit încercând să ajungă în SUA când barca în care se aflau s-a răsturnat. Poliția canadiană caută în continuare un navigator local dispărut, Casey Oakes, în vârstă de 30 de ani, despre care se crede că ar putea avea legătură cu incidentul.

Dl Ivyani a declarat că nu știa că familia plănuia să facă această călătorie periculoasă peste graniță.

În ciuda pașilor greșiți pe care i-a făcut anterior, dl Ivyani a declarat că dl Iordache a încercat să facă tot ce i-a stat în putință pentru a asigura o viață sigură pentru familia sa, în special după nașterea celor doi copii.

“A făcut tot ce a putut pentru a încerca să-și asigure nu doar viitorul său și al soției sale în Canada, ci și pentru a împiedica copiii săi să trăiască ceea ce a trăit el, adică discriminare și persecuție extremă în România”, a declarat dl Ivyani.

“Nu pot ști cu siguranță, dar speculez că decizia nefericită pe care au luat-o nu a fost una egoistă””.

Lasă un răspuns