După aproape 3 săptămâni de la decretarea stării de urgență, economia Spaniei se prăbușește în ritm accelerat.
Efectele virusului, asupra pieței muncii, sunt devastatoare. În doar 16 zile, numărul șomerilor a crescut cu 900.000, iar dezastrul nu pare să se oprescă aici.
Pentru a întelege proporțiile prăbușirii economice, Ministrul Securității Sociale – José Luis Escrivá, a comparat datele înregistrate, în cele aproape 3 săptămâni de la declanșarea stării de urgență, cu datele raportate în perioada octombrie 2008 – februarie 2009.
În intervalul celor 5 luni, considerat momentul zero al Marii Recesiuni, s-au pierdut 900.000 locuri de muncă, iar acum, în nici 3 săptămâni, s-a înregistrat aceeași cifră.
Deși guvernul încă nu a prezentat informații prinvind pierderile cauzate de paralizarea economiei, există instituții care deja au început să facă socotelile. Institutul de Cercetare Economica (IFO) din München, estimează că pierderile înregistrate de economia spaniolă depășesc 20 de miliarde euro pe săptămână, adică o prăbușire săptămânală a PIB-ului cuprinsă între 0.8% și 1.6%. Mai mult, dacă blocarea economiei se va întinde pe o perioadă de 2 luni, pierderile înregistrate de economia Spaniei vor oscila între 101 și 171 miliarde euro, adică o prăbusire a PIB-ului cuprinsă între 8.1% și 13.8%.
Experți consideră necesară găsirea unor soluții care să ne protejeze de CORONAVIRUS, dar care să mențină și economia activă.
Potrivit președintelui IFO, Clement Fuest, dacă suspendarea activității economice se va întinde pe o perioadă mai mare de o luna, pierderile economice le vor depași pe cele înregistare în timpul recesiunii izbucnite în 2008.
Din Madrid, Mircea Apostol
Info: Spania are un PIB de 1245 miliarde euro, este a patra economie din UE și are o datorie publică raportată la PIB de 95.50%.