Lecția poloneză pentru România. Adevărul și soluțiile la revolta fermierilor care a trezit toată Europa
Presa poloneză redă astăzi pe primele pagini o serie de declarații ale fermierilor polonezi și reacții ale oficialilor de top din țară care încearcă să tempereze o adevărată revoltă din agricultură, în care s-au petrecut și arestări. Deși Polonia este statul vecin care susține cel mai puternic Ucraina, Polonia a decis ferm să-și protejeze fermierii, a luat mai multe măsuri, iar asigurări în acest sens au fost date de la cel mai înalt nivel – Guvern, ministru, Președinte, Opoziție.
Toate acestea se petrec în statul vecin în timp ce în România – de exemplu – se desfășoară o adevărată paralizie politică în privința luării unei decizii cu privire la cerealele ucrainene.
Guvernul Nicolae Ciucă, de zile bune, nu ia nicio decizie, ministrul prăfuit Petre Daea – supus și unei previzibile moțiuni simple eșuate, aberează tot felul de lucruri pe televizoare, PSD vrea să se pună bine cu opinia publică ca să nu piardă puncte electorale – astfel încât își contrazice propriul ministru al Agriculturii și dă din disperare un comunicat care nu este susținut nici măcar de oficialii săi la televizor, darămite de partenerii de guvernare.
Ce face Polonia? În primul rând, are coerență. Și – în al doilea rând – are consistență.
Unul dintre cele mai influente ziare poloneze, Gazeta Wyborcza, prezintă astăzi declarațiile fermierilor polonezi care s-au dus marți dimineață să discute cu Donald Tusk la o fermă:
„Nu vrem să participăm la un război fratricid cu Ucraina pentru prețul cerealelor (….) Aici cultivăm 180 de hectare de câmp. În principal rapiță și grâu. Până în prezent, nu am vândut nici 1.700 de tone din recolta de anul trecut. Am rămas pentru că am crezut orbește în promisiunile președintelui PiS că nicio sămânță ucraineană nu va rămâne aici, în Polonia, că totul va pleca de aici. Întotdeauna am votat pentru PiS și întotdeauna i-am crezut. Și acestea sunt efectele credinței oarbe – a spus Szewera într-un depozit cu câteva zeci de tone de cereale. Restul cerealelor au umplut silozurile aflate în fermă. Vânzarea înseamnă pierderi uriașe pentru proprietar”, relatează ziarul.
Fermierii îi acuză pe politicienii polonezi că i-au ignorat încă din vară, de când s-au plâns de primele probleme legate de importul necontrolat de cereale ucrainene. Oamenii spun că în luna mai și iunie a anului 2022 au sesizat primele probleme dar promisiunile de a lucra împreună cu UE pentru rezolvarea dificultăților – n-au dus nicăieri.
„Presiunea asupra președintelui PiS și guvernului – toate acestea au făcut ca aceștia să-și îndeplinească promisiunile. Nu este greu pentru cineva să anunțe subvenții. Dar lansarea lor necesită un efort organizatoric uriaș. Astăzi avem o situație în care fermierii polonezi sunt distruși, se spune că vor fi arse cereale ucrainene și putem avea cereale putrede în brutării. Nu știu cum va arăta peste câteva luni, așa că trebuie creată această presiune. Este vorba despre salvarea a ceea ce poate fi salvat” – a spus Donald Tusk, la ferma de la Lipsk, lângă Zamość.
Același ziar redă și poziția unui economist de la banca Credit Agricole care recunoaște că problema apare când produsele fabricate în Ucraina la standarde mai scăzute – sunt vândute mai ieftin pe piața UE – unde standardele sunt mai ridicate.
30 de arestări
Cert este că presiunea fermierilor polonezi a fost atât de mare încât în iarna lui 2022 – 30 de activiști de la Agrounia – au ocupat cu forța biroul din Lublin ca să convingă oficialii polonezi să oprească cerealele ieftine și proaste din Ucraina. Activiștii din zona agriculturii au fost atunci reținuți, arestați și acuzați de diverse infracțiuni cu violență, astfel încât zilele acestea se desfășoară procesul lor.
Liderul Agrounia, și el arestat și acuzat, Michal Kolodziejczak, spune acum că asistă la un proces politic și că fermierii au fost tratați ca niște criminali și bătăuși de poliție și de procuratură. Liderul Agrounia spune că el s-a ridicat împotriva autorităților pentru a apăra comerțul normal în Polonia, sănătatea și siguranța oamenilor. Zice că luptă și speră să fie achitat în procesul care este acuzat.
Ministrul agriculturii polonez s-a dus la granița cu Ucraina ca să demonstreze că embargoul funcționează
Trwa briefing prasowy ministra @RobertTelus i wiceminister @AnnaGembicka na przejściu granicznym #Dorohusk-Jagodzin w temacie zakazu importu produktów rolnych z 🇺🇦. pic.twitter.com/eI6Lh15tyr
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) April 17, 2023
Slovakia will temporarily ban imports of Ukrainian grain, following moves by Poland and Hungary to block shipments over concerns they’re hurting local farmers https://t.co/6fLPpvYRe2
— Bloomberg Economics (@economics) April 17, 2023
Agenția de presă poloneză PAP și alte ziare influente redau tot astăzi declarația ministrului agriculturii polonez care ieri, într-un act de disperare și de a demonstra fermierilor că tranzitul de cereale a fost oprit, s-a dus la granița cu Ucraina, lângă punctul de trecere a frontierei de lângă satul Dorohusk, și a reiterat embargoul impus Ucrainei:
„Niciunul dintre produsele care au fost interzise nu a trecut granița ucraineană – polonă”, a spus ministrul, contrazicând știrile pe care el le consideră false de pe internet conform cărora încă mai intră în Polonia cereale din Ucraina.
