Casa Albă se pregătește pentru posibila punere sub acuzare a lui Hunter Biden, fiul președintelui SUA

0
105

Ancheta procurorilor federali cu privire la posibile infracțiuni care implică taxe și cumpărarea de arme pare să fie aproape de finalizare, relatează The Guardian, într-o amplă analiză.

Casa Albă se pregătește pentru consecințele politice ale unei decizii iminente a procurorilor federali de a-l acuza sau nu pe Hunter, fiul lui Joe Biden, de infracțiuni fiscale și de a minți cu privire la consumul de droguri atunci când a cumpărat o armă de foc.

Ca un semnal că ancheta se apropie de finalizare, avocații lui Hunter au avut luna trecută o întâlnire cu David Weiss, procurorul federal de top din Delaware, la Departamentul de Justiție din Washington, potrivit Washington Post. Un raport separat al CNN a precizat că avocatul de lungă durată al lui Hunter, Chris Clark, s-a aflat printre cei care au intrat în sediul departamentului.

Republicanii ar fi siguri că vor profita de un caz penal de profil înalt împotriva lui Hunter, 53 de ani, pentru a încerca să îi aducă prejudicii politice președintelui american, care săptămâna trecută și-a anunțat candidatura pentru a fi reales în 2024.

Atacurile la adresa lui Hunter și laptopului său în campania din 2020 au eșuat, dar bărbatul de 53 de ani își asumă un rol din ce în ce mai public alături de tatăl său, apărând la un dineu de stat în onoarea președintelui francez, Emmanuel Macron; la Kennedy Center Honors; și într-o călătorie recentă în Republica Irlanda.

Impozitele și afacerile externe ale lui Hunter sunt investigate de un mare juriu federal din Delaware cel puțin din 2018.

Apartenența sa la consiliul de administrație al unei companii energetice ucrainene și eforturile sale de a încheia afaceri în China au ridicat întrebări din partea republicanilor cu privire la faptul că a făcut comerț pe baza serviciului public al tatălui său.

În timp ce FBI a încercat să îl intervieveze în 2020, Hunter a fost nevoit să recunoască public faptul că era cercetat, declarând: “Iau această chestiune foarte în serios, dar sunt încrezător că o revizuire profesională și obiectivă a acestor aspecte va demonstra că mi-am gestionat afacerile în mod legal și adecvat, inclusiv cu ajutorul unor consilieri fiscali profesioniști”.

Apoi, în luna octombrie a anului trecut, presa a susținut că agenții federali au considerat că au suficiente dovezi pentru a-l acuza penal pe Hunter în două chestiuni: faptul că nu și-a raportat toate veniturile la Internal Revenue Service (IRS) și că a făcut o declarație falsă în legătură cu cumpărarea unei arme în 2018.

Potrivit Washington Post, Hunter a completat un formular federal în care ar fi răspuns “nu” la întrebarea dacă era “un consumator ilegal sau dependent de marijuana sau de orice deprimant, stimulent, narcotic sau orice altă substanță controlată”. Cu toate acestea, fiul președintelui a recunoscut lupta sa îndelungată cu dependența de droguri și, în cartea sa de memorii din 2021 “Beautiful Things”, a amintit perioadele din 2018 în care a fumat crack “la fiecare 15 minute”.

Dacă procurorii sunt de acord că dovezile sunt susceptibile de a duce la o condamnare la proces, ar reprezenta un cadou politic pentru republicani, ale căror eforturi de a descrie familia Biden ca fiind coruptă nu au reușit să obțină prea multă tracțiune dincolo de mass-media de dreapta.

Noua carieră de pictor a lui Hunter a ridicat anterior probleme de etică, iar acum problemele sale juridice și financiare continuă să se adune, reprezentând riscuri politice pentru campania de realegere a tatălui său.

Săptămâna aceasta, Hunter a fost obligat să se prezinte la un tribunal din Arkansas într-un caz de paternitate în care este implicată Lunden Roberts, o femeie cu care a avut un copil, acum în vârstă de patru ani. Invocând o “schimbare materială substanțială” a venitului său, avocații lui Hunter au încercat să reducă plata pensiei de întreținere a copilului de la ceea ce ei spun că este în prezent de 20.000 de dolari pe lună.

