ROMÂNIA este SINGURA ţară din LUME care a notificat EUROCONTROL că dă drumul la ZBORURI SPECIALE pentru SEZONIERI. MINCIUNA DE STAT

0
119

Un document postat de Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigării Aeriene care cuprinde 41 de state europene, cunoscută ca Eurocontrol, arată că România este singura ţară din lume care permite zboruri speciale charter cu muncitori sezionieri din România către oricare alt stat iar zborurile sunt supuse şi aprobării ţărilor de destinaţie. „Prevederile nu se aplică muncitorilor din sistemul sanitar şi zona de asistenţă socială”, se arată în notificarea României către Eurocontrol.

Documentul arată că niciun alt stat din lume nu a permis asemenea zboruri speciale.

Doar România.


4 aprilie 2020. Guvernul României, condus de Ludovic Orban, permite legal zborurile speciale pentru sezonieri prin Ordonanţa Militară 7

Jurnalistul TVR, Ionuţ Cristache, a descoperit şi că prevederile privind plecarea muncitorilor sezionieri în Germania au fost prevăzute în Ordonanţa Militară 7 din 4 aprilie 2020 a Guvernului României, la articolul 10.

„1) Sunt permise zborurile efectuate de toți transportatorii aerieni deţinători de licenţă de operare în conformitate cu reglementările UE, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.”


9 aprilie 2020. Guvernul României, condus de Ludovic Orban, mai permite încă o dată zborurile speciale pentru sezonieri şi prin Ordonanţa Militară 8

Culmea este că prevederile au fost menţinute şi întărite şi în Ordonanţa Militară nr. 8, la articolul 20, din 9 aprilie 2020, 2 zile mai târziu, tot a Guvernului României condus de Ludovic Orban.

“Sunt permise zborurile efectuate de toți transportatorii aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de origine și de destinație.”


9 aprilie 2020. După ce apar public imaginile de pe Aeorportul Cluj, Guvernul Ludovic Orban se arată revoltat de ce aprobase chiar el prin 2 Ordonanţe Militare succesive

Imaginile cu haosul de pe aeroportul din Cluj sunt publicate de jurnalista A3, Cătălina Porumbel, joi, 9 aprilie, la 13.33. Ulterior, toate reţelele de televiziune din România au redat dezastrul din Cluj.

Paradoxal este că în aceeaşi zi de joi, 9 aprilie 2020, ulterior, după au apărut public imaginile şi situaţia de pe aeroportul Cluj, Ludovic Orban se făcea că nu ştie nimic, chiar în şedinţa de Guvern pe care o conducea.

Presa Curată redă din transcriptul public al şedinţei de Guvern din 9 aprilie 2020.

Ludovic Orban, premierul României: „Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo”

Ludovic Orban: Poate închideţi Aeroportul Cluj, dle ministru, după ce am văzut astăzi la televizor. Deci e inadmisibil, directorul ăla, se încearcă… Am vorbit cu Consiliul Judeţean. Au avut două tentative de schimbare a acestui manager, care au fost oprite de instanţă. Dar eu cred că trebuie să luăm toate măsurile posibile. Aici, Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo. Noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem, să îl tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nici o măsură privitoare la distanţarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecţie. I-am solicitat şi prefectului, personal, să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la Aeroportul Cluj.

Ludovic Orban, premierul României: „Să se respecte condiţiile din ordonanţele militare”

Şi nu asta mă interesează, mă interesează ca, în cazul care mai sunt astfel de curse, ele trebuie să fie notificate din timp. Aici, autorităţile locale, prefecturile unde există aeroporturi care se află în subordinea autorităţilor locale, trebuie să fie informate din timp şi trebuie să dispună conducerii aeroportului şi firmelor care trebuie să asigure transportul românilor care pleacă la munci sezoniere respectarea tuturor condiţiilor din ordonanţele militare. Vă ascult, dle ministru. 

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „E reglementat în Ordonanţa Militară la articolul 10. E un lanţ de nereguli, este inadmisibil”

„E reglementat în Ordonanţa Militară la articolul 10. E un lanţ de nereguli, este inadmisibil”

Lucian Bode: Mulţumesc. Dle prim ministru, sunt întru totul de acord cu dvs., este inadmisibil ce s-a întâmplat astăzi la Cluj. Dintr-o bună intenţie a autorităţilor statului, reglementată prin ordonanţa militară la articolul 10, din păcate, s-a ajuns în situaţia în care instituţiile statului nu s-au implicat, instituţiile statului român, şi aici nu mă refer doar la aeroportul din Cluj.

Este un lanţ de nereguli, este inadmisibil cum firme de recrutare personal au adus 1500 de oameni, i-au lăsat în parcarea aeroportului, în parcarea care nu aparţine de aeroport, aparţine de o firmă privată, concesionată la o firmă privată de către Consiliul Judeţean Cluj.

Dacă vă uitaţi pe imagini, în interiorul aeroportului, procesarea acelor 1500 de oameni, de pasageri, s-a făcut regulamentar, cu păstrarea distanţei, dar 1500 de oameni într-o parcare, unul lângă celălalt, este inadmisibil ceea ce am văzut astăzi acolo şi din păcate, aceste imagini au făcut înconjurul lumii, ca să fim foarte clari.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Să modificăm ordonanţa militară ca să avem control pe programarea zborurilor. Germania s-a adresat direct Eurocontrol, ei au făcut planul de zbor şi l-au trimis către Romatsa. Să fie un control riguros al statului”

 Şi atunci, ca să nu mai repetăm o astfel de situaţie, am transmis domnului ministru Vela o propunere de modificare a ordonanţei, prin următoarea ordonanţă militară, de modificare a articolului 10, astfel încât instituţiile statului român să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri. Altfel, ei, cei care au comandat, şi mă refer la beneficiari, la cei din Germania, s-au adresat direct Eurocontrol, ei au făcut planul de zbor, l-au trimis către Romatsa, către Autoritate.

