Acordul Poloniei cu Ucraina în criza cerealelor și fermierilor. Ce au anunțat

3
1082

Detaliile acordului dintre Polonia și Ucraina au fost prezentate în această seară. “Niciun produs agricol ucrainean nu va rămâne în Polonia. Aceste produse vor fi doar în tranzit”, a spus ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Robert Telus, după încheierea discuțiilor polono-ucrainene, care au avut loc timp de două zile la sediul Cancelariei Primului Ministru.

Detaliile acordului

 Ministrul Robert Telus a anunțat că, pentru o anumită perioadă de timp, tranzitul produselor se va face în convoie. Pe lângă faptul că vor convoaie, securitatea tranzitului va fi asigurată de sistemul SENT, precum și prin sigiliile electronice.

Ministrul dezvoltării și tehnologiei, Waldemar Buda, care a participat la discuții, a declarat că tranzitul va putea fi reluat după ce vor fi emise două regulamente. Printre acestea se numără retragerea posibilității de a schimba destinația transportului. Acest lucru înseamnă că tranzitul poate merge fie către cele patru porturi ale noastre, fie către alte țări”, a spus ministrul.

Ministrul Buda a mai adăugat că partea ucraineană a anunțat că vor fi retrase licențele acelor exportatori care vor încălca procedurile convenite.

Evaluarea Ucrainei

 Din partea ucraineană, discuțiile au fost conduse de prim-viceprim-ministrul, ministrul economiei, Iulia Svyrydenko, și de ministrul politicii agricole și alimentare, Mykola Solski.

„Rezolvăm foarte rapid problemele cu partenerii noștri polonezi. Tranzitul produselor agricole ucrainene va fi deblocat de joi până vineri”, a subliniat viceprim-ministrul ucrainean.

În același timp, ea a adăugat că înțelege problemele agricultorilor polonezi și este recunoscătoare pentru ajutorul arătat de polonezi.

‘Le mulțumesc polonezilor pentru sprijinul și solidaritatea lor’, a declarat vicepremierul Iulia Șvyrydenko.

‘Am avut două zile de discuții foarte productive și au fost negocieri foarte eficiente’, a subliniat ministrul Mykola Solski, care și-a exprimat, de asemenea, speranța că, împreună, ar trebui să obținem victoria cât mai curând posibil.

CITEȘTE ȘI….

Polonia obține mai mulți bani de la UE în criza cerealelor. UPDATEURI în criza cerealelor: Polonia urmărește camioanele Ucrainei prin GPS

Lasă un răspuns