Exclusiv. Judecătoarea procuroare care a arestat-o pe Sorina Pintea, în afaceri şi cu gruparea Adamescu

0
179

Date publice din Monitorul Oficial arată că Doina Georgiana Iorguţă, procuror devenit judecător al Secţiei Penale a Tribunalui Bucureşti, cea care a decis zilele acestea şi arestarea preventivă pentru următoarele 30 de zile a fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a lucrat şi a fost şi asociat în trecut în firmele de construcţii controlate de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, condamnat definitiv de Justiţie în 2016 pentru dare de mită într-un caz privind influenţarea actului de Justiţie şi decedat în 2017.

Magistratul Doina Georgiana Iorguţă a reprezentat de-a lungul timpului cetăţeni germani în firmele controlate de familia Adamescu, a fost consilier juridic şi chiar şi asociat şi administrator în unele din firmele controlate de Adamescu, astfel că apare implicată- sub diverse forme- în următoarele 8 societăţi comerciale:

SC Baumeister SRL, SC Bau Construct SRL, SC Koplax SRL, SC Baumaschien SRL, SC Grillmeister SRL, SC Baucontrol Invest SRL, SC Bauconstruct SRL, SC Baupartner SRL.

„Problema” apare însă în 2006.

Georgiana Iorguţă devine procuror în baza hotărârii CSM din 13 aprilie 2006 iar, ulterior, Traian Băsescu, preşedintele României de atunci, semnează pe 2 mai 2006 decretul prin care Georgiana Iorguţă este numită procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni.

Decretul se publică pe 8 mai 2006 în Monitorul Oficial, intră în vigoare, însă, în aceeaşi zi, Iorguţă încă mai era implicată în firmele grupului Adamescu.

Potrivit datelor publice, pe 8 Mai 2006, aceeaşi Doina Georgiana Iorguţă îl reprezenta şi pe Ratzel Berthold Hans în SC Baupartner SRL.

Datele arată că Doina Georgiana Iorguţă semna acte în firmă pe 8 mai 2006, acestea au fost date spre publicare chiar pe 30 mai 2006, şi au fost publicate pe 29 iunie 2006 în Monitorul Oficial.

În aceeaşi perioadă, chiar CSM făcea precizări publice în privinţa legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, act normativ care interzice magistraţilor- procurori şi judecători- să aibă calitate de asociat, de membru în organele de conducere, administrare şi control al societăţilor comerciale, civile, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome.

Cert este că potrivit declaraţiilor de avere din iunie 2006, martie 2007 şi iunie 2007, procuroarea şi-a trecut venituri şi de la societăţile controlate de grupul Adamescu.

Ca procuror, în declaraţia de avere din 16 iunie 2006, Georgiana Iorguţă şi-a trecut venituri de la SC Baumeister SRL de 11.513,6 lei şi de la SC Baumaschinen SRL de 1927,5 lei iar în declaraţiile de avere din 13 martie 2007 şi iunie 2007, aceeaşi procuroare, acum judecător, şi-a trecut venituri de 3454 de lei şi de la SC Baupartner SRL. În total, de la 3 dintre societăţile controlate de Adamescu.

De la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, Doina Georgiana Iorguţă se mută apoi ca tot ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi, ulterior, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Tot atunci au început “anii de glorie” ai DNA Ploieşti.

În noiembrie 2013, procuroarea Iorguţă devine însă judecător la Judecătoria Ploieşti iar din 2015 aceeaşi Doina Georgiana Iorguţă devine judecător al Tribunalului Bucureşti, Secţia Penală.

Ca judecător de penal al Tribunalului București, Iorguţă a judecat, de-a lungul timpului, de exemplu, în cauzele Bogdan Olteanu, dosarul Loteria II, Dan Voiculescu/contestație la decizia pe ICA, Giga TV, fiind o adeptă a arestărilor și condamnărilor grele, şi tot Georgiana Iorguţă a încuviinţat arestarea preventivă şi în speţa Sorina Pintea.

În cauza Pintea, Georgiana Iorguţă a încuviinţat în aceeaşi săptămână cu arestarea pentru 30 de zile, şi mandatele de supraveghere tehnică ale DNA şi autorizaţiile emise de procurorul DNA, în aceeaşi speţă.

Tot Iorguţă este acuzată de avocaţii fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, că a reuşit performanţa să pronunţe şi minuta în Camera de Consiliu în cazul Pintea la 13 minute după ce decizia apăruse deja în presă şi pe tv.

Georgiana Doina Iorguță este din Ploiești, deține o casă, iar potrivit declarației de avere are 2 credite de 113.455 lei și 25.300 de lei, un salariu de 12.268 lei (2610 euro) lunar, iar soțul său încasează salarii confidențiale de la SC Baupartner SRL, SC Smart Control SRL și SC Romsys SRL, ultima firmă de IT având contracte de-a lungul timpului inclusiv cu serviciile de informații.

Dan Grigore Adamescu a fost un influent om de afaceri român şi patron media, trimis în judecată de DNA în 2014 chiar într-o speţă privind influenţarea Justiţiei, a fost condamnat defintiv, alături de alţi 4 judecători, în 2016 de ÎCCJ la 4 ani şi 4 luni de închisoare, care a murit în 2017, fiind bolnav, în timpul detenţiei.