Ei au respectat regulile din interiorul aeroportului, tot ceea ce s-a întâmplat, total în afara regulilor pe care noi le solicităm astăzi şi în fiecare zi să se respecte, s-a întâmplat în parcarea aeroportului. De aceea, o dată ce vom modifica articolul 10, cu un control riguros din partea statului român, aceste imagini nu le vom mai vedea.

Ludovic Orban, premierul României: „Să introducem în ordonanţa militară obligaţii ce trebuie să fie respectate de companiile de recrutare. Trebuie penalizaţi responsabilii de dezastru”

Ludovic Orban: Păi, categoric, atunci trebuie introduse în ordonanţa militară obligaţii care trebuie să fie respectate de companiile de recrutare a forţei de muncă, care asigură deplasarea, contractele şi, după aceea, deplasarea muncitorilor români către ţările unde au contracte de muncă. Aici, trebuie făcută o anchetă fără milă, asta este ideea de bază, şi trebuie penalizaţi toţi cei care sunt responsabili de dezastru. Iar în ceea ce-l priveşte pe managerul aeroportului, este inadimisibil ca el să nu informeze Prefectura, Consiliul Judeţean, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Era obligat să informeze, pentru că era obligaţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a dispune respectarea tuturor deciziilor şi a condiţiilor în care trebuia să se desfăşoare. Pentru că, dacă era informat, putea să dispună prezenţa jadarmilor acolo, puteau să împiedice, practic, aglomerările care s-au produs acolo datorită transportului organizat de companiile de recrutare, care probabil au avut contracte de transport cu diferite firme de transport, care habar n-aveau exact ce obligaţii au. Domnul ministru Vela.

Marcel Vela, ministrul de Interne: „A fost deschis dosar penal. În urma analizei anchetei din dosarul penal, vom exprima un punct de vedere oficial și autorizat împreună cu procurorul care se ocupă de acest caz. Să nu mai fim în această situaţie niciodată”

Marcel Vela: Bună ziua, domnule prim-ministru, domnilor colegi. Cu privire la imaginile şi informatiile apărute în spaţiul public privind situaţia de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj, vă informez că la nivelul Serviciului regional de poliţie transporturi Cluj-Napoca a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 352 Cod Penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Codul Penal și art. 292 se referă la infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, în cauză fiind vizate persoanele aflate la organizarea acestei deplasări

În altă ordine de idei, aş dori să vă spun că este prematur să ne exprimăm la vinovăția unora sau a altora, mă refer la agenţii de recrutare sau la alte aspecte care țin de vinovăție, pentru că agențiile au venit în parcare cu oamenii din cauza organizării proaste a orarului de zbor și vă dau un exemplu: în această după-amiază au fost organizate 12 curse aeriene la ora 12:00, 13:00, 13:50, 14:00, 14:10 și tot așa, până la 22:00. Sunt cazuri, la 14:30, două curse.

În concluzie, reprezentanții Autorității Aeronautice Romatsa şi Aeroportul din Cluj au organizat deficitar aceste zboruri, aducând în zona de proximitate a aeroportului viitorii pasageri la aceleași ore, motiv pentru care, în urma analizei anchetei din dosarul penal, vom exprima un punct de vedere oficial și autorizat împreună cu procurorul care se ocupă de acest caz.

Ludovic Orban: Mulţumesc, domnule ministru. Dacă mai aveți propuneri de introdus pe ordinea de zi?
Lucian Bode: Eu aveam o propunere pe ordinea de zi.
Ludovic Orban: Vă ascult, domnule ministru. 
Lucian Bode: Colaborăm îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Interne pentru pentru a lămuri acest aspect și pentru a nu mai fi în astfel de situații niciodată, cum a fost cea de la Cluj. Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord să scoatem de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre de guvern înscris la punctul 15, proiect de hotărâre de guvern privind modificarea datelor tehnic şi al valorii  la DN7.
Ludovic Orban: De acord!


Deutsche Welle: “Sosirea unui total de 80.000 de lucrători sezonieri a fost permisă de către Ministrul de Interne Seehofer și de cel al Agriculturii, Klöckner, care au apreciat promptitudinea ministrului român de Interne, Marcel Vela, în aprobarea zborurilor speciale, în ciuda stării de urgență și a restricțiilor generale de călătorie – transporturile pe cale terestră fiind oricum imposibile după închiderea graniței cu Ungaria”

“Conform Deutsche Welle, sosirea unui total de 80.000 de lucrători sezonieri a fost permisă de către Ministrul de Interne Seehofer și de cel al Agriculturii, Klöckner, care au apreciat promptitudinea ministrului român de Interne, Marcel Vela, în aprobarea zborurilor speciale, în ciuda stării de urgență și a restricțiilor generale de călătorie – transporturile pe cale terestră fiind oricum imposibile după închiderea graniței cu Ungaria”, arată siteul republica. ro, într-un material numit „Fără ei n-am fi reușit”. Corespondență din Germania care-i așteaptă cu nerăbdare pe românii care au luat azi cu asalt aeroportul din Cluj.

1 2

Lasă un răspuns