Macron lucrează la un plan de pace pentru războiul dintre Rusia și Ucraina

0
98

Update. Presa franceză publică imagini cu președintele Franței cântând aseară pe stradă, după discursul prezidențial televizat prin care a încercat să-i împace pe contestatarii reformei pensiilor. Discursul președintelui Emmanuel Macron a generat aseară un nou val de proteste de amploare în toată Franța. 

Președintele francez, Emmanuel Macron, îi va propune președintelui chinez Xi Jinping un plan de pace care ar putea ajuta la începerea negocierilor între Rusia și Ucraina. Bloomberg anunță informația, citând surse familiarizate cu detaliile planului. Strategia părții franceze presupune că negocierile ruso-ucrainene ar putea avea loc în această vară.

Bloomberg susține că Macron l-a instruit pe consilierul său pentru politică externă Emmanuel Bonn să elaboreze detaliile planului de pace cu șeful biroului comisiei de afaceri externe a Comitetului Central al Partidului Comunist din China, Wang Yi. Potrivit Bloomberg, aceștia ar trebui să formeze o structură care „poate fi folosită ca bază pentru viitoare negocieri.

Un reprezentant al biroului președintelui francez a confirmat pentru Bloomberg planurile domnului Bonn de a discuta cu Wang Yi, dar nu a oferit alte detalii despre conversațiile viitoare. Ministerul chinez de Externe a spus că este dificil să se verifice autenticitatea informațiilor despre planul de pace francez.

Pe 5 aprilie, Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost într-o vizită oficială în China. Pe 6 aprilie au avut loc negocieri între Xi și Macron. South China Morning Post a scris că, la o întâlnire informală, Xi Jinping a anunțat chiar disponibilitatea Chinei de a sprijini orice propunere franceză care ar duce la o soluție politică a conflictului din Ucraina.

Anterior, partea chineză a propus un plan de rezolvare a conflictului ruso-ucrainean. Beijingul, în special, a cerut tuturor părților să oprească ostilitățile și „să renunțe la mentalitatea Războiului Rece”. Ucraina a criticat și respins acest plan, pentru că el nu implică plata despăgubirilor și retragerea trupelor ruse. Președintele rus Vladimir Putin a spus și el că planul Chinei poate fi luat ca bază pentru o soluționare pașnică a conflictului, dar numai atunci când Occidentul și Kievul sunt pregătiți pentru acest lucru.

Lasă un răspuns