Surse: Denunţătorul Sorinei Pintea, în atenţia DNA de 4 ani, din scandalul implicării în domeniul medical al firmelor controlate de Dorin Cocoş

0
173

Octavian Niculescu (55 de ani), denunţător şi martor colaborator al DNA în dosarul fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, s-ar afla în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de 4 ani, susţin surse din Justiţie.

„Jucător” important şi influent în industria medicală, abonat la contracte cu statul, Ovidiu Niculescu şi firmele sale ar fi intrat în atenţia DNA în timpul anchetelor privind implicarea firmelor fostului soţ al fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, Dorin Cocoş, în domeniu medical, firmele colaborând în anumite licitaţii investigate de procurori, însă dosarele nu au fost finalizate de DNA timp de 4 ani.

Octavian Niculescu (55 de ani), acţionează în industria medicală din 1993, este administrator şi acţionar unic al SC Tehnoplus Service SRL/ SC Tehnoplus Medical SRL, şi este chiar furnizorul preferat al SRI și SIE pe spitale, pentru ca livrează ”absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie”, așa cum relatează Jurnalul Național încă din 2018.

În 2018, potrivit datelor ministerului de Finanțe, SC Tehnoplus Medical Service avea 24 de angajați, o cifră de afaceri netă de 673.393 euro și un profit net declarat de 32.432 euro.

În 2018, Jurnalul Național scria de ritmicitatatea halucinantă a contractelor care le obținea firma lui Octavian Niculescu. Aceasta era premiată cu mii de contracte, de exemplu cu 1,4 milioane de euro fără licitație pentru reabilitarea unei săli de operație la Spitalul Județean Tulcea. Același cotidian arăta că firma lui Niculescu câștiga câte 4 contracte pe zi din 2007 și până în 2018, 60 de milioane de euro fiind estimată valoarea contractelor firmei lui Niculescu din ultimii 10 ani.

De aceleaşi contracte scria şi PS News.

De asemenea, tot JN arăta că numai în ultimii cinci ani, ”Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie”.

Pe 5 mai 2017, Banca Mondială a anunţat printr-un comunicat de presă că a exclus Tehnoplus Medical SRL de la proiectele finanţate cu banii săi, după ce firma a dat mită pentru a primi un contract. Banca Mondială a spus şi suma exactă a şpăgii plătite de Tehnoplus Medical unui spital, societatea intrând până în mai 2019 pe lista neagră a forului mondial. Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat mită aproape 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială.”, arăta JN.

Banca Mondială a acuzat oficial firma lui Ovidiu Niculescu, Tehnnoplus, de „practici de corupţie”.

Tehnoplus Medical SRL este abonată la contracte cu statul, în 2011, având unul de 320.000 de euro, pentru Spitalul Județan Brăila, la care a participat doar firma câștigătoare, atribuit de CJ Brăila pe vremea baronului PSD, Bunea Stancu.

Tehnoplus Medical SRL a furnizat echipamente medicale și mobilier de 1,1 milioane euro și la Spitalul Județean Vâlcea, și apare și în înregistrări audio și video, publicate de PressOne în 2018, „aranjând” o licitație la Institutul de Fonoaudiologie. (material Press One)

Date publice din Monitorul Oficial arată că Octavian Niculescu a fost/este implicat şi în societăţile SC Protruck Transport SRL şi SC Medical Stimulator Projects SRL, având influenţă şi asupra SC Hospital  Tehnical Solutions/HTS şi asupra SC Hospital Project&Consulting SRL/HPC, unde sunt foşti angajaţi şi foşti parteneri acţionari.

Octavian Niculescu este de marţi, 25 februarie 2020, denunţător/declanşator în dosarul fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, oferind iniţial procurorului DNA care investighează cazul, Marian Drăgulescu, un denunţ oral, apoi un denunţ scris, devenind oficial martor şi colaborator DNA în caz pentru 60 de zile cu permisiune DNA să săvârşească anumite infracţiuni în caz.

Niculescu l-a înregistrat a doua zi, miercuri, la firma sa, Tehnoplus, pe al doilea denunţător din dosar, Mihai Coste, iar a treia zi, joia ajutat DNA să-l prindă pe Coste în flagrant în Bucureşti.

Joi, în urma flagrantului, şi Mihai Coste a devenit colaborator al DNA, iar vineri, 28 februarie 2020, fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost reţinută de procurori.

Lasă un răspuns