„De la ora 20, sâmbătă, când a fost tipărit decretul de introducere a embargoului, niciunul dintre produsele interzise nu a intrat în Polonia”, a spus ministrul.
Ministrul polonez al Agriculturii a mai declarat că, împreună cu omologii săi din alte țări de „primă linie”, îi vor cere comisarului pentru comerț al Uniunii Europene Valdis Dombrovskis ca blocul să restabilească tarifele la cereale și alte produse agricole din Ucraina, informează agenția de presă PAP.
Robert Telus a mai declarat: “Avem nevoie de o garanție de 100% că produsele care ne-au destabilizat piața nu vor rămâne în Polonia. Lucrăm la politici care să asigure acest lucru. Trebuie să ajutăm Ucraina… dar costurile asistenței acordate Ucrainei ar trebui distribuite între toate țările europene, și nu suportate doar de țările din prima linie. UE trebuie să ia măsuri cât mai curând posibil pentru a se asigura că este garantat tranzitul cerealelor ucrainene către alte state decât statele din „prima linie””.
El a susținut că „partea ucraineană înțelege situația fermierilor polonezi” și a promis că „această problemă cu siguranță nu va strica” relațiile Poloniei cu Ucraina. „Lucrăm la un acord”, a declarat el.
Polonia, Ungaria, Slovacia – toate au oprit importurile de cereale din Ucraina
Polonia și Ungaria au anunțat sâmbătă interzicerea unor importuri din Ucraina pentru a-și proteja piețele de un aflux de aprovizionare.
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a declarat duminică că „decizia de a interzice importurile, inclusiv tranzitul, de produse agroalimentare din Ucraina a fost luată din cauza lipsei altor modalități de a asigura securitatea alimentară și de a stabiliza situația de pe piață”. Interdicția poloneză este în vigoare până pe 30 iunie și se referă la cereale, zahăr, fructe și legume, dar și alte produse, potrivit oficialilor.
Slovacia a interzis luni importul de cereale și alte produse agricole din Ucraina, pe urmele Poloniei și Ungariei, dar va continua să permită tranzitul către țări terțe.
După ce unele porturi de la Marea Neagră au fost blocate iar cantități mari de cereale ucrainene – care sunt mai ieftine decât cele produse în UE – au ajuns să rămână în țările din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, fermierii locali vecini cu Ucraina au ajuns în pragul falimentului. Pentru că afluxul de cereale ieftine le-a scăzut prețurile și le-a redus vânzările.
La sfârșitul lunii trecute, Polonia și alte patru țări UE au trimis o scrisoare comună Comisiei Europene, cerând restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina.
După ce ministrul Agriculturii polonez s-a dus la granița cu Ucraina să demonstreze fermierilor că a oprit afluxul iar embargoul este în vigoare, a reacționat și președintele Poloniei.
Președintele Poloniei susține embargoul pus Ucrainei ca să-și protejeze fermierii
Președintele polonez, Andrzej Duda, consideră că interesele fermierilor polonezi sunt pe primul loc și, prin urmare, acceptă decizia Guvernului de a interzice importurile de alimente ucrainene, a declarat consilierul său prezidențial, Marcin Przydacz.
„Fermierul polonez trebuie protejat iar activitățile pe care guvernul le întreprinde – anunțurile de interzicere a tranzitului, subvențiile și eliminarea cerealelor în exces de pe piață – ar trebui desigur să fie acceptate”, a spus acesta.
Guvernul Poloniei a autorizat sâmbătă miniștrii agriculturii și dezvoltării să pună un embargo asupra alimentelor ucrainene pe fondul protestelor fermierilor polonezi care sunt supărați de prețurile scăzute și de problemele legale de vânzarea cerealelor și a altor produse din cauza concurenței cu mărfurile ucrainene ieftine.
Embargoul polonez va fi în vigoare până pe 30 iunie.
Guvernul Poloniei cumpără cerealele fermierilor păgubiți, ridică prețul, acordă subvenții
Comisia Europeană a criticat interdicția poloneză și pe cea similară introdusă de Ungaria. „Este important să subliniem că politica comercială este competența exclusivă a UE iar acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, spune purtătorul de cuvânt al CE, Arianna Podesta.
„În vremuri atât de dificile, este crucial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE.”
Consilierul președintelui Poloniei a spus că deschiderea Poloniei spre tranzitul de cereale a fost exploatată împotriva intereselor fermierilor polonezi,
Anunțând sâmbătă interdicția, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator de guvernământ – Lege și Justiție (PIS) – a mai spus că Guvernul va efectua o achiziție în masă de cereale depozitate în silozuri și va acorda subvenții – astfel încât să crească prețurile cerealelor la 300 de euro pe tonă. De la aproximativ 190 de euro pe tonă, atât cât este în prezent.
[…] Lecția poloneză pentru România. Adevărul și soluțiile la revolta fermierilor care a trezit toa… […]