Republicanii, care controlează acum Camera Reprezentanților, au deschis propriile investigații în aproape toate aspectele afacerilor lui Hunter, inclusiv examinarea plăților în străinătate și a altor aspecte ale finanțelor sale. Luna trecută, un agent special al IRS a solicitat protecție de informator pentru a dezvălui informații despre presupusele interferențe politice și gestionarea defectuoasă a investigației fiscale.

Vineri, site-ul Axios a raportat dezacorduri tot mai mari între Casa Albă și propria echipă a lui Hunter cu privire la modul în care să gestioneze atacul. Fără să se consulte cu consilierii tatălui său, potrivit site-ului, Hunter l-a angajat pe avocatul Abbe Lowell pentru a adopta o poziție mai agresivă, în timp ce echipa sa intenționează să creeze un fond de apărare juridică pentru a ajuta la plata facturilor tot mai mari care, potrivit informațiilor, l-au pus pe acesta în situația de a avea pierderi de milioane de dolari.

Richard Painter, fostul avocat șef pentru etică la Casa Albă a lui George W. Bush, a refuzat să comenteze dacă a fost abordat pentru a acționa în calitate de consilier al unui astfel de fond. “Sunt avocat și primesc o mulțime de telefoane de la oameni care sunt interesați de probleme juridice”, a declarat el vineri. “Ajung să mă angajez în calitate de avocat doar pentru o mică parte dintre acestea, dar nu am libertatea de a discuta public despre niciunul dintre aceste tipuri de apeluri, în conformitate cu regulile de etică ale avocatului privind confidențialitatea”.

Un fond de apărare juridică ar putea declanșa alte probleme etice pentru Casa Albă. Anthony Coley, un fost purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție, a declarat pentru Axios: “Pentru ca acest fond să funcționeze, trebuie să fie extraordinar de transparent și chiar restrictiv, interzicând cetățenilor străini și lobbyiștilor înregistrați să contribuie. Fără acest tip de gardă de protecție, fondul va fi o bătaie de cap legitimă pentru Casa Albă”.

Biden a declarat că nu a vorbit niciodată cu fiul său despre afaceri străine. Nu există indicii că ancheta federală îl implică pe președinte. Procurorul general, Merrick Garland, a declarat în cadrul unei audieri în Congres că nu va interveni în ancheta departamentului și că a lăsat problema în mâinile lui Weiss, procurorul general al SUA pentru Delaware, care va fi împuternicit să își extindă ancheta în afara statului dacă va fi necesar.

Larry Jacobs, director al Centrului pentru studiul politicii și guvernării de la Universitatea din Minnesota, a declarat: “Dacă fiul lui Biden va fi pus sub acuzare, este evident că acest lucru va duce la un proces lung care va continua cel mai probabil până la alegeri și va da hrană afirmațiilor republicanilor cu privire la faptul că Hunter Biden este corupt.

“Pe de altă parte, sunt sigur că vor exista oameni în tabăra Biden, deși nu Biden însuși, care vor arăta acest lucru ca o dovadă a statului de drept, că schimbarea de la Trump la Biden este clară. Adică nu a intervenit în ancheta Departamentului de Justiție. A fost direct. Este un fel de veste bună pentru America, poate o veste proastă pentru familia lui Joe Biden.”

Rămâne de văzut dacă acuzațiile împotriva lui Hunter ar avea o mare influență asupra alegătorilor, mai ales dacă tatăl său se va confrunta cu o revanșă împotriva lui Trump, care a devenit recent primul fost președinte pus sub acuzare și care are mai multe bătăi de cap legale în viitor.

Henry Olsen, membru senior al thinktank-ului Ethics and Public Policy Center din Washington, a comentat: “Dacă există o tracțiune asupra lucrurilor care, fără îndoială, ar fi putut afecta politica în timpul vicepreședinției tatălui său, acest lucru ar putea fi problematic. Dar dacă este vorba pur și simplu de un tip cu probleme care face lucruri de tip cu probleme, este rău pentru Hunter și va fi puțin mediatizat în presa conservatoare, dar nu cred că va avea o influență semnificativă asupra realegerii președintelui.”

Lasă un răspuns