Fiul său, Alexander Bogdan Adamescu, trimis în judecată de DNA în 2016 pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, cu propunere de arestare, se află în prezent pe teritoriul Marii Britanii, în procedura de executare a mandatului european de arestare.


Scurt periplu pe date publice. Afaceri, procuror, judecător.

  • În august 2001, Doina Georgiana Iorguţă apare ca delegată din partea lui Michael Costin Dietrich, cetăţean german, în firma SC Baumeister SRL. La rândul său, cetăţeanul german era mandatar pentru alţi doi asociaţi germani- Mutze Ulrich şi Ratzel Berthold Hans, în aceeaşi firmă: SC Baumeister SRL.
  • În octombrie 2002, Doina Georgiana Iorguţă intră în firma SC Bau Construct SRL ca asociat în mod oficial. Georgiana Iorguţă deţinea 1% (preluând părţile sociale de 6.000.000 de lei ale lui Nicolae Oprescu) şi SC Baumeister SRL avea 99% în SC Bau Construct SRL.
  • În septembrie 2003, Doina Georgiana Iorguţă, deja asociată oficial în firmă, îşi reînnoieşte şi mandatul de administrator al firmei SC Bau Construct SRL, până pe 25 septembrie 2004.
  • În 2003, Doina Georgiana Iorguţă apare ca mandatară a cetăţeanului german Ratzel Berthold Hans şi în firma SC Koplax SRL. Firma este deţinută la acel moment tot de acelaşi grup de oameni de afaceri germani: Michael Costin Dietrich şi Ratzel Berthold Hans.
  • În 2004, Doina Georgiana Iorguţă apare ca mandatară a unei alte persoane, Cristina Alice Tomescu, în firma SC Baumaschien SRL tot din Ploieşti. Societatea este deţinută de aceiaşi oameni de afaceri germani: Michael Costin Dietrich şi Ratzel Berthold Hans.
  • Tot în 2004, Doina Georgiana Iorguţă s-a ocupat ca împuternicit şi de autorizarea constituirii şi înmatriculării SC Grillmeister SRL. Firma din Ploieşti era deţinută de Adriana Mery, Dietrich Mihaela Izabela, Neagu Maria.
  • Şi tot în 2004, Doina Georgiana Iorguţă era consilier juridic la SC Baucontrol Invest SRL, ca reprezentant legal al omului de afaceri german Michael Dietrich. Baucontrol Inverst SRL era deţinută de SC Baumeister SRL cu 99% şi de SC Baumaschinen SRL cu 1%.
  • În decembrie 2004, Doina Georgiana Iorguţă, asociat al Bauconstruct SRL se retrage din funcţia de administrator şi cesionează partea sa unui alt asociat. Până atunci, Doina Georgiana Iorguţă fusese asociată în Bauconstruct SRL, firmă care era deţinută de SC Baumeister SRL, reprezentată legal de către omul de afaceri Michael Costin Dietrich, cetăţean german, şi mandatar pentru omul de afaceri Dan Grigore Adamescu.
  • Şi în 2005, Doina Georgiana Iorguţă se ocupă de SC Baumaschinen SRL. Firma era deţinută de Michael Costin Dietrich, împuternicit prin procură al omului de afaceri Dan Grigore Adamescu.
  • Pe 2 Mai 2006, Doina Georgiana Iorguţă este numită procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, în baza hotărârii CSM din 13 aprilie 2006. Decretul semnat de preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 8 mai 2006.
  • Pe 8 Mai 2006, Doina Georgiana Iorguţă îl reprezenta şi pe Ratzel Berthold Hans în SC Baupartner SRL. Datele arată că Doina Georgiana Iorguţă semna acte pe 8 mai 2006, acestea au fost date spre publicare pe 30 mai 2006, şi au fost publicate pe 29 iunie 2006 în Monitorul Oficial.
  • În 2006 şi 2007, Doina Georgian Iorguţă, ca procuror, îşi trece venituri în declaraţia de avere de la SC Baumeister SRL, SC Baumaschinen SRL şi Baupartner SRL.
  • Ca procuror, Doina Georgiana Iorguţă se mută apoi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
  • Pe 11 noiembrie 2013, Doina Georgiana Iorguţă este eliberată din funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Prahova şi devine judecător la Judecătoria Ploieşti. Decretul este publicat în Monitorul Oficial pe 13 noiembrie 2013.
  • Din 2015, Doina Georgiana Iorguţă este judecător al Tribunalului Bucureşti, Secţia Penală.

Citeşte şi Judecătoarea Tribunalului Bucureşti, Georgiana Iorguţă, fost procuror, cea care a încuviinţat arestarea Sorinei Pintea, a semnat şi mandatele de supraveghere tehnică în acelaşi dosar, în aceeaşi săptămână

Citeşte şi Motivarea instanţei: arestarea Sorinei Pintea, pe procentele din pasajele “neinteligibile” din ambientala DNA

Lasă un răspuns